Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Συνέντευξη του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Νίκου Μαυρομμάτη στον Μίλτο Γήτα

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Μίλτο Γήτα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων, Νίκος Μαυρομμάτης. Μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων, και για τη σχέση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με τη νεολαία. Αναλύει τις θέσεις της ΟΝΝΕΔ για την ανώτατη εκπαίδευση ενώ δε διστάζει να μιλήσει για το πως αντιδρά στα αρνητικά σχόλια και για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Θεωρείς πως η Νέα Δημοκρατία πλέον κοιτάζει με άλλο μάτι το μέλλον; Έχει γίνει η ολική επαναφορά του κόμματος;
Ολική επαναφορά έχει πλέον επέλθει κατά την άποψη μου, αυτοί που δέχθηκαν απειλές και εκβιασμούς από την κυβέρνηση Παπανδρέου κάθε μέρα καταδικάζουν την συγκεκριμένη πολιτική. Η ΝΔ αναγεννημένη εκμηδένισε τη διαφορά και πλέον προηγείται. Το δίλλημα Παπανδρέου έχει απορριφθεί, ο λαός τιμωρεί το ΠΑΣΟΚ  που ξεγέλασε και επιχείρησε να  εκβιάσει το λαό ενώ όσοι στήριξαν το μνημόνιο πήραν το μήνυμα τους. Η ΝΔ πέτυχε τους στόχους της. Αίτημα του λαού είναι η αλλαγή πολιτικής», και η αναγεννημένη ΝΔ προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική και ελπίδα.

Πως είναι η σχέση της νεολαίας με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;
Δεν θα μπορούσε παρά να είναι άριστη. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η Νομαρχιακή του κόμματος  από την πρώτη στιγμή έχουν σταθεί δίπλα μας και έχουν αποδείξει στην πράξη πως πιστεύουν τους νέους ανθρώπους και τους στηρίζουν. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να έχουμε κοντά μας κάθε στιγμή τον Πρόεδρο αρωγό σε κάθε μας προσπάθεια, καθώς και τη Νομαρχιακή οργάνωση της περιοχής μας.
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχεις θέσει σαν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων μαζί με  τους συνεργάτες σου;
Από την αρχή θέσαμε στόχο να βγάλουμε την ΟΝΝΕΔ από την αδράνεια και να μπορέσουμε να ακουστεί και πάλι η φωνή της όσο πιο πολύ γίνεται. Να δείξουμε πως η νεολαία είναι παρούσα και μπορεί να δώσει λύσεις. Να μην έχει διακοσμητικό ρόλο. Και ταυτόχρονα να πείσουμε τους φίλους μας, τους συνομηλίκους μας, την γενιά στην οποία ανήκουμε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτές τις προτεραιότητες θέσαμε εξ αρχής και πιστεύω πως προχωρούμε στο σωστό δρόμο. Μέσα από μία συντονισμένη προσπάθεια δράσεων, παρεμβάσεων και επισκέψεων προσπαθούμε να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος για λογαριασμό όλης της γενιάς μας. Ο ρόλος της γλάστρας δεν μας ταιριάζει. Το άνοιγμα στην κοινωνία, η δημόσια συζήτηση. Τα κλειστά γραφεία έχουν τελειώσει. Ο κόσμος θέλει να έχει λόγο πλέον σε ό,τι αφορά την ζωή του και το μέλλον του. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι δεν δέχονται καμία χειραγώγηση και καμία ειλημμένη απόφαση. Και αυτή είναι και η δική μας επιλογή. Στόχος μας μέσα απ όλα αυτά είναι η νεολαία να ξαναμιλήσει με όρους πολιτικούς, όχι στην φρασεολογία, αλλά στην ουσία.
Σαν ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων τι προβλήματα αντιμετωπίζετε σήμερα;
Τα προβλήματά μας σαν τοπική ΟΝΝΕΔ είναι συγκεκριμένα φίλε Μίλτο, τα κυριότερο είναι η απαξίωση των νέων προς την πολιτική. Η εικόνα των βολεμένων παιδιών η οποία είχε περάσει ενώ οι γύρω μας έψαχναν για δουλειά κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί στην πραγματική εικόνα της ΟΝΝΕΔ.Η μεγάλη απόσταση των χωριών από το κέντρο λόγω ιδιομορφίας του εδάφους άρα και η απομόνωση κατά κάποιο τρόπο από αρκετά μέλη μας.
Ποιες είναι οι θέσεις της ΟΝΝΕΔ για την εκπαίδευση γενικότερα;
Οι θέσεις της ΟΝΝΕΔ για την εκπαίδευση φίλε Μίλτο είναι πάρα πολλές για να μπορέσω να στις αναλύσω όλες, θα σε παραπέμψω στην πρόταση παιδείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που έλαβε χώρο στο πανεπιστήμιο Πειραιά, παρουσία του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά. Μεταφέροντας στην πράξη το σύνθημα “αλλάζουμε νοοτροπία, αλλάζουμε Παιδεία”, βασική φιλοσοφία των προτάσεων είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι ίδιοι οι φοιτητές και οι εκπρόσωποι τους αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, εξελίσσοντας αυτά σε φορείς ανάπτυξης και προσφοράς στην κοινωνία. Η φιλοσοφία της νέας Πρότασης στηρίζεται σε τέσσερις Πυλώνες που αντανακλούν τέσσερις βασικές κατηγοριοποιήσεις των προβλημάτων λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η σχέση της ανώτατης εκπαίδευσης με την κοινωνία, η σχέση Πολιτείας και λειτουργίας των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, ο ρόλος του σύγχρονου φοιτητή – σπουδαστή αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εισάγονται οι φοιτητές στα ιδρύματα, αποτελούν κρίσιμες θεματικές γύρω από τις οποίες καταθέτουμε προτάσεις.
Ποιο είναι το όραμα της ΟΝΝΕΔ για την ανώτατη εκπαίδευση;
Όραμα μας, είναι μέσα από τολμηρές και ριζοσπαστικές προτάσεις όπως αυτές, να δώσουμε στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ την απαραίτητη «ανάσα ζωής» που θα τους επιτρέψει να ξεχωρίσουν στο διεθνή ανταγωνισμό και να παράγουν αξιόλογους επιστήμονες που θα απολαμβάνουν “πτυχία με αξία” και βρίσκουν εύκολα και άμεσα δουλειά στο αντικείμενο σπουδών τους. Το γεγονός πως η ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές εδώ και τώρα δε χωράει καμία αμφισβήτηση. Χρόνια προβλήματα έχουν διογκωθεί συνθέτοντας ένα μείγμα αποσύνθεσης, από το οποίο χρειάζεται να απαλλαγεί άμεσα. Προς αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε στις 21 Φεβρουαρίου 2011 την Πρόταση Παιδείας. Ένα συγκροτημένο σχέδιο θέσεων και προτάσεων, μέσα από το οποίο θα μπορέσουν τα ελληνικά ΑΕΙ να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτή την προσπάθεια, την οποία στήριξαν περισσότεροι από 55,000 φοιτητές, δυστυχώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αγνόησε, αποφασίζοντας να φέρει εν μέσω καλοκαιριού, ένα νέο Νόμο-Πλαίσιο.
Εσύ αλλά και η ΟΝΝΕΔ στο σύνολο της πως βλέπετε τις πρόσφατες αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας;
Εμείς δεν κρυβόμαστε. Στις 110 σελίδες του σχεδίου νόμου, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία θα μπορούσαμε ως νέοι άνθρωποι να συμφωνήσουμε. Αυτά όμως, δεν αρκούν. Η αντιδημοκρατική λογική που διέπει πολλές από τις διατάξεις του, οδηγεί ξεκάθαρα στην εγκατάσταση ολιγαρχικών καθεστώτων μέσα στα Ιδρύματα. Η κα. Διαμαντοπούλου στην προσπάθεια της, να ελέγξει τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων επιβάλει «νύχτα» πανίσχυρα Συμβούλια Διοίκησης για «ημέτερους», δημιουργώντας ξεκάθαρο έλλειμμα δημοκρατίας στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση από την επόμενη ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Με το νέο μοντέλο διοίκησης η ηγεσία του Υπουργείου μετατρέπει κυριολεκτικά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε ένα ακόμα μέσο βολέματος για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πετώντας στα σκουπίδια μία μοναδική ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές. Την ίδια στιγμή που στην κοινωνία το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 17%, ο νέος νόμος δεν αναφέρει ούτε μία ουσιαστική πρόταση για τη σύνδεση με την αγορά-εργασίας. Σήμερα, που το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας μειώνεται μέρα με τη μέρα, η κα. Υπουργός αυξάνει το κόστος σπουδών, υποχρεώνοντας τους φοιτητές να πληρώνουν οι ίδιοι για να τυπώνουν τα συγγράμματα και επιβαρύνει τις οικογένειες τους με επιπλέον 7-8 ενοίκια, αφού καταργεί και τις πτυχιακές εξεταστικές. Και όλα αυτά, ενώ η ανώτατη εκπαίδευση απαιτεί ένα νέο συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργίας. Άσυλο, ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων, έρευνα, αξιολόγηση, ελεύθερη ιδιωτική χρηματοδότηση, σύνδεση με αγορά εργασίας κ.α. είναι μερικές από τις πτυχές του ίδιου ζητήματος που πρέπει να εξεταστούν συνολικά. Αλλά όχι, με αποσπασματικά μέτρα και εξιλαστήρια θύματα. Όπως είναι γνωστό άλλωστε, ήδη από το 2007 με το νόμο Γιαννάκου, οι φοιτητές συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο στα όργανα διοίκησης που αφορούν ζητήματα σπουδών. Οι εξελίξεις καθηγητών, τα οικονομικά και διοικητικά θέματα, τα ερευνητικά προγράμματα κ.α. έχουν μεταφερθεί σε Συνελεύσεις Ειδικής Σύνθεσης όπου δε μετέχουν φοιτητές ενώ στις εκλογές ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών η συμμετοχή είναι καθολική από όλα τα μέλη του ιδρύματος.
Στα αρνητικά σχόλια πως αντιδράς;
Το να σχολιάζεσαι αρνητικά κατά την άποψη μου έχει δύο εκδοχές. Πρώτον σημαίνει ότι κάποιοι παρακολουθούν τα λεγόμενα σου και αντιδρούν λογικά αν έχουν κάποια διαφορετική αντίληψη και δεύτερον υπάρχει και μία συγκεκριμένη μερίδα που σχολιάζει αρνητικά προκειμένου να αναδειχθεί εις βάρος των απόψεων μου. Η προσωπική μου αντίδραση σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι ανάλογη. Σε ανώνυμα κείμενα δεν απαντώ ποτέ, όποιος έχει το θάρρος της άποψης του το γράφει ενυπόγραφα, μόνο σε αυτά απαντώ. Εξάλλου και η αρνητική διαφήμιση έχει και αυτή τα οφέλη της.
Κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις ποιες είναι οι δικές σου φιλοδοξίες;
Μια φιλοδοξία έχω αυτή τη στιγμή και προς αυτή αναλώνω τις δυνάμεις μου, αυτό θέλω, αυτό προσπαθώ καθημερινά. Να επαναφέρουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Να πείσουμε την κοινωνία πως η εικόνα των βολεμένων παιδιών, τη στιγμή που αρκετοί συνάνθρωποι μας αναζητούν δουλειά, δεν είναι η σημερινή εικόνα της ΟΝΝΕΔ.  Για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να έχει μια σύγχρονη πολιτική νεολαία που θα παράγει σύγχρονες θέσεις αντιλαμβανόμενη το ρεύμα της κάθε εποχής.

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
(5-8-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: