Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

"Χάθηκαν" 132 εκατ. για τους πυρόπληκτους της Ηλείας - "Λοξοδρόμησε" η βοήθεια

Σε... δημόσιες επενδύσεις πηγαίνουν τα χρήματα που το 2007 έδωσαν 92.000 δωρητές για να ενισχύσουν τα θύματα των φονικών πυρκαγιών και τους συγγενείς τους. Τα περίπου 198 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν από το υστέρημά τους πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε αναλάβει να διαχειρίζεται το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το γνωστό "Ταμείο Μολυβιάτη", το οποίο όμως καταργήθηκε.

Τέσσερα χρόνια μετά τις φονικές φωτιές στην Ηλεία, τα χρήματα έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και, όπως μας ενημέρωσαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, το ποσό πρόκειται να διατεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στις πυρόπληκτες περιοχές. Ούτε κουβέντα για τις ίδιες τις οικογένειες των θυμάτων και τους ανθρώπους που καταστράφηκαν από τις φωτιές του... στρατηγού άνεμου.

Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007, ακριβώς μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία.

Η εισροή δωρεών από τον κόσμο που ήθελε να συνεισφέρει ήταν μεγάλη και κρίθηκε από την τότε κυβέρνηση ότι ένα ταμείο θα ήταν η καλύτερη λύση για τη διαχείριση των χρημάτων. Επρόκειτο για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Μέχρι και μετά τρία χρόνια από τις πυρκαγιές, το 66% του χρηματικού ποσού που είχε συγκεντρωθεί από τους περίπου 92.000 δωρητές τελούσε εν... υπνώσει.

Από τα 198 εκατομμύρια ευρώ -που ξεπέρασαν τα 208 με τους τόκους- έχουν διατεθεί μόλις τα 76,6 (55,27 για το πρόγραμμα ανοικοδόμησης κι επισκευής κτισμάτων), ενώ στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος αναπαύονταν 131,7 εκατ. ευρώ... Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα χωριά της Ηλείας περιγραφόταν από τους τοπικούς παράγοντες ως δραματική, ενώ πολλοί τόνιζαν πως δεν υπήρχε ούτε μέρα για χάσιμο.

Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ο πρόεδρος του ταμείου, Πέτρος Μολυβιάτης, και το υπόλοιπο ΔΣ παραιτήθηκαν, με αποτέλεσμα το ταμείο να μείνει ακέφαλο. Διορίστηκε άλλο ΔΣ, αλλά τελικά τον Μάρτιο του 2011 το ΝΠΔΔ καταργήθηκε, ελέγχθηκε από ορκωτούς λογιστές και εκκαθαριστές και τα χρήματα πέρασαν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ακριβές ποσό δεν είναι γνωστό, όμως τα έργα επιλέγονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (πχ. Περιφέρεια Πελοποννήσου). Πάντως, όλα τα ποσά αναλαμβάνει να εκταμιεύσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Δ24).

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: