Προς την αποφυγή των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων προσανατολίζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προκειμένου όμως, να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 του αριθμού τους έως το 2015, προτείνεται η υιοθέτηση μέτρων όπως η δραστική μείωση των συμβασιούχων, η μη ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν, και η αυστηρή τήρηση της αναλογίας μια πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, επισημάνθηκε ότι η οριζόντια περικοπή προσωπικού χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών των υπηρεσιών θα προκαλούσε τεράστιες ελλείψεις σε δομές που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες.
Προκειμένου να μειωθεί κατά 150.000 έως το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αποφεύγοντας τις απολύσεις, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο κ. Μανιτάκης προτείνουν τη δραστική μείωση έως μηδενισμό των συμβασιούχων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια, τη μη ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν και την αυστηρή τήρηση των προσλήψεων με βάση την αναλογία 1 πρόσληψη/10 αποχωρήσεις.
Βραχυπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης, είναι έως το τέλος του χρόνου να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για τις 15.000 απολύσεις που προβλέπει το Μνημόνιο και να μην ξεπεράσουν τα 500 άτομα οι προσλήψεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο προγραμματισμό, οι προσλήψεις συμβασιούχων σχεδιάζεται να μειωθούν κατά 10% επιπλέον σε σχέση με το 2011. Συγχρόνως, θα μειωθούν υπηρεσιακές μονάδες και θα καταργηθούν οργανικές θέσεις που σήμερα είναι κενές.
Τελικός στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκ. ευρώ από τους συμβασιούχους. Η κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό θα γίνει με μετατάξεις, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση δομών και προσωπικού.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου