Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η Σερβία έκλεισε τα σύνορα στους Αφγανούς - Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Πρόβλημα από χθες το απόγευμα στην Ειδομένη, καθώς η διέλευση προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια γίνονταν με το «σταγονόμετρο»: Κανένας Αφγανός δεν περνάει από τις 11 το πρωί από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας απαγορεύουν πλέον τη διέλευσή τους. Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους πρόσφυγες οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.



Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή για όσους επιτρέπεται η διέλευση -Σύρους και Ιρακινούς- είναι εξαιρετικά αργή καθώς περνούν περίπου 100 άτομα ανά ώρα. Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη όπου βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα ενώ άλλα 4.000 που αποβιβάστηκαν από 80 λεωφορεία που ήρθαν από Αθήνα, αναμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Μαρί Ελισαμπέτ Ινγκρές (Marie - Elisabeth Ingres) εκφράζει την έντονη ανησυχία της οργάνωσης «εξαιτίας των πρόσθετων περιορισμών που εφαρμόζονται από σήμερα στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν». «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν περίπου το 30 % των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς έχουν πραγματικά οδυνηρές ιστορίες με απειλές, διώξεις και θάνατο, οι οποίες τους ανάγκασαν να διαφύγουν από την πατρίδα τους. Η υπάρχουσα υποδομή στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών των εξαιρετικά ευάλωτων αυτών ανθρώπων είναι ήδη ανεπαρκής, χωρίς κανένα σαφές σχέδιο ανταπόκρισης. Είναι προφανές ότι η σημερινή απόφαση έχει ληφθεί με ελάχιστη ή χωρίς καμία προειδοποίηση προς την Ελλάδα. Τώρα πλέον που οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα τρόπο για να ζητήσουν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ασαφές πού θα πάνε και σε ποιες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση» δηλώνει η κ. Ινγκρές.

Η νέα εμπλοκή προέκυψε μετά την απόφαση της Σερβίας να μην δέχεται στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οδηγώντας και τους Σκοπιανούς σε ανάλογο αποκλεισμό. Έτσι οι Αφγανοί που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, προς το παρόν τουλάχιστον παραμένουν εδώ εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να συνεχίσουν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες βράδυ, είχαν εγκλωβισθεί στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, 367 Αφγανοί καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επέτρεπαν τη διέλευση. Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος από την ουδέτερη ζώνη επιτρεπόταν έως τώρα σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: