Έξι μήνες μετά την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας, ο Φρανσουά Ολάντ προσπάθησε να καταλαγιάσει τις επικρίσεις με την πρώτη, εφ'όλης της ύλης, συνέντευξη Τύπου την Τρίτη και, κατά την αποτίμηση του γαλλικού Τύπου, η επιχείρηση ήταν ως επί το πλείστον επιτυχής. Αν μπορούσε κανείς να συνοψίσει σε μία πρόταση τη γραμμή άμυνας που κράτησε ο Ολάντ, ίσως θα ήταν το απλό «η ανάκαμψη θέλει καιρό» με το οποίο κάλεσε τους Γάλλους να τον κρίνουν σε βάθος χρόνου και εκ του αποτελέσματος.
Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ο Ολάντ έδωσε όντως μία προεδρική παρουσία και υπογράμμισε σε όλους τους τόνους πως η «επισκευή» μία βαλτωμένης οικονομίας και η μείωση της ανεργίας δεν μπορούν να επιτευχθούν εν μία νυκτί.
Ο Ολάντ έχει να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στο ευρύ φάσμα των ψηφοφόρων του και στους Ευρωπαίους εταίρους για εξυγίανση των γαλλικών δημοσιονομικών.
O Γάλλος πρόεδρος δίνει το «Μεγάλο Εγώ», γράφει το πρωτοσέλιδο της Liberation την Τετάρτη, που διαπιστώνει ότι ο Ολάντ φορούσε με άνεση το προεδρικό κοστούμι, ενισχύοντας την εικόνα του ψύχραιμού ηγέτη.
O Oλάντ «αναλαμβάνει επιτέλους τον "ολαντισμό"» λέει από την πλευρά του ο Monde. Η αρθρογράφος της εφημερίδας σημειώνει ότι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, «πίστευε κανείς ότι βρίσκεται στο θέατρο».
«Ο τόνος της ομιλίας του ήταν δραματικός, θύμιζε Τσόρτσιλ: "Η κατάσταση είναι σοβαρή", είπε ο πρόεδρος, παραθέτοντας τα δεινά που κληρονόμησε από τον Σαρκοζί: χρέος, ανεργία, πτώση της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας» γράφει, για να συμπεράνει ότι όσο περισσότερο υπερασπιζόταν τον εαυτό του ο Ολάντ «τόσο έδινε επιτέλους την πραγματική του, αυτή ενός σοσιαλδημοκράτη που πιστεύει πως η ανάκαμψη μπορεί να έρθει μέσα από την προσφορά και πως οι δημόσιες δαπάνες μπορούν να μειωθούν την επόμενη πενταετία κατά 50 δισ. ευρώ χωρίς να πληγεί το γαλλικό μοντέλο».
Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Σε, αρθρογράφο της οικονομικής εφημερίδας Les Echos, η συνέντευξη Τύπου του Ολάντ «είχε έναν και μόνο πολιτικό στόχο: να δείξει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τα ηνία, ότι δεν αλλάζει άποψη λόγω των γεγονότων, με λίγα λόγια ότι είναι το αφεντικό. Εδώ κι έξι μήνες, κάποιες υπαναχωρήσεις και επιφυλάξεις είχαν δημιουργήσει αμφιβολίες. Από την άποψη αυτή η συνέντευξη πέτυχε τον στόχο της».
Ο Ολάντ, όπως επισημαίνουν σχεδόν οι αναλύσεις, απέφυγε -και σωστά- την παγίδα θεαματικών αναγγελιών κατά την επιχείρηση «επαν-αποπλάνησης», κατά την Les Echos, των γαλλικών ΜΜΕ. Μετάβαση από τον «κύριο πρόεδρο νορμάλ» στον «κύριο πρόεδρο υπεύθυνο» διαπιστώνει, στην κάπως λιγότερο θετική αποτίμησή του, ο Figaro, που στέκεται στην αποστροφή του Ολάντ ότι δεν έχει το βλέμμα του «στις επόμενες εκλογές, αλλά στην επόμενη γενιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου