Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Σήμερα η "μάχη" για 13ο και 14ο μισθό - Τι ζητάει η τρόικα και τι θα αντιπροτείνει η κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει στους υπουργούς κείμενο γενικών αρχών ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Τρόικα, όπως τα εργασιακά, οι επικουρικές συντάξεις, οι συγχωνεύσεις οργανισμών, διάφορα θεσμικά ζητήματα (π.χ. ζητήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη), φορολογικά ζητήματα, ζητήματα για αναθέσεις και προμήθειες δημοσίων έργων, καθώς και άλλα θεσμικά θέματα, όπως διάφορες αποφάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και δεν είναι ακόμα νόμοι του κράτους κλπ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του NewsIt η κυβέρνηση είναι πλήρως αντίθετη στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα στην κρίσιμη συνάντηση του κ. Κουτρουμάνη με την τρόικα την Παρασκευή θα αντιπροτείνουν την εφαρμογή στοχευμένων επιχειρησιακών συμβάσεων. 

Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Κουτρουμάνης αναμένεται να δώσει μόνος του τη μάχη με την τρόικα για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, καθώς ΛΑΟΣ και ΝΔ δεν θα είναι στη συνάντηση. Η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι για γερά νεύρα, καθώς σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης, η τρόικα πιέζει αφόρητα και θα επιμείνει τουλάχιστον να κόψει έναν από τους δύο επιπλέον μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. 

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση υπολογίζει να μειώσει το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα κατά 10%, ενώ προκειμένου να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν τους πολίτες, συμφώνησαν να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες στα φάρμακα και τα εξοπλιστικά προγράμματα, έτσι ώστε να καλυφθεί και η τρύπα του προϋπολογισμού για το 2011. 

Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Κουτρουμάνης περιμένει προτάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ με αντιμέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περικοπές συντάξεων. 

Το κλίμα στη σύσκεψη ήταν συναινετικό και επαναλήφθηκε η διαπίστωση πως το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση είναι αλληλένδετα. Μάλιστα, έγινε γνωστό πως όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα υπάρξει έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με βάση τους όρους «ολοκλήρωσης» του PSI.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν η συμφωνία για το κούρεμα δεν εγκριθεί από την τρόικα, τότε η τρόικα θα την απορρίψει και θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στα σημεία τουλάχιστον που θα έχει υποδείξει η τρόικα. 

Πληροφορίες επίσης που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως θα απαιτηθούν και νέες υπογραφές δέσμευσης από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά χωρίς να έχει προσδιοριστεί το πότε. Ανοιχτό είναι επίσης και το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό το Σάββατο, κάτι που θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.



Πηγή:  newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: