Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

«Καίνε» την κυβέρνηση οι καταγγελίες για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από κατοίκους και τοπικούς φορείς των περιοχών ανά την επικράτεια, που έχουν παραδοθεί στις φλόγες, για την ολιγωρία και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στην χαοτική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι φωτιές.Μετά τα Κύθηρα και τις κατηγορίες για έλλειψη συντονισμού στην Πυροσβεστική, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας, βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής, για όσα έκαναν -ή... δεν έκαναν- όσον αφορά στη μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο, αλλά και στη Ζάκυνθο, που καίει σήμερα για τέταρτη μέρα.



Η κίνηση, μάλιστα, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να «διαρρεύσει» στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την πληροφορία ότι οι επιτελείς της Πυροσβεστικής «βλέπουν» σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα, με αφορμή το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, προκάλεσε την οργή και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κάλεσαν τον υπουργό να εγκαταλείψει τις θεωρίες συνωμοσίας, ενώ η ΝΔ τον υπέδειξε και ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα.

Η κυβέρνηση ωστόσο βρίσκεται εκτεθειμένη, καθώς είναι ουκ ολίγες οι κατηγορίες για έλλειψη συντονισμού και ολιγωρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτοικοι της περιοχής του Καλάμου κατήγγειλαν χθες, μιλώντας στο protothema.gr, ότι στην αρχή της φωτιάς, ρίψεις νερού πραγματοποιούσε μόνο ένα ελικόπτερο, ενώ και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, κατήγγειλε στον τηλεοπτικό «αέρα» ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν στην περιοχή.

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, αλλά και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, καθώς το νησί καίγεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.

Ο ίδιος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ τόνισε ότι «φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών».

Το γεγονός παραμένει: το σκηνικό που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι -με ελάχιστες παραλλαγές- το ίδιο... Πρώτα στη Μάνη, μετά στα Κύθηρα, προχθές στη Ζάκυνθο και τώρα στον Κάλαμο. Ο κρατικός μηχανισμός αργεί να κινητοποιηθεί, τα εναέρια μέσα δεν υφίστανται και, όταν κάνουν την εμφάνισή τους, αυτή γίνεται με σημαντική καθυστέρηση.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων και των δημοτικών αρχών μεταφέρουν εικόνα χάους, ολιγωρίας και πλήρους ανυπαρξίας συνεννόησης. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πόσα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες ή ακόμα και για το αν υπάρχουν θύματα...

Κι έπειτα απ' όλα αυτά, ο «άφαντος» κ. Τόσκας αξίωνε κιόλας, μιλώντας για την περίπτωση των Κυθήρων, να του πουν «ευχαριστώ», επειδή έκανε το αυτονόητο: κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: