Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Τέσσερα σύγχρονα γεφύρια της Ηπείρου ή έργα που μένουν μακέτες…


Ιόνια Οδός, δρόμος Ακτίου, λιμάνι Ηγουμενίτσας, αεροδρόμιο Ιωαννίνων...
Σε σύγχρονα γεφύρια της Άρτας τείνουν να μετατραπούν τα μεγαλύτερα έργα που έχουν σχεδιαστεί στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Εργοτάξια ερμητικά κλειστά, προβλήματα και μέλλον αβέβαιο.Όποια προσπάθεια έγινε μέχρι τώρα για να αναστηθούν δεν απέδωσε καρπούς. Και φαίνεται ότι τα έργα αυτά δύσκολα θα βρουν τελικά το δρόμο τους.Στην κορυφή της λίστας βέβαια βρίσκεται η Ιόνια Οδός. Όλα τα εργοτάξια έχουν νεκρώσει για περισσότερα από δύο χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να καταλήγουν σύντομα και πολλοί συνδέουν την τύχη του συγκεκριμένου οδικού άξονα με τον Ε-65.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η σύμβαση κατασκευής της Ιόνιας Οδού είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2006 και προέβλεπε την ολοκλήρωση του έργου το 2014!!!
«Η Ιόνια Οδός είναι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για αυτήν την περιοχή της Ελλάδας που είναι από τις λιγότερο αναπτυγμένες σε όλη τη χώρα και αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου για την Δυτική και Ανατολική Ευρώπη», έλεγε τότε η Κυβέρνηση.
Σήμερα η μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης κοντεύει να χαθεί.
Πέρα από το συγκεκριμένο έργο όμως υπάρχει άλλα τρία μεγάλα, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
- ΕΡΓΑ Β ΚΑΙ Γ ΦΑΣΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Πρόκειται για «διπλό» χτύπημα καθώς και τα έργα β' φάσης δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν μπορούν να ξεκινήσουν και τα έργα γ' φάσης παρασύροντας τα χρονοδιαγράμματα και στα δύο.
Εδώ και μήνες γίνονται μεγάλες προσπάθειες να μην καταρρεύσουν τα έργα. Μέχρι σήμερα ορατά αποτελέσματα δεν υπάρχουν.
- ΟΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ
Το έργο αυτό ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές καθώς και λόγω εδάφους δεν χρειάζονται μεγάλα τεχνικά . Ωστόσο τα προβλήματα του αναδόχου έκαναν το έργο να αναστενάξει. Σήμερα είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και οι εργαζόμενοι ήδη απέσπασαν ποσά από το ΥΠΑΝΥΠ για να πληρωθούν καθώς παρέμεναν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο της χώρας και η κατάσταση του εν ολίγοις οφείλεται και στην γενικότερη κατάσταση της χώρας.
- ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Έργο που ξεκίνησε με προβλήματα και εξελίσσεται με προβλήματα. Το δημόσιο πληρώνει οφειλές, ο ανάδοχος εκτελεί εργασίες μέχρι ολοκλήρωσης του ποσού πληρωμής, μετά διακόπτει τις εργασίες και επανέρχεται όταν... ξαναβρεθούν χρήματα. Όλα αυτά έχουν φέρει αμηχανία όλους τους τοπικούς φορείς που βλέπουν ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή να σέρνεται.
Στα θετικά το ποσοστό ολοκλήρωσης που είναι αρκετά μεγάλο. Ερώτημα η κατασκευή ή όχι νέου αεροσταθμού καθώς λεφτά δεν υπάρχουν. Αν υπάρξει ένταξη στο ΕΣΠΑ τότε θα το δούμε. Αν όχι θα μας έχουν μείνει οι μακέτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: