Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα της Συνόδου- Στρασβούργο, 26 - 29 Σεπτεμβρίου 2011


Το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία το πακέτο των έξι νομοθετημάτων για την οικονομική διακυβέρνηση, το οποίο στοχεύει στη γρηγορότερη αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών και στο σεβασμό από τα μέλη της ευρωζώνης των προειδοποιήσεων της Επιτροπής για διόρθωση των δημοσιονομικών τους πολιτικών. Το πακέτο θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα και την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων, εξασφαλίζοντας την ανεξάρτητη συλλογή τους.


Συζήτηση στο ΕΚ για τις εντάσεις μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας και για την Παλαιστίνη

Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Catherine Ashton, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το θέμα των εντάσεων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, το ζήτημα του αιτήματος για αναγνώριση που θα θέσει η Παλαιστίνη στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες εξελίξεις στη βόρεια Αφρική Το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία την Πέμπτη ένα ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη.

Ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Παλαιστινιακής Αρχής

Το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα μια εμπορική συμφωνία που στοχεύει στην ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας και στην παροχή βοήθειας για τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους. Η νέα αυτή συμφωνία θα επιτρέπει τις άμεσες εξαγωγές γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων από τα παλαιστινιακά εδάφη στην ΕΕ από τις αρχές του 2012. Εισηγήτρια του εν λόγω νομοθετικού ψηφίσματος είναι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Μαρία-Ελένη Κοππά (Σοσιαλιστές).

Η ετήσια ομιλία του Barroso για την "Κατάσταση της Ένωσης"

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, José Manuel Barroso, θα παρουσιάσει στο ΕΚ, την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα πλαίσια της ετήσιας ομιλίας του για την "Κατάσταση της Ένωσης". Την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν τις θέσεις και τα αιτήματά τους σχετικά με το μελλοντικό έργο της Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τον Οκτώβριο το πρόγραμμα εργασίας της για το 2012

Συζήτηση με τον Jean-Claude Juncker για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη

Την Τρίτη το απόγευμα οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Jean-Claude Juncker. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Juncker απαντήσεις γύρω από τους τρόπους επίλυσης των πιο άμεσων προβλημάτων και της επίτευξης μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα Στρασβούργου. 

Η Ώρα των ερωτήσεων με τους Επιτρόπους

Οι ευρωβουλευτές δε θα υποβάλουν πλέον τα ερωτήματα τους εκ των προτέρων στην ενότητα της Ώρας των ερωτήσεων με τους Επιτρόπους, προκειμένου να καταστεί η συζήτηση πιο δυναμική και επίκαιρη. Από τώρα και στο εξής, τρεις ή περισσότεροι Επίτροποι θα απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα για 90 λεπτά.

Η επικείμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ριο+20)

Η ΕΕ πρέπει να πιέσει, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών (Ριο+20), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Ιούνιο του 2012, για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλων μετρήσιμων στόχων σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό υπογραμμίζεται στο ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011.

Περισσότερα χρήματα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Το ΕΚ θα ψηφίσει επί της πρότασης διάθεσης επιπλέον 43,9 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που προέκυψαν από τις πρόσφατες εξελίξεις στη νότια Μεσόγειο. Το ποσό αυτό θα προέλθει από αδιάθετα κονδύλια που προορίζονταν για ενεργειακά έργα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τουρισμός: Οι ευρωβουλευτές ζητούν μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική

Οι ευρωβουλευτές θα καλέσουν την Επιτροπή, μέσω του ψηφίσματος που θα θέσουν σε ψηφοφορία την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, να υποβάλει μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό μέχρι το τέλος του 2012 και να αναπτύξει ένα "σήμα της Ευρώπης".
(Συζήτηση: Δευτέρα, ψηφοφορία: Τρίτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: