Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Βρήκαν το γονίδιο που ευθύνεται για τις φακίδες


Οι επιστήμονες εντόπισαν μια παραλλαγή γονιδιώματος που σχετίζεται άμεσα με την ευαισθησία στον ήλιο, το καστανό χρώμα των μαλλιών, τα γαλανά μάτια και τις φακίδες. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ισλανδία έδειξε ότι μέρος ενός συγκεκριμένου γονιδίου σχετίζεται άμεσα με χαρακτηριστικά χρώματος στην επιδερμίδα. Τα γονίδια που ρυθμίζουν την απόχρωση του δέρματος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση ασθενειών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών από όλον τον κόσμο και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

Είναι γνωστό πως τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο, όμως μπορούν να επωφεληθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τον ήλιο ώστε να παράγουν βιταμίνη D3, ένα απαραίτητο συστατικό για υγιή οστά.

Οι ερευνητές σύμφωνα με το onmed,ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 2.230 άτομα και διαπίστωσαν πως το γονίδιο IRF4 σχετίζεται άμεσα με τις ποσότητες μελανίνης που υπάρχουν στο δέρμα.

Περαιτέρω αναλύσεις οδήγησαν τη διεθνή ομάδα να εντοπίσει ποιο τμήμα του γονιδίου είναι αυτό ακριβώς που συνδέεται με την ευαισθησία στον ήλιο, την εμφάνιση φακίδων, το καστανό χρώμα των μαλλιών και το γαλανό χρώμα των ματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: