Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

"Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα"! Αποκάλυψη σοκ για συμφωνία με Ιαπωνία


Στην υπογραφή Πυρηνικού Ενεργειακού Συμφώνου  στο οποίο  υπάρχει ρήτρα-παράθυρο  με την οποία η Τουρκία θα διευκολύνεται τεχνολογικά από την Ιαπωνία να παράγει υλικά απαραίτητα για πυρηνικά όπλα , προχωρούν μέχρι τον Μάιο Άγκυρα και Τόκιο!.Την σημαντική αυτή αποκάλυψη  κάνει η ιαπωνική εφημερίδα  Asahi Shimbun η οποία παράλληλα αποκαλύπτει ότι ο σχετικός όρος-  που δείχνει ότι ο τελικός στόχος της Άγκυρας είναι τα πυρηνικά όπλα- προστέθηκε στην συμφωνία για την εξαγωγή ιαπωνικής πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς, μετά από  απαίτηση της Τουρκικής πλευράς. Το όλο θέμα, που επιβεβαιώνει τους φόβους πολλών δυτικών χωρών - με πρώτες τις ΗΠΑ - ότι στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει όχι μόνο περιφερειακή αλλά και παγκόσμια δύναμη, ανέδειξε η τουρκική εφημερίδα Zaman: Ο αρθρογράφος της κ. Σαχίν Αλπάυ , σε σημερινό του δημοσίευμα,εφιστά την προσοχή στο επίμαχο αποκαλυπτικό άρθρο της ιαπωνικής εφημερίδας ''Asahi Shimbun'', στο οποίο ,όπως γράφει η Zaman, αναφέρονται τα εξής:
 

<<Ιαπωνία και Τουρκία συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το Μάιο, πυρηνικό ενεργειακό σύμφωνο, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας. Το σύμφωνο σημαίνει ότι η χώρα αποδέκτης θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία, εξοπλισμό και πρώτες ύλες, μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά, το σύμφωνο περιλαμβάνει μια διάταξη η οποία επιτρέπει στην Τουρκία τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εξόρυξη πλουτωνίου, δύο συστατικά απαραίτητα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, εφόσον συμφωνήσουν γραπτώς οι δύο χώρες. Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ρήτρα προστέθηκε έπειτα από απαίτηση της Τουρκία>>.
 
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Σαμάν (Zaman), η διασπορά των πυρηνικών όπλων αποτελεί μεγάλο ρίσκο και προσθέτει ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται πυρηνικά όπλα ούτε για αμυντικούς σκοπούς ούτε για να καταστεί μια παγκόσμια ή περιφερειακή δύναμη.

 Μάλιστα προχωρά με υπευθυνότητα και σε μια τολμηρή, για Τούρκο, πρόταση: "Ελπίζω ότι το ιαπωνικό Κοινοβούλιο θα αρνηθεί να εγκρίνει τη συμφωνία",καταλήγει.
 
Από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο το δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας είναι σωστό στο συγκεκριμένο σημείο - εννοείται όμως ότι ο Τούρκος αρθρογράφος που το ανέδειξε - και το σχολίασε- έχει κάνει,προφανώς,  την στοιχειώδη επιβεβαίωση από δικές του πηγές.  Ωστόσο δεν είναι η πρώτη σχετική απόπειρα της Τουρκίας  για πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία σε σχέση με το οπλοστάσιό της . Ήδη από πολλών ετών ''φλερτάρει'' με το Πακιστάν και Πακιστανούς επιστήμονες  για το σκοπό αυτό, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο,έχει διακηρύξει ότι επιδιώκει να γίνει περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη- αν και τελευταία ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να το ''μαζέψει''. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: