Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ποιος Μπαλτάκος; Η χώρα βγαίνει στις αγορές! - Αλλαγή ατζέντας επιχειρεί το Μαξίμου


Με το βλέμμα στο... rutube το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει να δει εάν θα γίνουν πραγματικότητα οι απειλές για νέα βίντεο από μέρους της Χρυσής Αυγής. Η στάση Μπαλτάκου και ειδικά οι δηλώσεις ότι δεν θυμάται με ποιους και πόσους μίλησε δεν διευκολύνουν την κατάσταση όμως τα στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το θέμα γρήγορα θα καταλαγιάσει. Για να επισπεύσει μάλιστα την αλλαγή της ατζέντας η κυβέρνηση φαίνεται ότι επισπεύδει και την έξοδο στις αγορές και αυτό μάλλον φαίνεται ξεκάθαρα ειδικά στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.Η σημερινή συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Ε. Βενιζέλο βρίσκεται σαφώς στη σκιά της υπόθεσης Μπαλτάκου. Οι δυο αρχηγοί θα συζητήσουν τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει ήδη ζητήσει την απομάκρυνση των ακροδεξιών θυλάκων από την κυβέρνηση.

Κάποιοι μιλούν για “κάρφωμα” προς τον Α. Γεωργιάδη που εμφανίστηκε, με τον τρόπο του, να κατανοεί τις θέσεις Μπαλτάκου, ενώ στο πλαίσιο της επικοινωνιακής αλλαγής δεν αποκλείονται και αλλαγές στην κυβέρνηση. Ποιες και σε ποιο μέγεθος, είναι νωρίς, λένε όσοι γνωρίζουν για να υπολογιστεί.

Βέβαιο πάντως είναι ότι οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς θα συζητήσουν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας στις αγορές, ενδεχόμενο που φαίνεται ότι γίνεται άμεσο δεδομένο μετά την υπόθεση Μπαλτάκου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κάνει λόγο για προσυμφωνημένη έξοδο υπό συγκεκριμένους όρους και με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το τι και σε ποιους έχει πει ο Τάκης Μπαλτάκος, καθώς εάν συνεχίσει η δημοσίευση αναλόγου περιεχομένου βίντεο δύσκολα θα αλλάξει η ατζέντα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν πως επί της ουσίας το ζήτημα δεν μπορεί να κρατηθεί χαμηλά.



Μετά το πρώτο σοκ πάντως στο Μαξίμου άρχισαν να καταστρώνονται σχέδια αντίδρασης. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν στην κίνηση για έξοδο στις αγορές ακόμη και το ενδεχόμενο τριπλής κάλπης.

Δεν είναι μονάχα οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλά και οι αντιδράσεις τόσο στην Κ.Ο. της ΝΔ όσο και σε αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι λίγοι οι κεντροδεξιοί βουλευτές του κόμματος που απαιτούν να απομονωθούν οι ακροδεξιοί θύλακες εντός της παράταξης, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φωνές στο ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την κυβέρνηση και στήριξή της χωρίς τη συμμετοχή στελεχών σε αυτή. Οι φωνές αυτές έγιναν πιο έντονες μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Μπαλτάκου.

Κάπως έτσι κάποιοι βλέπουν στο μοίρασμα του πλεονάσματος και στην έξοδο στις αγορές μια καλή ευκαιρία για αλλαγή του σκηνικού καθώς η κυβέρνηση υπό τις σημερινές συνθήκες βαδίζει σε επικίνδυνο για την επιβίωσή της τέλμα.



Ένας συνδυασμός παροχών και οικονομικής σταθερότητας μέσω εξόδου στις αγορές θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό προεκλογικό επικοινωνιακό χαρτί για την κυβέρνηση εκτιμούν αρκετοί, ωστόσο υπάρχουν άλλες φωνές που επιμένουν ότι η χώρα δεν αντέχει μια τέτοια περιπέτεια τη δεδομένη στιγμή.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει την κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα και να παίξει το παιχνίδι σε πεδίο που την ευνοεί. Αντιθέτως με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή θα επιχειρηθεί να παραμείνει το θέμα στην επικαιρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: