Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Οικονομικοί σκλάβοι


Δικαιολογημένα η κυβέρνηση υιοθετεί τις απειλές και τους εκβιασμούς της τρόικας για τα νέα μέτρα λιτότητας και προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις χωρίς «κόκκινες γραμμές». Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και την αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους της ελληνικής οικονομίας, οι «σοφοί» των Βρυξελλών και του ΔΝΤ θα επιλύσουν τώρα και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα περιορίσουν την ανεργία, η οποία με την δική τους «συνταγή» έφθασε μέχρι το 18,8%! Η αποτελεσματικότητα του «φαρμάκου» που ετοίμασε η Άνγκελα Μέρκελ για τους «αμαρτωλούς Έλληνες» είναι πλέον αναμφισβήτητη.

Μετά από δυο «κολασμένα» (που θα έλεγε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος) χρόνια με απίστευτες περικοπές και νέους φόρους ,μόλις χθες ανακοινώθηκε πώς το έλλειμμα κινείται στο 10,4% και ο πληθωρισμός στο 3,34%! Φοβερή επιτυχία, αν μάλιστα αναλογισθούμε, ότι συμπληρώσαμε 4 χρόνια ύφεσης που τώρα κινείται κοντά στο 6% και η προοπτική είναι να συνεχισθεί το 2012 και πιθανότατα το 2013. Πως μπορεί μια χώρα να έχει ταυτόχρονα τόσο βαθειά ύφεση και υψηλό πληθωρισμό πρέπει να αποτελέσει ειδικό μάθημα στα… οικονομικά πανεπιστήμια.

Αλλά και στο θέμα του χρέους η επιτυχία ξεπέρασε κάθε …προσδοκία αφού βρίσκεται κοντά στο 160% του ΑΕΠ. Και εκεί που πέρυσι τέτοια εποχή όποιος μιλούσε και «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ήταν περίπου ανόητος, βρεθήκαμε σήμερα να «διαπραγματευόμαστε» την διαγραφή του 50% του χρέους και να το θεωρούμε τεράστια κατάκτηση. Είναι τέτοια μάλιστα η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα, ώστε η κ. Μέρκελ  το ανάδειξε ως πρώτη προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 και έστειλε σχετικό τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση να τελειώνει με τις διαπραγματεύσεις γιατί σε διαφορετική περίπτωση 7η δόση δεν βλέπουμε.

Με την σιγουριά λοιπόν που αντλούμε από τις προηγούμενες επιτυχίες μπορούμε να υιοθετήσουμε τις προτάσεις της τρόικας για την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Είναι γνωστή η υψηλή ανταγωνιστικότητα της Βουλγαρίας που έχει μισθούς 300 ευρώ ή ακόμη η χαμηλή ανεργία στην Ισπανία (μόλις 20%) παρά το ότι τα μεροκάματα είναι χαμηλότερα από ότι στην Ελλάδα. Αντίθετα οι Γερμανοί με τους υψηλότερους μισθούς, «κερδίζουν από τον πόνο των εταίρων τους στην ευρωζώνη», όπως γράφει και το σοβαρό γερμανικό περιοδικό Spiegel! Οι αγορές πληρώνουν την Γερμανία για να την …δανείσουν (επιτόκιο -0,01%), η ανεργία είναι χαμηλή, οι εξαγωγές έχουν απογειωθεί και το Βερολίνο κυριαρχεί πολιτικά και οικονομικά.

Το ενδεχόμενο στην Ελληνική οικονομία να μην φταίει το μισθολογικό κόστος, αλλά η απουσία οποιασδήποτε παραγωγής (ακόμη και οι εξαγωγές έπεσαν τον Νοέμβριο) και η έλλειψη πελατών οι οποίοι θα έχουν χρήματα να αγοράζουν δεν νομίζω ότι περνάει από το μυαλό κανενός. Η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε -15%, ηλεκτρικού ρεύματος -7%, η αγορά αυτοκινήτου -31% ενώ υπολογίζεται πώς κατατέθηκαν 70.000 άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, για να μην μιλήσουμε για την οικοδομή που υπήρξε στο παρελθόν η ατμομηχανή της ανάπτυξης. 

Το συμπέρασμα; Είμαστε οικονομικοί σκλάβοι και έχουμε το πολιτικούς ηγέτες που μας ταιριάζουν. Θα τα δεχθούμε όλα για να πάρουμε την 7η δόση και ακολουθεί η άτακτη χρεοκοπία και η δραχμή.


Μπάμπης Κούτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: