Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Λευκάδα: 4,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί!

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στη Λευκάδα, στις 11:39 το πρωί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του νέου σεισμού εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 5 χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί...



Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις προκαλούν οι παρατηρήσεις επιστημόνων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό της Λευκάδας που δημοσιοποίησε ο διευθυντής και καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης μέσω του λογαριασμού του στο facebook.

Ο κύριος Τσελέντης επισημαίνει πως χρειάζεται προσοχή, καθώς η μετασεισμική ακολουθία των 6,1 Ρίχτερ δεν είναι η αναμενόμενη. Τονίζει πως το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη ακόμη και γνωστοποιεί πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο πρόκειται να εγκαταστήσει στην Κεφαλονιά δίκτυο σεισμογράφων, για την κατά το δυνατόν πληρέστερη παρακολούθηση των ρηγμάτων της ευρύτερης περιοχής.

«Το φαινόμενο εξελίσσεται ακόμα αλλά τα χωροχρονικά χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας δεν είναι τα αναμενόμενα από ανάλογες περιπτώσεις γεγονός το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα σημαντική ελαστική ενεργεία να απελευθερωθεί ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΑΚΟΜΑ. Από υπολογισμούς που κάναμε στο Γεωδυναμικό αν "σπάσει" το κλείθρο του γνωστού ρήγματος στη περιοχή μεταξύ Β Κεφαλλονιάς και Ν Λευκάδας δε πρέπει να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 5.7 R αλλά καλύτερα να μη γίνει γιατί είναι κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Φισκάρδου που η ποιότητα των παλαιών κατασκευών δεν είναι ότι καλύτερο» τονίζει στην ανάρτησή του ο κύριος Τσελέντης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: