Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Βρίσκομαστε σε πόλεμο χωρίς όπλα – Απαισιόδοξοι οι επιστήμονες για την εξέλιξη της επιδημίας


Χωρίς όπλα στη φαρέτρα τους, εξέχοντες επιστήμονες στον τομέα της έρευνας, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Εάν δεν βρεθούν σύντομα αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια για να αναχαιτίσουν την εξέλιξη της επιδημίας, ο κορονοϊός έχει τη δυναμική, όπως λένε οι ερευνητές, να επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη και μάλιστα για πολλά χρόνια.


Ο εξέχων έλληνας ερευνητής Δρ. Γιώργος Παυλάκης, Δ/ντης του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ΗΠΑ, έχει ασχοληθεί χρόνια με την μελέτη για την ανακάλυψη εμβολίων κατά του ιού HIV και του καρκίνου. Σήμερα εκφράζει την ανησυχία του για τη νέα απειλή εναντίον της ανθρωπότητας και δηλώνει ότι μόνο με μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την επέλαση του ιού, έως ότου βρεθούν φάρμακα για την αντιμετώπισή του.

“Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να αντιμετωπίσουμε”, επεσήμανε ο καθηγητής, “είναι να έχουμε μια πανδημία που θα μείνει σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλά χρόνια μέχρι να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής της”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: