Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ετοιμάζουν τριμερή Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας


Την συζήτηση περί συνάντησης μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας με θέμα την προσφυγική κρίση, για την οποία μίλησε προχθές ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κατάσταση επηρεάζει ιδιαίτερα και τις τρεις χώρες."Οι τρεις μίλησαν για αυτό και συμφωνούν ότι θα είχε νόημα να διεξαχθεί μία τέτοια συνάντηση", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι σήμερα σε θέση να ανακοινώσει την ημερομηνία και τον τόπο για μια τέτοια συνάντηση.


Σημειώνεται ότι όπως είχε αναφέρει το ρεπορτάζ του NEWS 247, ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου αποκάλυψε πως είναι στα σκαριά η σύγκλιση μια τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας προκειμένου να γίνει καταγραφή των θεμάτων και να αποφασιστούν οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στην πράξη.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή, πάντως αυτό που τόνιζε για το συγκεκριμένο θέμα είναι πως ο φόβος του να θεωρηθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη ότι το προσφυγικό είναι τελικά ένα ζήτημα Γερμανοελληνοτουρικό είναι ορατό και για αυτό διευκρίνιζαν πως αν τελικά δημιουργείτο το συγκεκριμένο σχήμα θα έχει έναν καθαρά επικουρικό ρόλο μέσα στην γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Αυτό που επεσήμαναν διπλωματικές πηγές σχετικα με τις επιδιώξεις της Άγκυρας και το παζάρι που πρόκειται να ξεκινήσει, ειδικά για το άνοιγμα των κεφαλαίων, είναι πως "όλα αυτά προϋποθέτουν την εκπλήρωση των ευρω-όρων που έχουν τεθεί στην Άγκυρα", διευκρινίζοντας πως δεν μπήκε κανένα νέο θέμα απο την Τουρκική πλευρά.

Άλλη κορυφαία κυβερνητική πηγή συμπλήρωνε πως: ¨Σε αυτές τις συζητήσεις ισχύει το γεγονός, πως όπου υπαρχει βουληση υπάρχει και λύση¨ και το μήνυμα είναι προς την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: