Όλο και πιο πολλοί νέοι Ηπειρώτες οι οποίοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, απευθύνονται στις κατά τόπους οργανώσεις αποδήμων συμπατριωτών μας, προκειμένου να τους βοηθήσουν στα πρώτα τους βήματα μακριά από την πατρίδα και κυρίως στο να βρουν δουλειά, όπως τονίστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που έγινε στα Γιάννινα. Η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Αυτοί κάνουν λόγο για αυξανόμενη τάση ανέργων συμπατριωτών μας, νέων στην μεγάλη τους πλειοψηφία, που αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και την μακρινή Αυστραλία.
Οι περισσότεροι, ενώ ετοιμάζονται να πουν αντίο στην πατρίδα, απευθύνονται σε ιστοσελίδες διασύνδεσης οι οποίες γενικά προσφέρουν γρήγορη και αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας. Άλλοι πάλι απευθύνονται σε συγγενείς και γνωστούς που ζουν στο εξωτερικό και πηγαίνουν κοντά τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.
Κάποιοι, τέλος, στρέφουν τις προσδοκίες τους σε σύμβουλους μετανάστευσης και άλλους «ειδικούς», οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις αποδεικνύονται απατεώνες και τους αποσπούν χρήματα για να τους εξασφαλίσουν άδειες εισόδου σε ορισμένες χώρες και κάθε λογής διευκόλυνση!
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Στις πρώτες θέσεις κατάταξης των Ευρωπαίων που αναζητούν εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες, οι οποίοι στην κορυφή των προτιμήσεών τους έχουν το δίκτυο Εures, έναν φορέα συνεργασίας που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους εργαζομένους και στους εργοδότες, καθώς και την ευρωπαϊκή πύλη Εuropass.
Συγκεκριμένα, από πλευράς Ελλήνων χρηστών των δύο αυτών φορέων έχουν κατατεθεί 48.811 συμπληρωμένα βιογραφικά, με στόχο την επιλογή τους από κάποιον Ευρωπαίο εργοδότη ή εταιρεία για εργασιακή απασχόληση.
Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της χώρας μας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη σε απόλυτο αριθμό χρηστών των ιστοσελίδων εξεύρεσης εργασίας στην Ε.Ε..
ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ
Όσον αφορά τους Ηπειρώτες που επιδιώκουν να φύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μία καλύτερη τύχη, οι περισσότεροι στρέφουν το ενδιαφέρον τους, εκτός από επιλεγμένες Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία κ.λ.π.), προς τις ΗΠΑ, τον Καναδά, αλλά και προς την Αυστραλία, αφού σ’ αυτές τις περιοχές υπάρχουν μεγάλες και ακμαίες κοινότητες αποδήμων Ηπειρωτών που μπορούν να βοηθήσουν τους συμπατριώτες οι οποίοι προστίθενται στους κόλπους τους, κατά τα πρώτα βήματά του στην ξενιτειά.
ΚΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ!
Ειδικά όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εισροή νέων Ελλήνων μεταναστών περιγράφεται ως ένα νέο μεγάλο ρεύμα, το τρίτο κατά σειρά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του «protothema..gr», ήδη περισσότεροι από 70.000 Έλληνες έχουν έρθει νόμιμα στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται όμως για μετανάστες υψηλού επιπέδου, με πτυχία, μεταπτυχιακά διπλώματα και διδακτορικά, που, παρά τα προσόντα τους, επιζητούν απλές δουλειές, της καθημερινότητας, για να ξεκινήσουν τη νέα ζωή στην αποδημία.
Οι ΗΠΑ εξάλλου αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και για τους Ηπειρώτες, όπως έχει δείξει η ιστορία και όπως αποδεικνύει ο αριθμός των αποδήμων συμπατριωτών μας που ζουν σήμερα στην χώρα.
ΚΟΜΠΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η απόπειρα να «βγει» κάποιος στο εξωτερικό, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να… σκοντάψει και πάνω σε επιτηδείους που βρίσκουν ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα σε βάρος όσων τους εμπιστεύονται.
Αυτό συνέβη στην μακρινή Αυστραλία όπου άγνωστοι, εμφανίζονται ως «σύμβουλοι» μετανάστευσης σε ενδιαφερόμενους Έλληνες να μεταναστεύσουν στην χώρα. Σύμφωνα με καταγγελίες θυμάτων, οι κομπιναδόροι τους υπόσχονται να τους εξασφαλίσουν άδεια εισόδου στην Αυστραλία έναντι υψηλών χρηματικών ποσών.
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτορίας έχει λάβει πολλές επώνυμες καταγγελίες σχετικά με το ζήτημα, σύμφωνα με τις οποίες οι επίμονοι απατεώνες ενοχλούν με τηλεφωνήματα και ηλεκτρονική αλληλογραφία τους ενδιαφερόμενους, μέχρι να τους αποσπάσουν χρήματα.
Μάλιστα, έρευνα που διενέργησε η Κοινότητα, αποκάλυψε ότι και μέσω του διαδικτύου και με παραπλανητικές ιστοσελίδες κάποιοι επιτήδειοι υπόσχονται σε όσους ενδιαφέρονται την έκδοση βίζας αλλά και εύρεση εργασίας έναντι φυσικά αδρής αμοιβής.
Πηγή: "Πρωινός Λόγος"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου