Τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζει στην περιοχή της Θεσπρωτίας την τελική αναμέτρηση με τους ΑλβανούςΜάριο Κόλα και Ιλιρ Κούπα, συνεχίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών προκειμένου να βρεθεί πώς οργανώθηκε το δίκτυο υποστήριξης των αλβανών κακοποιών αλλά και να προσδιορισθεί η ταυτότητα του «τρίτου ανθρώπου» που φέρεται - σύμφωνα με ορισμένες πηγές - να τους συνοδεύει στην καταδίωξη στα βουνά της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία στην απόδραση από τα Τρίκαλα εκτιμάται ότι συμμετείχε και ένας 28χρονος Αλβανός που είχε εντοπισθεί μία και μοναδική φορά τον Μάρτιο του 2008 σε μία ληστεία στο Δερβένι Κορινθίας και ο οποίος θεωρείται ο «άνθρωπος-φάντασμα» της καταδίωξης των τελευταίων εβδομάδων...«Το Βήμα» αποκαλύπτει νέα στοιχεία από τις άγνωστες έρευνες των διωκτικών αρχών σχετικά με την απόδραση των οκτώ επικίνδυνων αλβανών κακοποιών από τα Τρίκαλα στις 23 Μαρτίου 2013. Εκείνη την ημέρα μία ομάδα πάνοπλων Αλβανών άρχισε να «γαζώνει» με Καλάσνικοφ τις εξωτερικές σκοπιές των φυλακών. Αρχικά απέδρασαν 11 άτομα, από τους οποίους συνελήφθησαν αμέσως οι τρεις και άλλοι οκτώ ήταν επί μήνες άφαντοι.
Ο βασικός οργανωτής
Με βάση πλέον τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ο βασικός οργανωτής αυτής της απόδρασης ήταν ο 45χρονος Φλαμούρ Σινάνι Λίκα, τον οποίο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν χαρακτηρίσει «μικρό Παλαιοκώστα» λόγω όχι μόνο των δυνατοτήτων του να πραγματοποιεί απανωτές κλοπές και ληστείες αλλά και διότι κτυπούσε με εντυπωσιακή ευκολία σε όλη την Ελλάδα, από τα Γιάννενα μέχρι τη Σπάρτη και από το Λουτράκι μέχρι την Αράχοβα. Ο Φλαμούρ Σινάνι στην αρχή της «εγκληματικής» πορείας του πραγματοποιούσε εισβολές σε σπίτια, χωρίς μάλιστα να φοράει γάντια και έκλεβε ό,τι έβρισκε μπροστά του. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 2001 και παραβίασε άδεια από τις φυλακές της Λάρισας το 2006. Από τότε μέχρι το 2008 είχε δημιουργήσει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη συμμορία με Αλβανούς που κατάγονταν από την περιοχή της Κρούγια στην Κεντρική Αλβανία. Κεντρικό ρόλο στη συμμορία του είχε ο ανιψιός του Εντισον Λίκα, ενώ είχε σαν πρωτοπαλίκαρο τον 28χρονο Χαϊντάρι Χακάρ που η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί για σειρά κλοπών και ληστειών χωρίς όμως να διαθέτει αποτυπώματά του.Ο συγκεκριμένος ύποπτος είχε «καταγραφεί» μία και μοναδική φορά: σε ληστρική επιδρομή στις 14 Μαρτίου 2008 σε κατάστημα στο χωριό Ροζενά στον νομό Κορινθίας σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το Δερβένι. Χωρίς ωστόσο να βρεθούν άλλα στοιχεία για την ταυτότητα του. Εκείνο ακόμη που θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι σε μια περίπτωση είχαν εντοπισθεί ορισμένα στοιχεία από παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, ότι μέλη της συμμορίας της Κρούγια και του Λίκα Εντισον είχαν ύποπτες επαφές με αστυνομικό στη Λακωνία.
Η σύλληψη στα Γιάννενα
Καίριο πλήγμα για αυτή την εγκληματική οργάνωση που αριθμούσε δέκα μέλη ήταν η σύλληψη το 2008 του Λίκα Εντισον στα Γιάννενα, ύστερα από καταδίωξη που είχε ξεκινήσει από την Ασφάλεια Λιβαδειάς στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας!Εκείνο που έχει προκαλέσει εξαιρετική εντύπωση στους αξιωματικούς είναι ότι μόλις συνελήφθη ο Λίκα Εντισον, ο θείος του Φλαμούρ Σινάνι αλλά και σχεδόν όλη η συμμορία του εξαφανίστηκε από… προσώπου γης.Οπως αναφέρει ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «ξαφνικά τη συμμορία του... μικρού Παλαιοκώστα που είχε γίνει ο μεγάλος μας στόχος σαν να άνοιξε η γη και την κατάπιε. Για πέντε χρόνια δεν είχαμε καμία περίπτωση κλοπής ή ληστείας που να τη συνδέσουμε με αυτούς, που όταν κτυπούσαν παλιότερα άφηναν πάντα ίχνη. Ομως μετά το 2009 δεν βρίσκαμε κανένα ίχνος κανενός! Υποθέσαμε ότι έφυγαν για Αλβανία ή είχαν βρει άλλο κρησφύγετο. Για χρόνια μας είχε μείνει η απορία για την τύχη τους. Ωσπου ξαφνικά έγινε η επιδρομή στα Τρίκαλα και οι περισσότεροι καταλάβαμε ότι ήταν έργο του Φλαμούρ Σινάνι για να απελευθερώσει τον ανιψιό του. Εκεί ακολούθησαν κι οι άλλοι. Πιθανόν γύρισαν από την Κρούγια στα Τρίκαλα για την επιχείρηση της μεγάλης φυγής».Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σχέδιο ορισμένων από τους αλβανούς δραπέτες να επιχειρήσουν επίθεση σε μεταφορά του Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Δομοκού προκειμένου να απελευθερώσουν τον επικίνδυνο αλβανό κακοποιό. Ωστόσο όπως σημείωναν οι αστυνομικές πηγές «δεν έχουμε πληροφορίες ότι συνεργοί του Αλκέτ Ριζάι βοήθησαν στην απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων ώστε να επιχειρηθεί μια παρόμοια ανταποδοτική ενέργεια στις φυλακές Δομοκού. Εξάλλου για τον Φλαμούρ Σινάνι δεν είχε προκύψει ποτέ ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον Αλκέτ Ριζάι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου