Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ίχνη φωτός για την Ελλάδα τη Δευτέρα στο Eurogroup - Γκρίνια από το ΔΝΤ που "τσιγκουνεύεται" το δικό του μερίδιο στη βοήθεια


Μια ζεστό μια κρύο ή παιχνίδια παίζουν για ακόμα μια φορά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι; Μέχρι και πριν από λίγο όλοι είχαν ανασάνει με ανακούφιση αφού οι διαρροές μετά την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Μόντι, Παπαδήμου απέπνεαν αισιοδοξία.
Όμως, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μια δήλωση του Προέδρου του Γιουρογκρουπ, Ζαν Κλωντ Γιουνκερ πάγωσε τους πάντες: "Είμαστε πολύ μακριά από το στόχο του 120% για το ελληνικό χρέος. "Ελπίζω ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα βρουν έναν τρόπο να πλησιάσουν το στόχο έως την Κυριακή το βράδι", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. 

Η τηλεδιάσκεψη που έγινε το μεσημέρι με πρωταγωνιστές του ηγέτες Ελλάδας - Ιταλίας - Γερμανίας είχε έναν και μόνο στόχο.  Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες της Ελλάδας και να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα. Και από τις 3 πρωτεύουσες οι διαρροές ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. 

Την προσδοκία τους, το Eurogroup της Δευτέρας να καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα, εξέφρασαν σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν σήμερα.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να γίνουν τα εξής: 

- Να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο (αυτό θα γίνει το Σάββατο)
- Να εγκρίνει όλα τα νέα μέτρα
- Να κατατεθεί στην Βουλή, στην μορφή ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα αυτά τα μέτρα το αργότερο ώς την Δευτέρα

ΓΚΡΙΝΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το ΔΝΤ θα συνεισφέρει μόνο με 13 δισεκατομμύρια ευρώ στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και αυτό το ποσό δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει, καθώς πολλές χώρες αντιδρούν στην προοπτική μιας τόσο μεγάλης συμμετοχής, όπως για παράδειγμα ο Καναδάς που θεωρεί πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. 

Η τηλεδιάσκεψη της... χαράς

Μετά την μόλις 20 λεπτών τηλεδιάσκεψη όλοι, είτε επισήμως είτε μέσω διαρροών, εμφανίζονται πεισμένοι πως στο Eurogroup θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα.

Τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όσο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος δείχνουν αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης στο Eurogroup την Δευτέρα.



Το κλίμα αυτό επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο από την ανακοίνωση που βγήκε από το γραφείο του Ιταλού Πρωθυπουργού :''Όπως είχε ανακοινωθεί ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε τηλεφωνική επαφή με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Στο τέλος της συνομιλίας αυτής, που ήταν αναλυτική και έγινε με εποικοδομητικό πνεύμα, οι τρεις συμμετέχοντες εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους ότι την Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ θα μπορέσει να επιτευχθεί η συμφωνία για την Ελλάδα''.

Αλλά και από το Βερολίνο, Γερμανοί αξιωματούχοι του περιβάλλοντος Μέρκελ διαρρέουν με έμφαση πως δεν αργεί η απόφαση για την Ελλάδα καθώς απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την εποπτεία-επιτροπεία της χώρας μας αλλά και του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού.

Από τις Βρυξέλλες προκύπτει πως όλα θα έχουν τελειώσει και επισήμως εως τη Σύνοδο Κορυφής στις 2 Μαρτίου.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε δήλωση αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών ο οποίος χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί δανείου-«γέφυρας» προς την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές του Απριλίου. "Δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια σχέδια", τόνισε, "έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλές ανοησίες το τελευταίο διάστημα."


Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: