Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Έκθεση - φωτιά για την ελληνική οικονομία

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η χώρα πληρώνει και τις κακές επιλογές που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ μιλούν για προφανείς δυσκολίες στην μη ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών, καταλογίζει καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εμφανίζεται απαισιόδοξο σχετικά με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και ψέγει την κυβέρνηση για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αφού τα μέτρα που προβλέπονται είναι υφεσιακά. Επισημαίνουν δε ότι το ιδιωτικό χρέος αυξάνει ανεξέλεγκτα και προσεγγίζει το ύψος του δημόσιου χρέους!



Εφιστά την προσοχή στην περαιτέρω «ανησυχητική διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους – προς τις Τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των «κόκκινων» δανείων), προς την εφορία (€ 1,1 δισ. ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο), τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου € 25 δισ.), ακόμα και προς τη ΔΕΗ». Όπως τονίζει, χαρακτηριστικά, οι διαστάσεις είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους!

Εκτός αυτών στο κείμενο επισημαίνονται οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία το προσεχές διάστημα. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «

- Προβληματισμός για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Αναφέρεται δε ότι το 2017 «ο ΟΑΕΕ αναμένεται να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα…».

- Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου

- Μειώσεις προνοιακών επιδομάτων. Συγκεκριμένα το απόσπασμα της έκθεσης αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες, ώστε εν συνεχεία να αξιολογηθούν, να κοστολογηθούν και να ενσωματωθούν στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ή και πιθανότατα να καταργηθούν. Σε περίπτωση κατάργησής τους το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει € 247,4 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: