Ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας, η οποία αναμένεται να πλήξει την Νοτιοδυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από την Παρασκευή 06-01-2012 η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προς τους οδηγούς, για την αποφυγή προβλημάτων και ταλαιπωρίας, για όσους κινηθούν στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.Οι οδηγοί, κατά τις μετακινήσεις τους, στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Τροχομόμοι θα βρίσκονται κατά μήκος του Οδικού δικτύου, και θα πραγματοποιούν ελέγχους στα διερχόμενα ΙΧΕ. Σε περίπτωση που θα κρίνεται απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων και κάποιο όχημα δεν τις διαθέτει, θα ακινητοποιείται επί τόπου.


Εξαιτίας της μορφολογίας της περιοχής, στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο τμήμα της Εγνατίας οδού-μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Κοίλων και του ανισόπεδου κόμβου Καλαμιάς-, όταν επικρατεί έντονη χιονοθύελλα παρατηρείται  το φαινόμενο της συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού (ανεμοσούρια) στο οδόστρωμα, με συνέπεια τον περιορισμό της ορατότητας, για τους οδηγούς. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει οι οδηγοί να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, με αναμμένα τα φώτα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών που θα βρίσκονται σε καίρια σημεία.

Στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για όσους κινηθούν στον άξονα της Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 20ο έως 30ο χλμ., μέσω Βιτσίου, θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Καθώς επίσης και όσοι κινηθούν στην Επ. Ο. Πτολεμαΐδας – Βλάστης, από 12ο έως 24ο χλμ. , και στην Επ. Ο. Καστοριάς –  Φλώρινας, από 18ο έως 28ο χλμ., μέσω Βιτσίου.

Αλυσίδες θα πρεπει να έχουν μαζί του  και όσοι κινηθούν στη ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ από την Επ. Ο. Άρνισσας – Χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, από 9ο χλμ.
Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Επαχιακό οδικό δίκτυο της Καρδίτσας,
Επ. Ο. Μουζακίου – Άρτας, από 19ο έως 35ο χλμ. (θέση Τύμπανος προς Δυτική Αργιθέα).
Επ. Ο. Μουζακίου – Πετρίλου, από 15ο έως 30ο χλμ. (θέση Αγ. Νικόλαος προς Ανατ. Αργιθέα).
Επ. Ο. Καρδίτσας – Ρεντίνας – Καρπενησίου, από 56ο έως 62ο χλμ. (θέση Ζαχαράκι), κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ενώ για την Περιφέρεια Στερεεάς Ελλάδας, αλυσίδες χρειάζονται σε όσους κινηθούν στο τμήμα της Ε. Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από 55ο έως 65ο χλμ. Και στο Επ. Ο. Λύχνου– Καστανιάς– Μεσοχωρίου – Περιστερίου – Πύργου, (περιοχή Υπάτης, Δήμου Λαμίας).

Οι οδηγοί, οι οποίοι θα κινηθούν στο οδικό δίκτυο, μπορούν να ενημερώνονται και απο την επίσημη σελίδα του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ (www.astynomia.gr) για τις ανανεωμένες- επικαιροποιημένες λίστες για τις περιοχές που η χρήση των αντιολισθητικων αλυσίδων είναι απαραίτητη, λόγω χιονόπτωσης ή παγετού.