Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Power of trash

*Της Σέβης Ευθυμίου
Κυριακή μεσημέρι. Ανοίγω τηλεόραση, γιατί το ψυγείο δεν είχε άλλα αποθέματα. Θα μου πείτε γιατί ; Θα σας πω εύλογη απορία. Μάλλον για να πέσω πάνω σε αυτό το τερατούργημα της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης που με θράσος ονομάζεται “Power of love” ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να λέγεται “Ποιος θέλει να γίνει ανθυποδιάσημος». Στο δεύτερο κύκλο. Το νοείτε αυτό έτσι; Είχε μεγάλη επιτυχία ο πρώτος, σημείωσε υψηλά νούμερα τηλεθέασης και τώρα βλέπουμε το sequel.  Gala κιόλας. Σαν να λέμε επίσημο κυριακάτικο τραπέζι , που μαζεύεται όλο το σόι, λέει κουτσομπολιά και στο τέλος καταλήγουν μαλλιοκούβαρα όλοι με όλους. Απλά εδώ έχει bonus στρας και παγέτες.

       Trash προσωπικότητες, που περιφέρονται άνευ λόγου και αιτίας, στρας, κιτς ρούχα χρώματα, καρναβαλικές μελωδίες τους συρμού, του κλαυθμού και του οδυρμού, είναι μερικά απ’ όσα συνθέτουν τον καμβά αυτού του αμφιβόλου ποιότητας reality.
   Σκέφτηκα λοιπόν να αναλύσω αυτό το κοινωνικό πείραμα, όπως το ονομάζει περιχαρής η ομαδάρχισσα της κατασκήνωσης αυτής, νιώθοντας περήφανη στην τοποθεσία «σπίτι της αγάπης» μαζί με το σκυλάκι της Μικέ, το οποίο και μεταξύ μας είναι το μόνο αξιόλογο ον μεταξύ των παικτών στην εν λόγω κατοικία.
     Έξι γυναίκες λοιπόν κι έξι άντρες αναζητούν τον έρωτα. Για να δούμε το μετακείμενο τώρα, δώδεκα αργόσχολοι που ως μόνο σκοπό έχουν να κερδίσουν τα πολυπόθητα πέντε λεπτά δημοσιότητας και να γίνουν αντικείμενο συζήτησης, με απώτερο στόχο, να καταλήξουν κακτοειδές σε πάνελ πρωινής ή μεσημεριανής lifeystyle εκπομπής. Κι επειδή ως γνωστόν αυτή η χώρα παράγει πιο πολλούς άεργους απ΄ότι μπορεί να καταναλώσει, οι συγκεκριμένοι παίκτες, παίρνουν και 500 ευρώ το μήνα έκαστος.  500 ευρώ, για να κάνουν το απόλυτο τίποτα, το νοείτε αυτό έτσι;
     Τα κριτήρια και οι προδιαγραφές που πρέπει φυσικά να πληροί κανείς για να αξιωθεί να γίνει παίκτης αυτού του reality είναι καμία γνώση της ελληνικής γλώσσας. Συντακτικό, γραμματική και ορθογραφία είναι τρεις άγνωστες λέξεις, γι αυτό και δολοφονούνται εν ψυχρώ σε κάθε επεισόδιο. Όσο πιο αναλφάβητος τόσο καλύτερα. Αν υπογράφει δε και με σταυρό, περνά απευθείας. 
      Ακόμη οι άντρες πρέπει να έχουν οπωσδήποτε πάνω τους τέσσερα – πέντε τατουάζ, ενώ μυς και τετρακέφαλοι, γυμνασμένα σώματα και προσεγμένες εμφανίσεις θεωρούνται απαραίτητες. Μπόνους : Το τρελά κακόγουστο ντύσιμο και στυλ, το οποίο πραγματικά τυφλώνει τους απανταχού στυλίστες, με τα βαφτιστικά παντελονάκια και κολλητά μπλουζάκια να βρίσκονται στην κορυφή.
    Όσον αφορά τις αγαπημένες παίκτριες, άξιες συνεχίστριες της Σιμόν Ντε Μποβουαρ, οι εν λόγω κυρίες – ο Θεός να τις κάνει- ως προαπαιτούμενα δεν χρειάζονται πολλά. Παρά μόνο τρέσες (όσο πιο πολλές τόσο πιο καλά),  κρίκους για τα αυτιά διαμέτρου στον όγκο της γης, ψεύτικες βλεφαρίδες με τις οποίες μέχρι αέρα μπορείς να κάνεις ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρά σου, υαλουρονικό στα χείλη σίγουρα, νύχια σε φλούο αποχρώσεις, και ρούχα κάτι μεταξύ καλεσμένου σε γάμο του Φλωρινιώτη, ή του ίδιου Φλωρινιώτης. 
      Κάθε εβδομάδα λοιπόν, εν όσο οι παίκτες αναζητούν το άλλο τους μισό ανάμεσα στα δύο σπίτια, το κοινό αποφασίζει τον πιο αγαπημένο, ο οποίος κερδίζει επιπλέον και 2.500 ευρώ.  Κι εύλογα ερωτώ, υπάρχει άραγε κόσμος που να ψηφίζει;  Βασικά η απορία μου είναι αν υπάρχει και κόσμος που το παρακολουθεί, αλλά προτιμώ να μην ρωτώ ό,τι η απάντησή του θα με πληγώσει. Γι αυτό προχωρώ παρακάτω.
    Οι εκκολαπτόμενοι γαμπροί και οι εν δυνάμει νύφες λοιπόν, γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, μέχρι να βρουν τον ιδανικό. Οι διάλογοι φυσικά των παραπάνω στην προσπάθεια ταιριάσματος είναι ζητήματα ζωής και θανάτου, όπως ρούχα, μαλλιά, μακιγιάζ, κοιλιακοί,  φόλοουερς, ινσταγκραμ, και πόσα παιδιά θα κάνουν (έμμεση απειλή για αναπαραγωγή).
      Και για να βρουν το έτερον το ήμισυ, (που καθόλου δεν το χουν και σε εκτίμηση), συναντιούνται σε ένα κόκκινο δωμάτιο – ναι ό,τι σας πάει στο μυαλό ισχύει-, για να έχουν προσωπικό χρόνο μεταξύ τους, να πουν και να κάνουν προσωπικά πράγματα. Προσωπικά. Εν όσο τους τραβάει ένα ολόκληρο συνεργείο και κάμποσοι ακόμη τηλεθεατές. Άρα μιλάμε για πολύ προσωπικά. Και μετά τα φτιάχνουν * νιαρ, νιαρ, νιαρ*. Και ζουζουνίσματα, και αγκαλίτσες, και φιλάκια και λουλουδάκια, κι ένα εμετοστοπ στο σύνθετο για να μην έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. 
     Κι όλα αυτά κυρίες και κύριοι συνθέτουν αυτό το reality που λέγεται Power of love, το οποίο ευτελίζει πλήρως την έννοια του συναισθήματος του έρωτα και της αγάπης, κάνοντάς την χαλάκι για να σκουπίσει τα πόδια του ο κάθε τυχάρπαστος που απλά θέλει να αποκτήσει δημοσιότητα, και εύκολο χρήμα. Α! Και φόλλοουερς στο ίνσταγκραμ. 
     Καλή σας θέαση!
      
*Σέβη Ευθυμίου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: