Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τα «γαλαζοπράσινα» δίδυμα και η ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης

Το νέο σχήμα της κυβέρνησης είχε πολλές ανατροπές και η τελική σύνθεσή της πολλές εκπλήξεις. Σε κάποιους σίγουρους... το τηλέφωνο δεν χτύπησε ποτέ και σε κάποιους απρόσμενα χτύπησε με το Μαξίμου να τους ενημερώνει ότι μπαίνουν στην κυβέρνηση. Οι μη αναμενόμενοι ήταν οι περισσότεροι υφυπουργοί αφού οι «προγραμματισμένοι» για υπουργοί είπαν «όχι» την τελευταία στιγμή σε συγκεκριμένο υπουργείο φυσικά ... ως υφυπουργοί δεν θα καταδέχονταν να μπουν στην κυβέρνηση. Υπήρχαν όμως και οι περιπτώσεις της ... εντοπιότητας που λήφθηκε υπόψιν ως κριτήριο. Σε τέσσερις, μάλιστα, περιπτώσεις «γαλάζιων» υφυπουργών, η… τύχη τους άνοιξε επειδή υπουργοποιήθηκαν συντοπίτες τους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και η πλευρά της ΝΔ ήθελε να υπάρξουν «δίδυμα» με δικά της στελέχη για να αποφευχθούν τοπικές γκρίνιες.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει, κατά πληροφορίες, ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, που η επιλογή του προκάλεσε έκπληξη, αλλά η εξήγηση που δίνεται από όσους γνωρίζουν τα παρασκήνια του ανασχηματισμού είναι ότι επελέγη ως «αντίβαρο» στην τοποθέτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος του επίσης εκλεγόμενου στην Αργολίδα «πράσινου» βουλευτή Γιάννη Μανιάτη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δρόμος για τον ορισμό του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη ως υφυπουργού Άμυνας άνοιξε όταν «κλείδωσε» η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του «πράσινου» βουλευτή που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Αντίστοιχο κριτήριο, κατά πληροφορίες, ίσχυσε για την παραμονή στην κυβέρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος «επωφελήθηκε» από την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει υφυπουργός Παιδείας ο επίσης εκλεγόμενος στην Εύβοια, πρωτοξάδελφος του υφυπουργού στον πρωθυπουργού Συμεών Κεδίκογλου.

«Κλειδί» εξάλλου για την είσοδο στην κυβέρνηση του έτερου υφυπουργού Παιδείας Κώστα Γκιουλέκα υπήρξε η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και η ταυτόχρονη απομάκρυνση από το υφυπουργείο Αθλητισμού του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο κ. Γκιουλέκας είναι επί σειρά ετών πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια που εκλέγεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και από την οποία προέρχεται και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταυρός Καλαφάτης.

Από τους εκλεγόμενους εκτός Αττικής, το μόνο «πράσινο» κυβερνητικό στέλεχος που δεν… αντιστοιχήθηκε από «γαλάζιο» βουλευτή είναι ο νέος υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς αποκλείστηκε κατ΄ αρχήν η συμμετοχή στην κυβέρνηση κάποιου από τους νεοδημοκράτες βουλευτές του νομού Ηρακλείου, όπου εκλέγεται ο απερχόμενος γραμματέας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ την τελευταία στιγμή λέγεται ότι «έχασε το τρένο» ο εκλεγόμενος στο γειτονικό Λασίθι Γιάννης Πλακιωτάκης.

Από «καραμπόλα» που δεν ολοκληρώθηκε, εξάλλου, κέρδισε μια θέση στο νέο σχήμα ο νέος υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος που επελέγη ως βουλευτής Κοζάνης, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν να μπει στην κυβέρνηση ο συντοπίτης του Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο τελευταίος τελικά αρνήθηκε να γίνει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αλλά ο κ. Παπαδόπουλος παρέμεινε στην κυβέρνηση.

Για λόγους γεωγραφικής ισορροπίας βρήκε, τέλος, θέση στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό ο βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος. Πέρα από τη μακρά φιλία του με τον πρωθυπουργό από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ και της Πολιτικής Άνοιξης, ο κ. Γεροντόπουλος επελέγη και επειδή δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση, ούτε στο προηγούμενο σχήμα, στέλεχος από τη Θράκη.

Το ίδιο ίσχυσε και τον νέο υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα που ως βουλευτής Θεσπρωτίας είναι ο μόνος από τους εκλεγόμενους στην Ήπειρο που συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα μετά την αποχώρηση από αυτήν του εκλεγόμενου στα Ιωάννινα Σταύρου Καλογιάννη.

Παρά, πάντως, τις προσπάθειες που έγιναν για να «καλυφθούν» και οι 13 περιφέρειες, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό για τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, που έχασε τον μόνον εκπρόσωπο που διέθετε και ήταν ο εκλεγόμενος στην Αιτωλοακαρνανία τέως υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, και Βορείου Αιγαίου, από όπου προερχόταν ο αποχωρήσας από το υπουργείο Ναυτιλίας βουλευτής Χίου Κώστας Μουσουρούλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: