Ο Titan Cray XK47 είναι ο πρωταθλητής των υπολογιστών αφού κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στη λίστα με τους 500 ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο. Ο Τιτάνας των υπολογιστών στεγάζεται στις ΗΠΑ, στο εργαστήριο Oak Ridge του Τενεσί, και μπορεί να κάνει 17,59 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (petaflops/s).Για τις εκπληκτικές αυτές επιδόσεις χρησιμοποιούνται 261.632 πυρήνες NVIDIA K20x που δίνουν το 90% της ισχύος από τους συνολικά 560.640 πυρήνες.mΟ Titan κατάφερε να κλέψει την πρώτη θέση από τον Sequoia που έχει 1.572.864 επεξεργαστικούς πυρήνες.
Ο Sequoia είχε κατασκευαστεί στη Μινεσότα και η IBM είχε ανακοινώσει ότι το μηχάνημα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προσομοίωση πυρηνικών δοκιμών, πρόβλεψη καιρικών φαινομένων ή για την πρόβλεψη νέων πηγών πετρελαίου.
Το μέγεθος του Sequoia ήταν 318 τετραγωνικά μέτρα ενώ η ισχύς του ήταν όσο 2 εκατομμύρια laptop.
Από την πλευρά του ο Titan άλλαξε τα δεδομένα καθώς όχι μόνο είναι πιο γρήγορος αλλά είναι και πιο πράσινος καθώς πέτυχε μια κατανάλωση ενέργειας ρεκόρ της τάξης των 2,4 δισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά Watt.
Ο Titan είναι διαφορετικός και στην αρχιτεκτονική του αφού οι πυρήνες της NVIDIA εκμεταλλεύονται την ίδια μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) με αυτήν που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία 3D γραφικών σε video games.
Όπως προβλέπεται από την επιτυχία του Titan, στο μέλλον οι υπερυπολογιστές θα βασίζονται αποκλειστικά σε GPU επεξεργαστές κι έτσι θα είναι έως και 1.000 φορές πιο γρήγοροι από τους σημερινούς.
Η λίστα με τους 5 πιο γρήγορους υπολογιστές στον κόσμο περιλαμβάνει:
Νο1. Titan Cray XK47 στο Oak Ridge National Laboratory στο Τεννεσί (17,59 petaflops/s)
Νο3. Fujitsu's K computer στοRIKEN Advanced Institute for Computational Science του Κόμπε, στην Ιαπωνία (10,51 petaflops/s)Νο2. Sequoia BlueGene/Q στο Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια (16,33 petaflops/s)
Νο4. The Mira BlueGene/Q computer στο Argonne National Laboratory της Lemont στο Σικάγο (8,16 petaflops/s)
Νο5. The JUQUEEN BlueGene/Q computer στο Forschungszentrum Juelich στη Γερμανία. (4,14 petaflops/s)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου