Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ο Παναγιώτης Βαρώτσος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 11 Νοεμβρίου


Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, ώρα 12:00 στην αίθουσα «Αίθουσα Λόγου και Τέχνης Δημήτρης Χατζής» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Ανάλυση χρονοσειρών πολύπλοκων συστημάτων: Φυσικός χρόνος. Μία νέα άποψη για τον χρόνο». Ομιλητής ο κ. Παναγιώτης Βαρώτσος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.Μια νέα προσέγγιση στη πρόβλεψη κρίσιμων φαινομένων (πχ. Σεισμοί, Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος κ.α.) χρησιμοποιώντας την ανάλυση στο "Φυσικό Χρόνο".


Παναγιώτης Βαρώτσος
Ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Βαρώτσος γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1947 στην Πάτρα. Αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έγινε διδάκτωρ φυσικής το 1973, υφηγητής το 1977 και από το 1986 είναι Καθηγητής στον τομέα της Φυσικής Στερεάς Κατάστασης. Μετεκπαιδεύτηκε σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ.
Ακαδημαϊκές θέσεις
Διετέλεσε πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος τα έτη 1994-1996. Από το 1995 είναι διευθυντής του ερευνητικού πανεπιστημιακού «Ινστιτούτου Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον Σεπτέμβριο του 2007 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βραβεύσεις
Το 1995 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το περιβάλλον. Ἐχει επίσης βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών (1978) και το Εμπειρίκιο Ίδρυμα (1986).

Κύρια Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Πειραματική Φυσική Στερεάς Κατάστασης (Διηλεκτρικές απώλειες, Ιοντική αγωγιμότητα, Θερμορεύματα, Διάχυση)
Θερμοδυναμική των Πλεγματικών Ανωμαλιών στα Στερεά
Στατιστική Φυσική: Κρίσιμα Φαινόμενα, Φυσική Πολύπλοκων Συστημάτων
Γεωφυσική: Προσεισμικές μεταβολές του Ηλεκτρικού και Μαγνητικού Πεδίου της Γης

Έργο - Δημοσιεύσεις
Μαζί με τον Καίσαρα Αλεξόπουλο και τον Κωνσταντίνο Νομικό ανέπτυξε το 1981 τη μέθοδο βραχείας διάρκειας πρόγνωσης σεισμών, γνωστή ως μέθοδο ΒΑΝ και σήμερα ακόμη διευθύνει την έρευνα αυτή.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (με κριτές), έχει συγγράψει πέντε βιβλία και έχουν γίνει περισσότερες από 5000 επιστημονικές αναφορές τρίτων στις εργασίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: