Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα (ξανα)καίγεται - Εκκενώθηκαν 3 χωριά στην Τρίπολη - Μια γυναίκα στο νοσοκομείο - Στον Έβρο η φωτιά 300 μέτρα από το χωριό Κοίλα!

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Αρκαδία, ενώ μια ακόμα φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι  στην Μεταξάδα Μεσσηνίας, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος που βρίσκεται στην περιοχή της Ασέας, ενημέρωσε ότι έχουν εκκενωθεί τρία χωριά, το Πάπαρι, η Δάφνη και το Μανιάτη, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του χωριού Μανιάτη, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.



Η φωτιά έχει κυκλώσει το χωριό Πάπαρι απ' όλες τις πλευρές και μπουλντόζες από την βόρεια πλευρά προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνη προστασίας στο χωριό. Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας δήλωσε ότι, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό του Μανιάτη κι έχουν καεί σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον αριθμό.

Είπε επίσης ότι η φωτιά πέρασε και από το χωριό Δάφνη που έχει εκκενωθεί, αλλά δεν υπάρχει εικόνα για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, ενώ τόνισε πως είναι δύσκολο το έργο της κατάσβεσης λόγω του δυνατού αέρα που κινεί τη φωτιά ανεξέλεγκτα.



Το μέτωπο είναι τεράστιο και στη μάχη της κατάσβεσης παίρνει μέρος μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής με 30 άνδρες, 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν και 4 αεροσκάφη. Στο σταθμό διοδίων Ασέας βρίσκονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αρκαδίας για εκκένωση κι άλλων χωριών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο

Με εναέρια μέσα από εσωτερικό, αλλά και από ξένα κράτη, θα προσπαθήσουν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει περιοχές του Έβρου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περισσότερα από 47.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η φωτιά απειλεί το χωριό Κοίλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, πρόκειται για ικανοποίηση του αιτήματος που υπέβαλε χθες η Ελλάδα για άμεση βοήθεια μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το συντονισμό του οποίου έχει η Επιτροπή.
 
Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: