Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

And the Oscar goes to...

Ήταν μεταξύ των φαβορί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κι επιβεβαίωσε όλους όσοι επέμεναν πως... η σιωπή είναι χρυσός. Όπως χρυσό είναι και το αγαλματίδιο που απέσπασε η ταινία «The Artist» ως καλύτερη ταινία, στην 84η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό βραβείο για το «The Artist» καθώς, μεταξύ άλλων, ο Ζαν Ντυζαρντέν κέρδισε Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου και ο Μισέλ Χαζαναβίσους Όσκαρ σκηνοθεσίας. Υποδυόμενος έναν ηθοποιό στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1920 ο 39χρονος Ντυζαρντέν, ο οποίος εκτός Γαλλίας ήταν μάλλον άγνωστος πριν από αυτή την ταινία, γίνεται ο πρώτος Γάλλος που τιμάται με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου της Αμερικανικής Ακαδημίας και ο πρώτος που ήταν υποψήφιος μετά το Ζεράρ Ντεπαρντιέ την δεκαετία του 1990.

Στην Μέριλ Στριπ απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady), στην οποία υποδύεται τη βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ. Είναι το τρίτο Όσκαρ που παίρνει η Στριπ και το πρώτο έπειτα από 30 χρόνια, αν και έχει το ρεκόρ με 17 υποψηφιότητες για το πιο ποθητό βραβείο στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Στον Κρίστοφερ Πλάμερ απονεμήθηκε το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Οι Πρωτάρηδες (Beginners) σε σκηνοθεσία Μάικ Μιλς, στην οποία παίζει έναν γηραιό άνδρα ο οποίος αποκαλύπτει και αποδέχεται την ομοφυλοφιλία του. Ο 82χρονος Καναδός Πλάμερ, βετεράνος κινηματογραφικός και θεατρικός ηθοποιός, έγινε, έτσι, ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει βραβευθεί ποτέ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ήταν υποψήφιος μόνο μια φορά στο παρελθόν.

Στην ταινία Rango απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων. Ο ηθοποιός Τζόνι Ντεπ δανείζει τη φωνή του στον ομώνυμο ήρωα, ένα κατοικίδιο χαμαιλέοντα που καταλήγει στην πόλη Σκόνη, όπου αναλαμβάνει το ρόλο του σερίφη. Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Γκορ Βερμπίνσκι.

Στην ταινία Undefeated, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Λίντσεϊ και Τ. Τζ. Μάρτιν, απονεμήθηκε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ. Το φιλμ καταγράφει την προσπάθεια ενός χαρισματικού εθελοντή προπονητή του ράγκμπι να μεταμορφώσει την ομάδα ενός γυμνασίου έπειτα από μια χρονιά ηττών.

Η ταινία Ένας Χωρισμός (A Separation) κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Είναι η πρώτη ιρανική ταινία που λαμβάνει βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας. Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί, πραγματεύεται το διαζύγιο ενός ζευγαριού και θίγει τις παραδόσεις, τις σχέσεις ανδρών-γυναικών και την λειτουργία της δικαιοσύνης στο σύγχρονο Ιράν. Η ταινία Ένας Χωρισμός θεωρείτο φαβορί στην κατηγορία, αφού απέσπασε αρκετά βραβεία στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η δεύτερη ιρανική ταινία που έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο αυτό της Αμερικανικής Ακαδημίας και η πρώτη που κερδίζει.

Το βραβείο Όσκαρ για τα Καλύτερα Κοστούμια απονεμήθηκε στην ταινία The Artist (Μαρκ Μπρίτζες) και το βραβείο Όσκαρ για το Μακιγιάζ στην ταινία Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady) (Μαρκ Κουλιέρ, Τζ. Ρόι Χίλαντ).

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Οκτάβια Σπένσερ έλαβε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου για τον τρόπο που ερμήνευσε την αυθάδη οικιακή βοηθό στην ταινία Οι Υπηρέτριες (The Help), που απεικονίζει ιστορίες μαύρων Αμερικανίδων που δούλευαν για πλούσιες λευκές οικογένειες στον Μισισίπι την πρώιμη εποχή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων. Η 39χρονη Σπένσερ, η οποία θεωρείτο το φαβορί, δεν ήταν ποτέ πριν στο παρελθόν υποψήφια για Όσκαρ.

Η ταινία Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε κέρδισε τα πρώτα δύο βραβεία Όσκαρ στην τελετή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αποσπώντας τις βραβεύσεις για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση (Ντάντε Φερέτι, Φραντσέσκα Λο Σκιάβο) και Φωτογραφίας (Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον). Το Hugo είχε τις περισσότερες βραβεύσεις, συνολικά 11, με δεύτερο το φιλμ The Artist, που έχει 10.

Δεν υπάρχουν σχόλια: