Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Αβέβαιο το μέλλον για το Γηροκομείο Ιωαννίνων


Αντιμέτωπο με την οικονομική κρίση βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό και το Γηροκομείο Ιωαννίνων (Ζωσιμάδων), παρά το γεγονός ότι βασικός «πυλώνας» της λειτουργίας του είναι η ισχυρή από άποψη περιουσίας Μητρόπολή μας.
Τα προβλήματα για το Ίδρυμα είναι πολλά και μεγάλα, όπως εξάλλου διαφάνηκε απ’ τα όσα χαρακτηριστικά ανέφερε προχθές ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος, κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας του, ο οποίος ουσιαστικά ζήτησε την συμβολή όλων των τοπικών φορέων για την στήριξη του σημαντικού κοινωνικού έργου που προσφέρει το Γηροκομείο.
Εκείνο που έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανές είναι ότι η χρονιά που μόλις μπήκε θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα πορεία του Ιδρύματος, που αποτελεί μέχρι σήμερα το μοναδικό στο είδος του στην πόλη.

Δεν παίρνουν μερίσματα
Το Γηροκομείο της Μητρόπολης Ιωαννίνων ανέκαθεν αντλούσε την χρηματοδότησή του απ’ τα μερίσματα που εισέπραττε η Μητρόπολη από τις μετοχές της στην Εθνική Τράπεζα. Αυτά τα μερίσματα όμως έπαψαν να της αποδίδονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης του Χρηματιστηρίου και των μετοχών του! Έτσι, τα λειτουργικά έξοδα του Ιδρύματος, που αγγίζουν το 1,7 εκατ. ευρώ το χρόνο, καλύπτονται πλέον από δάνεια που έχουν εξασφαλιστεί για τον σκοπό αυτό και σε μικρότερο ποσοστό από τις εισφορές των φιλοξενούμενων, αλλά και τις προσφορές ντόπιων επιχειρήσεων και πολιτών.

Ζήτησε βοήθεια!
«Βοηθείστε μας για να βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά προχθές ο κ. Θεόκλητος, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο, τους βουλευτές και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης που παραβρέθηκαν στην κοπή της πίτας στο Γηροκομείο και τα λόγια του είναι χαρακτηριστικά του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα.
Σήμερα ο Οίκος Ευγηρίας φιλοξενεί 120 ηλικιωμένους, ενώ απασχολεί συνολικά 55 άτομα ως μόνιμο προσωπικό που φροντίζει για την εξυπηρέτησή τους. Μόνο για την μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων απαιτούνται περίπου 90.000 ευρώ το μήνα, ενώ μεγάλο είναι και το ποσό που διατίθεται σε ετήσια βάση για το φαγητό (200.000 ευρώ περίπου) και τα φάρμακα των ηλικιωμένων, πολλοί εκ των οποίων είναι άποροι.

«Ανάσα» από το Δήμο
Μία μικρή αλλά ουσιαστική «ανάσα» έδωσε στο Ίδρυμα πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, με την οποία το Γηροκομείο απαλλάσσεται από την καταβολή τελών ΤΑΠ στη ΔΕΗ αλλά και από τους λογαριασμούς του νερού. Το ποσό που εξοικονομείται ανέρχεται σε περίπου 45.000 ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα διατίθενται για την κάλυψη άλλων βασικών αναγκών του Ιδρύματος.
Πάντως, το Γηροκομείο, αν και κοινωφελής οργανισμός, δεν απαλλάσσεται και από τον φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος για την χρονιά που πέρασε ανήλθε στο ποσό των 13.000 ευρώ και αφορά το κτίριο της οδού Μαυρογιάννη στο οποίο στεγάζεται!

Να αναζητηθούν λύσεις
Είναι σαφές ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι ένας οικονομικά ισχυρός «φορέας», που δεν θα αφήσει το Γηροκομείο στην τύχη του. Ωστόσο, οι εποχές είναι δύσκολες και οι ανατροπές που γίνονται μεγάλες, οπότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σήμερα ότι το Ίδρυμα θα εξακολουθήσει και αύριο να λειτουργεί απρόσκοπτα.
Αυτό σημαίνει ότι η Μητρόπολη και φορείς όπως ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει το συντομότερο δυνατό να καθίσουν στο ίδιο «τραπέζι» και να αναζητήσουν τρόπους στήριξης του τόσο σημαντικού για την περιοχή μας Ιδρύματος, ώστε να εξακολουθήσει να προσφέρει έργο. Ένα πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση για απαλλαγή του από τους λογαριασμούς ΔΕΗ και νερού. Απαιτούνται όμως κι άλλα.
Σημαντική παραμένει βέβαια και η συμβολή ντόπιων επιχειρήσεων αλλά και πολιτών, που είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν στηρίξει αποφασιστικά το Γηροκομείο, προσφέροντας τρόφιμα και άλλα είδη για τις ανάγκες του.

Δεν φεύγουν ποτέ…
Συνολικά 120 ηλικιωμένους συμπολίτες μας έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί το Γηροκομείο Ιωαννίνων. Το ενδιαφέρον όμως για μία θέση σ’ αυτό είναι πολλαπλάσιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν σήμερα σε εκκρεμότητα άλλες 250 αιτήσεις! Πολλοί απ’ τους τροφίμους του δεν το εγκαταλείπουν ποτέ, ούτε καν στις γιορτές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την Πρωτοχρονιά μόλις τέσσερις ηλικιωμένοι επέστρεψαν στα σπίτια και τις οικογένειές τους για να γιορτάσουν μαζί τους την έλευση του νέου χρόνου!


Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: