Ιδέες και λύσεις για οικολογικά, φυσικά και οικονομικά καθαριστικά που
μπορείτε να χρησιμοποιείτε στην καθημερινή φροντίδα του χώρου σας. Αποδεικνύονται το ίδιο αποτελεσματικά με τα συνηθισμένα καθαριστικά αλλά η χρήση τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Για
καλύτερη ποιότητα ζωής και για την προσωπική μας υγιεινή, οφείλουμε να
έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον στο οποίο διαμένουμε. Στον τομέα αυτό
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά προϊόντα και να αποφύγουμε όλα
εκείνα που περιέχουν επιβλαβή χημικά. Με τον τρόπο αυτό φροντίζουμε τόσο
για το περιβάλλον (χλωρίδα και πανίδα), όσο και άμεσα για την υγεία
μας. Τα χημικά απορρυπαντικά είναι μεν αποτελεσματικά, αλλά επιφυλάσσουν
πολλούς κινδύνους για τον οργανισμό μας. Κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι να
φροντίσουμε την υγιεινή του προσωπικού μας χώρου, με οικολογικά
καθαριστικά είναι οι εξής:
Για αποσμητικά χώρου
Αντί να επιβαρύνεται το όζον με τα σπρέι, χρησιμοποιείστε αιθέρια έλαια, βότανα και αρωματικά φυτά για να δώσετε μια ευχάριστη νότα στην ατμόσφαιρα το σπιτιού σας.
Καθαριστικό τζαμιών
Το μόνο που χρειάζεστε είναι 2 κουταλιές ξύδι και ζεστό νερό. Προτιμείστε να καθαρίσετε με εφημερίδες ώστε να αποφύγετε την υπερβολική χρήση χαρτιού.
Γενικό καθαριστικό
Ένα φλιτζάνι ξίδι και 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα ζεστό νερό αρκούν για να φτιάξετε ένα μείγμα για τον καθαρισμό επιφανειών, λιπαρών ουσιών, κεραμικών πλακιδίων, βρυσών. Η δοσολογία δεν είναι αυστηρή, δοκιμάστε και μόνοι σας ανάλογα πόσο δυνατό θέλετε να είναι
Για τα πιάτα
Το παραδοσιακό πράσινο σαπούνι από λάδι ελιάς είτε με τρίψιμο είτε διαλυμένο σε ζεστό νερό. Απομακρύνει εύκολα τα λίπη και τα στίγματα.
Καθαριστικό φούρνου
Από τα πιο τοξικά απορρυπαντικά, είναι τα καθαριστικά φούρνων. Αντικαταστείτε τα με μίγμα παχύρευστης κρέμας με σόδα. Προσθέστε στο μίγμα λίγο νερό και αλείψτε τις επιφάνειες του φούρνου που θέλετε να καθαρίσετε. Η σόδα πρέπει να είναι υγρή για να δράσει, για το λόγο αυτό προσθέτετε συχνά νερό στο υλικό.
Καθαριστικό λεκάνης τουαλέτας
Μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι. Η χημική αντίδραση που ακολουθεί διασπά τις λιπαρές ουσίες σε σαπούνι και γλυκερίνη και καθαρίζει τις αποχετεύσεις. Μετά από 15 λεπτά, ρίξτε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα.
Για τους δύσκολους λεκέδες σε ρούχα
Μαγειρική σόδα ανακατεμένη με νερό διαλύει τους ρύπους και τις λαδιές στα υφάσματα και τα ρούχα. Ο χυμός λεμονιού αναμεμιγμένος με αλάτι είναι ιδανικός για να καθαρίσετε τη σκουριά και το γράσο. Το έλαιο τεϊόδεντρου διαλυμένο σε νερό είναι πολύ καλό αντιβακτηριδιακό για τον καθαρισμό της μούχλας.
Για τις μοκέτες-χαλιά
Για τον καθαρισμό του χαλιού σας χρησιμοποιείστε αναλογία χλιαρού νερού και ξυδιού 3 προς 1. Με μαλακή βούρτσα και λίγο μείγμα (για να μη μείνει πολλή υγρασία στο χαλί σας), βουρτσίζετε το χαλί σας μόνο προς την κατεύθυνση του πέλους του. Στεγνώστε το σε σκιερό και δροσερό μέρος και όχι απευθείας στον ήλιο για να μην αλλοιωθούν τα χρώματα. Τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να φρεσκάρετε τα χρώματα των χαλιών σας ανά διαστήματα, με ένα απλό πέρασμα με πανί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου