Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου για μια θέση στο… πανεπιστήμιο


Παπούτσια, κουβέρτες, σκισμένα μπλουζάκια και χαρτιά είναι σκορπισμένα γύρω από την είσοδο πανεπιστημιούπολης σε πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ, εκεί ακριβώς όπου το πρωί της Τρίτης μία μάνα με τον γιο της ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου περιμένοντας στην ατέλειωτη ουρά, προκειμένου να κάνουν αίτηση για μία από τις 800 θέσεις φοίτησης.
Η σκηνή που προκαλεί σοκ, απεικονίζει σε όλο της το βάθος την απελπισία των Νοτιοαφρικανών να λάβουν μόρφωση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τις τελευταίες 24 ώρες, το πανεπιστήμιο έχει δεχθεί 9.000 αιτήσεις για περίπου μόλις 800 θέσεις.

Η αστυνομία του Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαιώνει προς το παρόν άλλα 22 περιστατικά που αφορούν τραυματισμούς κατά τον συνωστισμό. 

Πάντως, οι πανεπιστημιακές αρχές με ανακοίνωσή τους γνωστοποίησαν πως πλέον η διαδικασία έληξε και δεν θα δεχθεί υποβολή άλλων αιτήσεων.

Σε δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, καθηγητής Ihron Rensburg δήλωσε για το τραγικό συμβάν: «Λυπούμαστε βαθιά και προσωπικά εγώ έχω θορυβηθεί πολύ με αυτό».

Σημειώνεται πως η διαδικασία αφορούσε τις ετεροχρονισμένες αιτήσεις και το εν λόγω πανεπιστήμιο είναι από τα ελάχιστα της χώρας που τις κάνουν δεκτές.

Συνήθως οι «late applicants»- όπως ονομάζονται όσοι υποβάλλουν αίτηση για συνέχιση των σπουδών τους μετά την παρέλευση της έναρξης της σχολικής χρονιάς- προέρχονται από μέρη όπου οι προσδοκίες για συνέχιση των σπουδών είναι όχι απλώς ελάχιστες, αλλά μηδαμινές. Για αυτό και πολλοί δεν προλαβαίνουν και την επίσημη προθεσμία.


Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: