Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Στα Γρεβενά μετράνε τ’ άστρα...

Η σημαντικότερη κίνηση για την υλοποίηση του οράματος του Γρεβενιώτη αστροφυσικού της NASA Θανάση Οικονόμου έγινε με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Γρεβενών και του ΑΠΘ για τη δημιουργία του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στο όρος Ορλιακα. Η θέση "Ράχη Κερασιάς", όπου χωροθετείται το Πάρκο, σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, έχει επιλεγεί ως ένας από τους καταλληλότερους τόπους παρατήρησης ουρανού στην Ευρώπη, λόγω της μηδενικής φωτορύπανσης, της απόλυτης σκοτεινότητας και των μετεωρολογικών συνθηκών που κρατούν καθαρό τον ουράνιο θόλο στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.


Από τις ίδιες πλαγιές, λίγο νοτιότερα, στο χωριό Ζιάκα από όπου κατάγεται, είχε ξεκινήσει ως παιδί το ταξίδι του στον μαγικό κόσμο της παρατήρησης του ουρανού ο Θανάσης Οικονόμου. Σήμερα είναι καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και διευθύνει διαστημικά προγράμματα εξερεύνησης του πλανήτη Αρη. Επιστρέφει ως επισκέπτης στα Γρεβενά και οραματίζεται τη μέρα που θα ολοκληρωθεί το Αστρονομικό Πάρκο και θα μπορέσει ο ίδιος να εντοπίσει στο τηλεσκόπιο τον Ορλιακα του Αρη, την τοποθεσία του "κόκκινου πλανήτη" που ο ίδιος έχει βαφτίσει με το όνομα του βουνού της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Το Αστρονομικό Πάρκο θα καλύψει την έλλειψη εκπαιδευτικών και ερευνητικών αστρονομικών υποδομών τόσο στη Μακεδονία όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και τις ανάγκες του ΑΠΘ σε υποδομές εκπαίδευσης των φοιτητών και έρευνας στην επιστήμη της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Τρία τηλεσκόπια, εκθεσιακός χώρος και αστρομαρίνα

Προβλέπεται η διοργάνωση θεματικών για εκλείψεις και διελεύσεις κομητών. Το πάρκο θα αναπτυχθεί σε μια έκταση και περιβάλλοντα χώρο συνολικά 28 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τρία τηλεσκόπια.

Το μεγαλύτερο, διαμέτρου 1,60 μ., θα έχει αμιγώς ερευνητικό χαρακτήρα και δυνατότητα χειρισμού του από απόσταση, μέσω Ιντερνετ. Θα παραχωρείται για χρήση σε ερευνητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα αγοράζουν χρόνο μέσω Διαδικτύου για την εξυπηρέτηση των εργασιών τους.

Τα άλλα δύο τηλεσκόπια θα διατίθενται σε ομάδες μαθητών, φοιτητών, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε μεμονωμένους ερασιτέχνες αστρονόμους. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργούν εκπαιδευτικό κέντρο, εκθεσιακός χώρος, αλλά και "αστρομαρίνα" για την εγκατάσταση ιδιωτικού εξοπλισμού παρατήρησης από επιστήμονες και ερασιτέχνες.

Εκεί θα διοργανώνονται θεματικές "αστροβραδιές", με την ευκαιρία αστρονομικών γεγονότων όπως εκλείψεις, διελεύσεις κομητών, σύνοδοι πλανητών κ.ά. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης έγινε την περασμένη Παρασκευή, από τον πρύτανη του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλο και τον δήμαρχο Γρεβενών Δ. Κουτσίδη. Με την εμπλοκή του ΑΠΘ ξεπεράστηκε ο σοβαρός "σκόπελος" της αδειοδότησης του έργου που είχε ως αποτέλεσμα την εμπλοκή δύο ετών στη Διεύθυνση Δασών. Ετσι το έργο προωθήθηκε ως εκπαιδευτικό, ώστε να επιτευχθεί ο απαραίτητος αποχαρακτηρισμός και να προωθηθούν διαδικασίες-εξπρές για την αδειοδότηση.

Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: