Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Τουρκία: Κρίση ανάμεσα στη ΜΙΤ και τους δικαστές

Κρίση εχει ξεσπάσει στην Τουρκία, ανάμεσα στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες(MIT) και τη δικαστική εξουσία... Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζητά άδεια από γραφείο του πρωθυπουργού, για την ανάκριση 9 μελών της ΜΙΤ που υπέκλεπταν παράνομα τηλέφωνα γνωστών δημοσιογράφων. Η άδεια πρέπει να δοθεί από τον Ερντογάν καθώς η ΜΙΤ υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού. Οι πράκτορες της ΜΙΤ είχαν ζητήσει την παρακολούθηση συγκεκριμένων τηλεφωνικών αριθμών, παραπλανώντας τη δικαιοσύνης καθώς είχαν δηλώσει ονόματα άλλων ανθρώπων ενώ ανήκαν σε δημοσιογράφους.

Το σκάνδαλο είναι μεγάλο, αλλά η ΜΙΤ υποστηρίζει πως όλα γίνονται για το δημόσιο συμφέρον.Πριν από λίγους μήνες εισαγγελέας είχε καλ έσει για ανάκριση των διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν σχετικά με την υπόθεση των μυστικών συναντήσεων με το PKK το 2011 στο Όσλο. Είχε προκληθεί ένταση με τον Ερντογάν να παρεμβαίνει και να εμποδίζει την ανάκριση του Φιντάν.

Στην Άγκυρα κυκλοφορούν φήμες πως πολλά μέλη της δικαιοσύνης έχουν επαφές με το θρησκευτικό τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, το οποίο στήριζε στο παρελθόν τον Ερντογάν αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διαμάχη ποιος θα έχει τον έλεγχο της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και της δικαιοσύνης. Αυτή η κόντρα φαίνεται πως συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: