Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ιωάννινα: Το θαλάσσιο σκι σκοντάφτει στα καλάμια



Ο Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος θα συνεχίσει να υπάρχει για έναν ακόμη χρόνο στο πλαίσιο της μετάβασής του προς την κατάργηση, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο, έχει κάνει καταγγελία ήδη στις αρμόδιες αρχές, όπως στην Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου, στον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος. «Η παρέμβαση γίνεται σε μια παρόχθια ζώνη που είναι παράλληλα και δημόσια έκταση, χωρίς να υπάρχει καμία άδεια» τονίζει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πέτρος Τσουμάνης. Ήδη, η Κτηματική Υπηρεσία, ανταποκρινόμενη στην καταγγελία, ετοιμάζεται να κάνει αυτοψία. Τα όσα γίνεται στην Αμφιθέα καταδικάζει σε ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, ο οποίος καταγγέλλει τον Δήμο ότι «αγνοεί το καθεστώς προστασίας και θεωρεί πολυτέλεια όχι μόνο την περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά και την ύπαρξη μελέτης». Την παρέμβαση του Δήμου στο κομμάτι αυτό της λίμνης προκειμένου να γίνει πίστα θαλάσσιου σκι επιβεβαιώνει στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Δημήτρης Κατηρτσίδης, αναφέροντας ότι η δημοτική αρχή ξεκινά τη διαδικασία αδειοδότησης μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου. Η διαδικασία αυτή γίνεται, βέβαια, εκ των υστέρων.
Η όλη ιστορία, πάντως, δεν περιορίζεται στα καλάμια. Στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, πρόκειται να γίνει μια παρέμβαση, μια αθλητική υποδομή, το μέγεθος και οι συνέπειες της οποίας είναι άγνωστο. Η δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της πόλης, είχε εκφράσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει πίστα θαλάσσιου σκι στην περιοχή πίσω από το ανάχωμα. Η σχετική απόφαση όμως δεν πάρθηκε ποτέ. Πάρθηκε όμως μια άλλη απόφαση πριν από δύο μήνες, που αποτέλεσε τον… κινητήριο μοχλό για την επίσπευση των σχεδίων της δημοτικής αρχής. Στις 15 Νοεμβρίου του 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων είπε ομόφωνα «ναι» στη συνεργασία του με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι για διοργάνωση των πανευρωπαϊκών αγώνων του 2013 στα Γιάννενα, τον Σεπτέμβριο. Τη σχετική εισήγηση είχε κάνει τότε ο πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού και σημερινός αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, σημειώνοντας ότι «τα προσδοκώμενα οφέλη είναι σημαντικά για την προβολή της πόλης, τη φιλοξενία των πολυπληθών αποστολών και φιλάθλων του θαλάσσιου σκι και την τόνωση της τοπικής οικονομίας». Στην εισήγησή του δεν υπήρχε καμία αναφορά για δημιουργία πίστας θαλάσσιου σκι. Το Δημοτικό Συμβούλιο, στην ίδια συνεδρίαση, ομόφωνα εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο «να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για τον προαναφερόμενο σκοπό και να συγκροτήσει επιτροπή για την καλύτερη δυνατή οργάνωση των αγώνων». Προφανώς μία από τις απαιτούμενες ενέργειες θεωρείται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δημιουργία πίστας στην Αμφιθέα.
Τα περί πίστας θαλάσσιου σκι στην Αμφιθέα δεν είναι καινούργια. Συζητούνται εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν όμως αρκετές επιφυλάξεις. Το διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης, ένα από τα σημαντικά επιστημονικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η πόλη, ορίζει ότι μια τέτοια πίστα «θα είναι βλαπτική και καταστροφική για τις ρηχές εκτάσεις της λίμνης εκεί». Από τότε βέβαια άλλαξε κάτι: Εδώ και λίγους μήνες, με την οριστικοποίηση της οριοθέτησης, η έκταση αυτή δεν θεωρείται λίμνη! Επιπλέον, για την… παραλίμνια αυτή έκταση, στο υπό επεξεργασία Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης δεν γίνεται καμία αναφορά για τις δραστηριότητες που επιτρέπονται.
Όπως και να ‘χει, ο Δήμος όταν φτιάχνει ή ετοιμάζεται να φτιάξει μια υποδομή στην πόλη, πόσο μάλλον σε μια ευαίσθητη περιοχή, δεν μπορεί να δρα ούτε αυθαίρετα ούτε στα κρυφά. Αντιθέτως, οφείλει να μην αφήνει ούτε καν υποψία περί αυθαιρεσίας και, όταν πρόκειται για τη λίμνη, οφείλει να εξηγεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις οποιασδήποτε κίνησής του στους πολίτες. 
Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Δεν υπάρχουν σχόλια: