Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Γερμανοί βουλευτές μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα: Η κρίση χρέους έγινε κοινωνική κρίση

Σοκ προκάλεσε σε αντιπροσωπεία βουλευτών της γερμανικής Βουλής όσα άκουσαν και είδαν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους στην Αθήνα.Η πρόσφατη επίσκεψη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. διήρκεσε 4 ημέρες, (10 με 13.10) και το πρόγραμμα συναντήσεων ήταν πολύ πυκνό.Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Κέρστιν Γκρίζε από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Άλμπερτ Στέγκεμαν και η Κρίστελ Φόσμπεκ-Κάιζερ από το Χριστιανοδημοκρατικό, η Βαλτράουντ Βολφ από το Σοσιαλδημοκρατικό, η Ασίζε Τανκ από τους Die Linke και ο Βόλφγκανγκ Στρένγκεμαν-Κουν από το κόμμα των Πρασίνων.



Οι Γερμανοί βουλευτές συνάντησαν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τους διοικητές του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Έρευνας του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χάρη Παναγόπουλο, ενώ είχαν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του συνδικαλισμού, ΜΚΟ και εργαζομένων σε προγράμματα για τους πρόσφυγες.

«Το βασικό θέμα ήταν η κοινωνική κατάσταση και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα», τονίζει στη Deutsche Welle η Κέρστιν Γκρίζε. «Για εμάς αυτό το ταξίδι είχε και μια συμβολική σημασία, θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, γιατί ξέρουμε ότι οι συνθήκες είναι κακές. Έγιναν πολλές περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Η εντύπωσή μας είναι ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση. Πολλοί όροι και πολλές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα έσυραν την Ελλάδα σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση, έτσι ώστε το βασικό θέμα είναι τώρα, τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Μια καλή ιδέα θα ήταν οι επενδύσεις στην παιδεία όπως και η ενίσχυση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του χρέους, «ειδάλλως δεν πρόκειται να βγει η χώρα από τα προβλήματά της». Επιβαρυντικό για την όλη κατάσταση είναι το ότι την ώρα που υπήρχαν αμυδρά στον ορίζοντα προϋποθέσεις για μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας, η Ελλάδα έχει αναλάβει εξ ονόματος της Ευρώπης το έργο αρωγής των προσφύγων. «Νοιώθω μεγάλο σεβασμό γι' αυτό έναντι της Ελλάδας», τονίζει η Γκρίζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: