Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τοποθέτηση του Βασίλη ΒΛΕΤΣΑ στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ιωαννιτών.



«Πριν σας καταθέσω τις σκέψεις μου για το νέο εγχείρημα, θα ήθελα να ξεκινήσω με ορισμένες επισημάνσεις, οι οποίες αφορούν τον Δήμο Ιωαννιτών, τον φορέα υλοποίησης του νέου θεσμού. Την  21/7/2011 (πριν 14 μήνες περίπου) συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και αποφάσισε να δημιουργήσει Σ.Ε.Μ, φτιάχνοντας κανονισμό λειτουργίας και καθορίζοντας τις προϋποθέσεις για τα μέλη  που θα το απαρτίζουν. Την 21/3/2012 (πριν 6 μήνες)  συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και  συγκρότησε το συμβούλιο ένταξης μεταναστών. Έξι μήνες μετά λοιπόν την συγκρότηση μας σε σώμα κάνουμε τη πρώτη συνεδρίαση και τη πρώτη γνωριμία μας. Η πρώτη επισήμανση  έχει να κάνει με τους απίστευτα χαλαρούς ρυθμούς με τους οποίους η Δημοτική Αρχή τρέχει αυτόν τον νέο θεσμό.


Μια δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με το άρθρο 3 του κανονισμού το οποίο προβλέπει την υποχρεωτική σύγκληση του συμβουλίου τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες. Βάση αυτής της υποχρεώσεως από την 21 Μαρτίου έως σήμερα  θα έπρεπε να έχουμε συνεδριάσει τουλάχιστον τρεις φορές άρα ήδη έχουμε παραβιάσει τον κανονισμό εις τριπλούν.

Θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών είναι ότι το ΣΕΜ αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την πολυπολιτισμική κοινωνία των Ιωαννίνων. Όχι μόνο γιατί ο Δήμος μας είναι κοντά στα σύνορα, όχι μόνο γιατί από την περιοχή μας διέρχονται  καθημερινά πολλοί μετανάστες  αλλά και γιατί στην πόλη μας ζει και δραστηριοποιείται   ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών. Θεωρούμε λοιπόν, σημαντική την αποτελεσματική δράση αυτού του οργάνου τόσο στην ουσία της  ύπαρξης του που αφορά την πολύπλευρη στήριξη των μεταναστών,  όσο και για συμβολικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, της αλληλεγγύης και των θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών.

Σήμερα καλούμαστε να προγραμματίσουμε δράσεις. Θεωρώ ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με βάση την υφιστάμενη κατάσταση στους Ο.Τ.Α.  Να λάβουμε υπόψη μας για παράδειγμα, το ότι δεν υπάρχουν κονδύλια καθώς και την δυσκολία  προσέγγισης των μεταναστών από το επίσημο κράτος. Θα πρέπει λοιπόν να στηριχτούμε στον εθελοντισμό, στις υπάρχουσες υποδομές του Δήμου σε κτίρια, στην δυνατότητα προβολής της προσπάθειας μας μέσω του Δημοτικού Ραδιοφώνου ή με την χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (π.χ facebοok) και στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Ιωαννιτών. Πολύτιμη είναι και η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ το Σ.Ε.Μ θα έχει την πλήρη υποστήριξη από την εξειδικευμένη ερευνητική του ομάδα σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Πληροφοριακά θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πολλοί Δήμοι της χώρας έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετές  δράσεις μέσω των Σ.Ε.Μ.
Για παράδειγμα έχουν προχωρήσει:
-Σε διεξαγωγή εκλογών μεταξύ των μεταναστών για ανάδειξη εκπροσώπων στα ΣΕΜ.
-Δημιουργία συλλόγων μεταναστών και ανάπτυξη δράσεων (πολιτιστικών ή περιβαλλοντολογικών ) μέσω των συλλόγων.
- Διδασκαλία μαθημάτων σε παιδιά μεταναστών.

- Εκθέσεις προϊόντων και χειροτεχνιών προερχόμενα από μετανάστες.
-Ανάπτυξη δικτύου Σ.Ε.Μ για ανταλλαγή καλών πρακτικών.
Δράσεις που με μια γρήγορη ματιά δείχνουν μικρής έκτασης αλλά κρύβουν πολύ μεγάλους συμβολισμούς.

Τέλος θα ήθελα να σας καταθέσω μία πρώτη σκέψη που θα μπορούσε να αποτελέσει και πρώτη πρόταση  για το Συμβούλιο μας. Η σκέψη αυτή έχει να κάνει με την ανάπτυξη ενός δικτύου διαμεσολάβησης και εξυπηρέτησης μεταναστών για όλες τις συναναστροφές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης μας.
Ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να υποστηριχτεί χωρίς χρήματα από τον Δήμο Ιωαννίνων. Θα μπορούσε να στεγαστεί στα Κ.Ε.Π του Δήμου, να στελεχωθεί από υπαλλήλους του Δήμου και να προβληθεί από το Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης. Εκπαίδευση του προσωπικού θα μπορούσε να επέλθει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Άμεση και διαρκεί υποστήριξη θα υπήρχε από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Ιωαννίνων. Μία δράση που κυριολεκτικά θα βοηθήσει διπλά, τόσο  προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στους μετανάστες της πόλης όσο  και διευκολύνοντας την λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών των Ιωαννίνων. Εύχομαι στο συμβούλιο μια καλή και παραγωγική θητεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: