Παραδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κότζιας ότι απέστειλε στα Τίρανα non paper με καταγεγραμμένες τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα ελληνοαλβανικά θέματα και επισημαίνει ότι στο συγκεκριμένο «έγγραφο» αναφέρεται ρητώς ότι «σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα για τους λεγόμενους τσάμηδες». Η αναφορά αυτή στο non paper που συνέταξε ο Νίκος Κοτζιάς και το οποίο απέστειλε στον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών γίνεται «προκειμένου να σημειωθεί με σαφήνεια ότι δεν μπορεί το «τσάμικο» να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης με τίτλο «αποκατάσταση αλήθειας για ακριβές περιεχόμενο ελληνο-αλβανικού διαλόγου» που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο των Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν συζητά θέμα Τσαμουριάς.
«Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα «τσάμικου», ούτε διαπραγματεύεται με τρίτους αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων σε βάρος όσων συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή. Το Υπουργείο Εξωτερικών νιώθει υποχρεωμένο να διαψεύσει, για άλλη μια φορά, όσους διατείνονται κάτι τέτοιο.
Πράγματι, η Ελλάδα πρότεινε στην Αλβανία τη διαπραγμάτευση σειράς θεμάτων που είναι ανοικτά ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά δεν συμπεριέλαβε το «τσάμικο». Η αλβανική πλευρά το επιθυμούσε και το ζήτησε. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε. Όσον αφορά το non-paper του ελληνικού Yπουργείου Eξωτερικών που δόθηκε ως πρόταση διαπραγμάτευσης στην αλβανική πλευρά, σε αυτό γίνεται μία και μοναδική αναφορά στο “τσάμικο”, στην δεύτερη παράγραφο του άρθρου Β.2., ότι «σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα για τους λεγόμενους τσάμηδες», προκειμένου να σημειωθεί με σαφήνεια ότι δεν μπορεί το «τσάμικο» να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Τα ανωτέρω σε απάντηση στα γνωστά κυκλώματα που με μεγάλη ευκολία υιοθετούν την προπαγάνδα τρίτων σε βάρος της χώρας».
Το θέμα των non papers για το υποτιθέμενο θέμα «Τσαμουριάς» αποκάλυψε σε συνέντευξή του
στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Report TV ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αφαιρεθεί το θέμα από την ατζέντα των Βρυξελλών, γιατί είχαμε επιβεβαίωση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» υποστηρίζει ο κ.Μπουσάτι για το «θέμα» της Τσαμουριάς.
«Οσο είμαστε σε συνομιλίες, δεν θα μιλήσω αναλυτικά σχετικά με τους τρόπους για την επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων. Αλλά υπάρχει ένα γεγονός που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά μας. Πρώτον, αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει σχέδιο να θέσει επισήμως το θέμα των Τσάμηδων. Δεύτερον, υπάρχει ένα ψήφισμα του αλβανικού κοινοβουλίου, το θέμα Τσαμουριάς είναι στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα ως αποτέλεσμα της επιβολής του ψηφίσματος του Αλβανικού κοινοβουλίου» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών.
Διαβάστε το μεταφρασμένο κείμενο της συνέντευξης του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών: «Είμαστε εδώ και καιρό με την Ελλάδα σε διαδικασία διαλόγου για ορισμένα ανοικτά ζητήματα και θέματα. Προσπαθώ να αναλύσω τα θέματα αυτά, ιστορικά κατηγοριοποιημένα σε τρια κύρια στάδια. Ζητήματα που έχουν τις ρίζες τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ζητήματα που έχουν πρακτική σημασία για την Ελλάδα και την Αλβανία και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για το μέλλον μας. Έχουμε δημιουργήσει ένα μηχανισμό διμερούς συνεργασίας, ανταλλάξαμε επίσης σημεία παρατήρησης, με δύο έγγραφα που θεωρούνται non paper.
Τα non papers έχουν κάνει γύρους διαβουλεύσεων και με άλλους βασικούς εταίρους. Οσον μας αφορά, στην Μογκερίνι και τον Χαν επειδή η ΕΕ είναι σημαντική για εμάς. Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις θέσεις που εκφράζουμε στο non paper. Έχω επίσης πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει non paper στον Επίτροπο Διεύρυνσης. Μέχρι εδώ μπορώ να πω ότι το παιχνίδι ήταν καθαρό.
Φυσικά υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά υπάρχουν και σημεία που υπάρχει απόσταση. Αλλά τα πράγματα που αναφέρονται στην δήλωση του Επιτρόπου Χαν, είναι ζητήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο της αντιμετώπισής τους και βρίσκονται στα αλβανικά και ελληνικά έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχω εκπλαγεί από τη στάση του Επιτρόπου Χαν. Δεν πιστεύω ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων. Η αποστολή μας είναι λίγο δύσκολη σε σχέση με εκείνη των απλών ανθρώπων, δεν είναι να πάρεις ντουντούκα στο χέρι και να προσπαθήσεις να ασκήσεις πίεση σε κάποιον άλλο. Αλλά είναι δύσκολο να καθίσεις και να συζητήσεις λύση σε αυτό το θέμα.
Οσο είμαστε σε συνομιλίες, δεν θα μιλήσω αναλυτικά σχετικά με τους τρόπους για την επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων. Αλλά υπάρχει ένα γεγονός που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά μας. Πρώτον, αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει σχέδιο να θέσει επισήμως το θέμα των Τσάμηδων. Δεύτερον, υπάρχει ένα ψήφισμα του αλβανικού κοινοβουλίου, το θέμα Τσαμουριάς είναι στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα ως αποτέλεσμα της επιβολής του ψηφίσματος του Αλβανικού κοινοβουλίου.
Τρίτο είναι το γεγονός ότι ο συνασπισμός έχει επεκταθεί όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και πολιτικά, με το κόμμα PDIU. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν κάνει την αλβανική διπλωματία να οφείλει να υποβάλει έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος στο τραπέζι της ελληνικής πλευράς. Πρόκειται για θέμα θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν είναι απλά ένα θέμα περιουσιών, δεν πρόκειται για εκδίκηση εναντίον της Ελλάδας. Είναι ένα θέμα που αξίζει μια πολιτική προσέγγιση.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αφαιρεθεί το θέμα από την ατζέντα των Βρυξελλών, γιατί είχαμε επιβεβαίωση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπήρξε δήλωση μετά την αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που αντέδρασε στη δήλωση του Επιτρόπου. Λέω πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τις χώρες να βρουν κοινές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, είτε πρακτικού είτε ιστορικού χαρακτήρα. Εγώ προσωπικά διάβασα με συμπάθεια την αντίδραση του Επιτρόπου Hahn και μας κάνει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Δεν νομίζω ότι αυτά τα ζητήματα μπαίνουν σε εκκρεμότητα. Μπορώ να σας πω ότι το Non paper είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Σε αυτό το έγγραφο είναι ενσωματωμένες στο χαρτί μερικές από τις αρχές στις οποίες σκοπεύουμε να οικοδομήσουμε την Αλβανική-Ελληνική προσέγγιση.
Δεύτερον, δεν υπάρχει πρόοδος στην αναγνώριση των προβλημάτων. Παρατηρώ με ικανοποίηση ότι υπάρχει ένα πιο ευγενικό και δημοκρατικό πλαίσιο από την ελληνική πλευρά.
Υπό αυτή την έννοια θα είμαστε σε θέση να κάνουμε βήματα μικρά, αλλά ασφαλή. Δεν πιστεύω στα θαύματα στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, αλλά πιστεύω στην πολιτική των μικρών βημάτων για να δημιουργήσουμε μια θετική και στρατηγική δύναμη μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει μια νέα αναδιάταξη σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την οικονομική ζώνη. Υπάρχει μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και πιστεύω ότι τώρα όλα αρχίζουν όσον μας αφορά. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Συνειδητοποίησα ότι παρά τη δημόσια συμπεριφορά της, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μεταξύ των δύο μερών. Δεν είναι προς το συμφέρον της κάθε πλευράς να πάει σε μονομερείς λύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου