Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, προκάλεσε το ζήτημα της ελλειψης φάρμακων στην αγορά, με τον κ. Τέντε να ζητά τη διενέργεια ερευνών από την πλευρά των εισαγγελέων Εφετών της χώρας, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα έκθεσης των ασθενών σε κίνδυνο λόγω αθέμιτης άρνησης διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στο πλαίσιο της άρνησης συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις της τεχνίτης έλλειψης φαρμάκων, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν γίνεται, αλλά και της μη παροχής νόμιμης πίστωσης προς τους ασφαλισμένους.
Η παρέμβαση του κ. Τέντε γίνεται με αφορμή ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Βουλή σχετικά με το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο τεχνητής έλλειψης φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και την επίσκεψή του κ. Κουρουμπλή στον κ. Τέντε αναφορικά με το ίδιο ζήτημα.
Την ίδια στιγμή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, βάση της οποίας η συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων γίνεται αποκλειστικά με γνώμονα τη δραστική ουσία των φάρμακων.
Ο ΙΣΑ αντιτείνει πως η εν λόγω μέθοδος, σε αντίθεση με την ονομαστική συνταγογράφηση φαρμάκων, δεν επιτρέπει την χορηγία του καταλληλότερου σκευάσματος στον εκάστοτε ασθενή, καθώς οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να χορηγούν τα φθηνότερα διαθέσιμα φάρμακα που φέρουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: