Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Οι Ηπειρώτες «προσεύχονται» να μην αρρωστήσουν πλέον!..

«Η Υγεία βρίσκεται στο απόσπασμα. Καθημερινά στεκόμαστε στις «ουρές», για μια απλή εξέταση. Με όσα γίνονται προσευχόμαστε να μην αρρωστήσουμε!». Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα καθημερινά λένε Ηπειρώτες για την απαξίωση στην οποία οδηγείται η δημόσια Υγεία, λόγω των απανωτών περικοπών στα κονδύλια για αυτήν. 
Η μνημονιακή πολιτική έχει οδηγήσει γιατρούς και φαρμακοποιούς να κάνουν απεργίες από τις πρώτες κιόλας ημέρες του έτους. Και αν οι φαρμακοποιοί ανέστειλαν τη δική τους κινητοποίηση, δεν συνέβη το ίδιο με τους γιατρούς του ΙΚΑ, οι οποίοι από σήμερα Δευτέρα συνεχίζουν την απεργία, πραγματοποιώντας επαναλαμβανόμενες 24ωρες κινητοποιήσεις έως και την Παρασκευή. Έτσι, και στην Ήπειρο, βρίσκονται στον… αέρα όσα ραντεβού είχαν κλείσει οι πολίτες για εξετάσεις ή για συνταγογράφηση. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν από σήμερα έως και την Πέμπτη και οι νοσοκομειακοί γιατροί που απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία. 

«Κόκκινο πανί…»
Στην πρώτη θέση της λίστας των αιτημάτων των γιατρών είναι η αναστολή του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος αν και λειτουργεί από την 1η του μήνα, χαρακτηρίζεται από τους επαγγελματίες της υγείας, ως ανέτοιμος. Μάλιστα, οι γιατροί του ΙΚΑ τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, ότι πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, «μέχρι να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις μέσα από σοβαρότητα σχεδιασμού και κανόνων λειτουργίας του, μετά από προηγούμενη κοινωνική διαβούλευση και τροποποίηση του ενιαίου κανονισμού παροχών, που ευτελίζει τον γιατρό και επιβαρύνει σημαντικά κάθε ασφαλισμένο». Είναι προφανές, ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί το… κόκκινο πανί για τους γιατρούς και στην Ήπειρο, αφού όπως λένε πολλοί, ο τρόπος λειτουργίας του υποβιβάζει το επάγγελμα του γιατρού, για τον οποίο προβλέπονται πολύ χαμηλές οικονομικές απολαβές. 

Ούτε καν 70…
Έτσι, σε όλη την Ήπειρο οι γιατροί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ δεν ξεπερνούν καν τους 70! Οι περισσότεροι είναι στα Γιάννινα (29) και οι λιγότεροι στην Άρτα (8), ενώ στη Θεσπρωτία έχουν συμβληθεί 16, και στην Πρέβεζα 9 γιατροί. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ενημερώνονται μέσω του τριψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 184, των ΚΕΠ ή από τις ιστοσελίδες του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, για τους συμβεβλημένους ιατρούς της ειδικότητας που τους ενδιαφέρει, στην περιοχή τους.

Οι νοσοκομειακοί…
Εκτός από αυτούς του ΙΚΑ, από σήμερα έως και την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν την αποχή από τα Εξωτερικά Ιατρεία, ζητώντας πάγωμα των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του. Πάντως, σύμφωνα με γιατρούς, η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία και στην Ήπειρο παραμένει προβληματική, αφού τα υλικά είναι λίγα και αξιοποιούνται με… φειδώ, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Τα φάρμακα… 
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τους ασφαλισμένους είναι οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι στα Γιάννινα έκοψαν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση για τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα, όμως μετά τις διαβεβαιώσεις από το Κράτος, ότι θα πληρωθούν και για να μην επιβαρυνθούν και άλλο οι ασφαλισμένοι, ανέστειλαν την κινητοποίηση. Όμως αυτό το διάστημα που έκοψαν την πίστωση ήταν αρκετό για να αντιληφθούν όλοι, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το «δεν πληρώνω» του κράτους, το οποίο πρέπει επιτέλους να εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς, πολλοί από τους οποίους και στην Ήπειρο άμεσα κινδυνεύουν με λουκέτο. «Δίκιο έχουν οι φαρμακοποιοί να διαμαρτύρονται για το κράτος –μπαταχτσής, όμως στο τέλος τα πληρώνουν όλα οι ασφαλισμένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται 400 και 500 ευρώ το μήνα για φάρμακα και η σύνταξή τους είναι 300 ευρώ! Αν οι φαρμακοποιοί κόψουν και πάλι την πίστωση, αυτοί οι άνθρωποι θα πεθάνουν;» διερωτώνται αγανακτισμένοι συμπολίτες. 

Θετικό νέο…
Πάντως, μέσα σε όλα τα αρνητικά νέα στο… μέτωπο της Υγείας, θετικό είναι το γεγονός, ότι πλέον είναι ελεύθερη η συνταγογράφηση φαρμάκων από όλους τους γιατρούς συμβασιούχους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ. 
Πρόκειται για ένα αίτημα ετών των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που πλέον γίνεται πραγματικότητα. Έτσι, οι ασφαλισμένοι μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους από τον ασφαλιστικό τους Φορέα, χωρίς να είναι απαραίτητο η συνταγή να προέρχεται από συμβεβλημένο με το ταμείο τους γιατρό.



Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: