Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Μήνυμα Βρυξελλών στην Αθήνα: Να περάσει με 180 η συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ

Να ψηφιστεί η συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ, όποτε κι αν αυτή έρθει, από 180 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου φέρεται να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση η Κομισιόν. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της Αυγής της Κυριακής, επικαλούμενο ανώτερες κυβερνητικές πηγές.Τόσο η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίζονται να έχουν τονίσει στην Αθήνα την ανάγκη να υπερψηφιστεί η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων από 180 βουλευτές.Η πρόταση αυτή, όπως επισημαίνεται, έχει ήδη διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης. Και έχει να κάνει με τη στάση της αντιπολίτευσης. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΠΓΔΜ…

Τόσο στις τάξεις της Ε.Ε. όσο και σε εκείνες του ΝΑΤΟ, το βλέμμα είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για το Σποπιανό. Η ΠΓΔΜ, άλλωστε, πιέζεται από το χρόνο αφού στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θέλει να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ λίγες εβδομάδες μετά, πρόσκληση για να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ειδικά το δεύτερο, δεν θα γίνει αν δεν έχει λυθεί το θέμα του ονόματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσινγκτον θέλουν να λυθεί το ζήτημα και να ενταχθούν τα Σκόπια σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Για έναν λόγο: για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και το «κλείδωμα» τυχόν «κερκόπορτας» προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν και τις κινήσεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αυγή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Χρ. Μιτσκότσκι (σ.σ. ηγείται του κόμματος VMRO, το οποίο συνεχίζει να… ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι) έχει ήδη γίνει αποδέκτης του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Σκοπιανού. Τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, παλιότερα, είχε αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να θέσει ακόμη και θέμα δεδηλωμένης. Αφορμή οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου πως διαφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Λόγω των παραπάνω φαίνεται πως ήρθε η πρόταση των Βρυξελλών να ενισχυμένη πλειοψηφία και ψήφιση της συμφωνίας από 180 βουλευτές. Η κυβέρνηση, αναφέρει η Αυγή, έχει δεχτεί εισηγήσεις και παραινέσεις να ζητήσει υπερψήφισης της συμφωνίας, όποτε κι αν έρθει, από πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η πρόταση, που στηρίζεται από Γιούνκερ και Μονγκερίνι, έχει φτάσει έως και σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: