Πολιτικές Συνεντεύξεις

Χρήστος Σταϊκούρα: "Τα άσχημα σενάρια δε βοηθούν τη χώρα"
O Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας λίγες ώρες πριν βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, για να μιλήσει σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ για την κρίσιμη οικονομική κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, δίνει αποκλειστική συνέντευξη στον Μίλτο Γήτα απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία της χώρας, για την πολυσυζητημένη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων και για το πολιτικό μας σύστημα. Τέλος, δε διστάζει να μιλήσει για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές. 
Το πρόβλημα, τελικά, είναι η Κυβέρνηση,  το Μνημόνιο ή η Τρόικα;
Το πρόβλημα είναι η έμπνευση και η εκτέλεση της πολιτικής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Έμπνευση, κυρίως, στο σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία και στηρίζεται σε συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας και σε οριζόντιες περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Εκτέλεση, κυρίως, στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Για παράδειγμα, επί 2 χρόνια δεν έχει γίνει κάποια αποκρατικοποίηση στη χώρα μας, με εξαίρεση αυτή ενός μικρού ποσοστού του ΟΤΕ, και πάλι στη βάση προηγούμενης συμφωνίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και με πολύ χαμηλό τίμημα. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας βαρύνει την Κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση ευθύνεται, τόσο για τη διαμόρφωση μη δημιουργικού εσωτερικού πολιτικού κλίματος από την περίοδο που ασκούσε το ρόλο της αντιπολίτευσης όσο και για την παρόξυνση του δημοσιονομικού προβλήματος που παρέλαβε. Ευθύνεται, από κοινού με τους συνυπογράψαντες το «Μνημόνιο», για το «θεραπευτικό σχήμα» που ετέθη σε εφαρμογή στη χώρα μας. Ευθύνεται για ολιγωρία στην έγκαιρη αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων. Και σήμερα, αδιαμφισβήτητα, μετά από 2 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας έχει επιδεινωθεί. Τα αποτελέσματα των χειρισμών της Κυβέρνησης είναι ορατά και μετρήσιμα:
- Η ύφεση είναι μεγάλη, πολύ βαθύτερη από τις αρχικές και πρόσφατες εκτιμήσεις.
- Η ανεργία έχει διαμορφωθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
- Η ψυχολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει καταρρεύσει.
- Η αναπτυξιακή διάσταση απουσιάζει.
- Αποκρατικοποιήσεις δεν πραγματοποιούνται.
- Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας επιδεινώνεται.
- Το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
- Το «εσωτερικό χρέος» έχει διογκωθεί.
- Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί και διατηρεί τη δυναμική του.
- Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται.
Οι Κυβερνητικές προβλέψεις και διαβεβαιώσεις διαρκώς διαψεύδονται και οι αποκλίσεις από τους στόχους διογκώνονται. Αποκλίσεις που οδηγούν σε νέα, δυσβάσταχτα, κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά μέτρα. 
Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική νομιμοποίηση σήμερα για να συνεχίσει την επιβολή και νέων μέτρων;
Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή εντολή που ζήτησε και πήρε. Προωθεί δράσεις, τις οποίες στο πρόσφατο παρελθόν πολεμούσε φανατικά στην Πλατεία Συντάγματος, στο Λιμάνι του Πειραιά και αλλού. Και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με όλα αυτά τα αδιέξοδα της πολιτικής της, με τις παρατεταμένες αδυναμίες στη λειτουργία της και με ένα διευρυμένο έλλειμμα ειλικρίνειας και αξιοπιστίας απέναντι στην κοινωνία. Και κάθε μέρα που περνά, τα παραπάνω αναδεικνύονται με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση. Γι’ αυτούς τους λόγους επιβάλλεται η διεξαγωγή εκλογών.
Εάν τα πράγματα πάρουν ακόμη πιο άσχημη τροπή για την οικονομία αλλά και για την χώρα η Νέα Δημοκρατία θα μείνει αντίθετη στη συναίνεση;
Θα ήθελα να τονίσω ότι η «συναίνεση» δεν προκύπτει ούτε με επικοινωνιακές επικλήσεις, ούτε με παρακλήσεις στα δύσκολα, ούτε με εντολές, ούτε με εκβιαστικά διλλήματα, ούτε με κακομεταχείριση του Συντάγματος. Εμπεδώνεται διαχρονικά με το λόγο και τις πρακτικές σε όλα τα πεδία, και πρωτίστως το πολιτικό. Και η διαχρονική εισφορά του ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία τέτοιας κουλτούρας είναι μηδενική. Η Νέα Δημοκρατία, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρά τη διαφωνία με τις επιλογές και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, αλλά και την αναποτελεσματικότητα της ασκούμενης πολιτικής τήρησε στάση δημιουργικής ευθύνης. Δεν ασκεί «δομική αντιπολίτευση». Δεν λέει «όχι σε όλα», όπως μονότονα έκανε ως Αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. Στήριξε, στηρίζει και θα στηρίξει, στοχευμένα, ότι θεωρεί ωφέλιμο για τη χώρα. Συναίνεση όμως στο αποδεδειγμένο λάθος δεν μπορεί και δεν πρέπει να δώσει.
Προσωπικά εσείς αλλά και στη Νέα Δημοκρατία πιστεύετε πως το σενάριο της χρεοκοπημένης Ελλάδας είναι πολύ κοντά στο να βγει αληθινό;
Δεν πιστεύω σε τέτοια σενάρια. Και η συζήτηση αυτών δεν βοηθά τη χώρα. Ούτε φυσικά και την Ευρώπη. Η Κυβέρνηση όμως συνεχώς τα ανασύρει, θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα τα οποία επιδέχονται μονοσήμαντη απάντηση για να ενισχύσει τα αισθήματα φόβου και απελπισίας της κοινωνίας και να επιβάλλει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Είναι γνωστά τα διλήμματα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», «Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή», «Νέα μέτρα ή Αργεντινή». Η κοινωνία όμως, η οικονομία και η πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσουν με τέτοια εκβιαστικά διλήμματα. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η χώρα θα πρέπει, με την αναγκαία αναπροσαρμογή των όρων του Μνημονίου, να εντείνει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάταξη της Οικονομίας προσανατολισμένη στην Επανεκκίνησή της. Και οι εταίροι μας να εφαρμόσουν πρακτικές κοινοτικές αλληλεγγύης. Μόνο τότε το παίγνιο θα καταστεί «θετικού αθροίσματος».
Πώς σχολιάζετε τις επιθέσεις που δέχονται βουλευτές (κυρίως) του κυβερνώντος κόμματος; Θεωρείτε πως το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε τόσα χρόνια  στην Ελλάδα καταρρέει;
Σε μία Πολιτεία Δικαίου δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες αντιδράσεις. Και βεβαίως όταν επιχειρούνται είναι καταδικαστέες. Εν προκειμένω μία διεύρυνση των φαινομένων αυτών τείνει να διαμορφώσει ατμόσφαιρα γενικευμένης ασυδοσίας και ανομίας, λειτουργεί διαλυτικά για την ήδη διαταραγμένη κοινωνική συνοχή και δημιουργεί αρνητικά πρότυπα. Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο την ασυδοσία, την ανομία, την τυφλή βία. Στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο που χρειάζεται είναι η διολίσθηση της κοινωνίας σε τυφλές, σκληρές εσωτερικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Η έξοδος από την κρίση πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με όρους δημοκρατικής νομιμότητας και η ευθύνη για αυτή την πορεία επιμερίζεται, με διαφορετικό βεβαίως συντελεστή βαρύτητας, σε όλους μας.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται. Αλήθεια όμως η Νέα Δημοκρατία πόσο ικανοποιημένη μπορεί να είναι γι’ αυτό μέσα σ’ ένα τόσο κρίσιμο και άσχημο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα;
Είναι γεγονός, ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ρευστό. Ουδείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την υπάρχουσα κατάσταση. Σε αυτό το σκηνικό η Νέα Δημοκρατία, με υπευθυνότητα, επιτελεί το θεσμικό της ρόλο. Δεν χρησιμοποιεί, όπως το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων με μικροκομματική σκοπιμότητα. Ευρήματα πάντως που δείχνουν ένα σαφές και διευρυνόμενο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Έχω δε την αίσθηση, ότι η διαρκώς αποσαφηνιζόμενη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και οι προτάσεις της επί όλων των πεδίων αγγίζουν όλο και περισσότερους πολίτες. Οφείλουμε, βέβαια, συνεχώς να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, να βελτιώνουμε και να εμπλουτίζουμε τις πολιτικές μας ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και στις προκλήσεις των καιρών.
  
Συνέντευξη: Mίλτος Γήτας
(7/10/2011)
 
 
Θανάσης Οικονόμου: "Έχουμε κερδίσει μεγάλες μάχες, όχι τον πόλεμο"
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του  ΠΑΣΟΚ  Θανάσης Οικονόμου δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη στον Μίλτο Γήτα λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μιλάει για τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, τις εσωκομματικές προστριβές αλλά και για την πολυσυτηζημένη συναίνεση με την αντιπολίτευση. Τέλος "με το χέρι στην καρδιά" δίνει τη δική του εκδοχή για όσα συμβαίνουν σήμερα στην χώρα μας αλλά και για την απογοητευμένη νέα γενιά.
Μετά από όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα θεωρείτε πως η «παρτίδα» έχει σωθεί;
Έχουμε κερδίσει μεγάλες νίκες, όχι τον πόλεμο. Δεν είναι λίγο πράγμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και δύο χρόνια οι «κήρυκες της δραχμής» προεξοφλούσαν πτώχευση, χρεοκοπία, πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού ιστού. Αυτούς τους «ευσεβείς πόθους» τους έχουμε διαψεύσει όχι ως Κυβέρνηση αλλά ως Κοινωνία. Με μεγάλες θυσίες, με συχνά άνιση κατανομή βαρών αλλά και με εκείνη τη συνειδητοποίηση ότι οι λύσεις έρχονται από εμάς και ό,τι πετυχαίνουμε σε εμάς επιστρέφει.
Και η κοινωνία; Που δείχνει γονατισμένη και απογοητευμένη; Υπάρχει σωτηρία για τους νέους ανθρώπους;
Υπάρχουν μικρές σωτηρίες, καθημερινές αλλαγές που θέλω να πιστεύω ότι αλλάζουν το τοπίο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πόσες φόρες στο παρελθόν είχατε ακούσει για Έλληνες που μεγαλουργούν στο εξωτερικό; Και πόσες φορές δεν συνομολογήσαμε μέσα μας γιατί συμβαίνει αυτό; Πόσα εμπόδια βάζαμε σε σπουδαία μυαλά που χάνονταν στο δρόμο… Δεν ήταν, όπως και δεν είναι το ανθρώπινο δυναμικό που έχει πρόβλημα. Το αντίθετο. Ήταν το πλαίσιο, το περιβάλλον και η νοοτροπία που αφαιρούσε ευκαιρίες και εγκλώβιζε τις δυνατότητες. Ήταν οι λάθος προτεραιότητες. Σωτηρία, λοιπόν, σήμερα για τους νέους ανθρώπους δεν μπορεί να είναι ούτε τα stage, ούτε η φενάκη του δημοσίου, αλλά η δημιουργία ενός τόπου ευκαιριών και δικαιοσύνης. 
Η κυβέρνηση έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Τα συνδικάτα είναι ήδη στους δρόμους. Με ποιες κινήσεις θεωρείτε πως τα πράγματα θα ηρεμήσουν;
Η Κυβέρνηση έχει ανοιχτά μέτωπα με το ιστορικό καθήκον της, όχι με τα συνδικάτα. Για να δικαιώσει το καθολικό αίτημα της αλλαγής και της επανεκκίνησης. Όσο αυτά υπερισχύουν έναντι της βολικής αδράνειας και της συνεχούς αναβλητικότητας, που πολλές φορές σχεδόν εκ φύσεως επιδιώκουν τα θεσμικά συμφέροντα, τόσοι περισσότεροι πόντοι ηρεμίας θα κερδίζονται.
 Το ΠΑΣΟΚ  φαίνεται να αντέχει, παίρνει κατά καιρούς ανάσες αλλά πολλοί πιστεύουν πως σύντομα θα έχουμε πάλι εντάσεις και ενδεχομένως ένα κλίμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές. Εσείς τι πιστεύετε;
Θεωρώ εντελώς αποπροσανατολιστική την όλη κουβέντα. Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί «δημοσιολογούντες» τα πολιτικά πράγματα που στην ανάλυση τους γνωρίζουν μόνο δύο λέξεις, ανασχηματισμός και εκλογές. Αφού, λοιπόν, φύγαμε από τη σφαίρα του ανασχηματισμού, μπήκαμε στον κύκλο των εκλογών. Ένα φαύλο κύκλο που κατά τη γνώμη μου νοηματοδοτεί πρωτίστως την επιθυμία για αυτοσυντήρηση...
Πάντως τα εσωκομματικά μέτωπα καλά κρατούν. Που πιστεύετε πως οφείλονται αυτά τα προβλήματα και οι παραιτήσεις σημαντικών στελεχών; Μήπως το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει το «πολιτικό» του στίγμα;
Τα μέτωπα που υπονοείτε εγώ τα βλέπω σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Σε όλα τα κόμματα, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία υπόγεια αναμέτρηση ανάμεσα στην αυτοσυντήρηση από τη μια και στην αυταπάρνηση από την άλλη. Το είδαμε πολύ καθαρά και στη στάση που κράτησαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ αλλά και με τη βιασύνη του Αντώνη Σαμαρά να πάρει πίσω την αρχική ωριμότητα της στάσης του. Άρα η αναζήτηση του όποιου πολιτικού στίγματος είναι σε άμεση συνάρτηση με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας το ρόλο και το καθήκον του σε αυτό το ιστορικό momentum. Βλέπω, λοιπόν, επιφυλάξεις και αδυναμίες να προσπαθούν να κρατήσουν προσχήματα και ισορροπίες. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι «ισορροπώντας» φτάσαμε στα πρόθυρα του γκρεμού.    

Εσείς αλήθεια πιστεύετε πως με την συναίνεση της Ν.Δ. σε σημαντικά θέματα θα λυθούν τα προβλήματα δια μαγείας;
Αυτό που αποκαλείται ως συναίνεση είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πολιτικός κόσμος μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, συναισθανόμενο το δικό του μερίδιο για την κρίση, προχωρώντας σε αμοιβαίες υποχωρήσεις προς χάριν του συνόλου. Ανάλογα περιθώρια πάντα υπάρχουν, αρκεί να συνοδεύονται από την πίστη ότι δεν μπορούμε πια να τα ζυγίζουμε όλα με τη λογική του πολιτικού κόστους. Επιτέλους! Άρα ούτε για μαγικές λύσεις μιλάμε, ούτε για μαθητευόμενους μάγους. Για υπεύθυνους πολιτικούς μιλάμε.
Γνωρίζω πως σαν άνθρωπος ποτέ δεν κρυφτήκατε όπως κάνουν άλλοι συνάδελφοι σας. Όταν σας πλησιάζουν  όμως ψηφοφόροι σας στα Ιωάννινα εξοργισμένοι και χωρίς δουλειά πως τους αντιμετωπίζετε; 
Όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους, πολύ δύσκολα. Θα σας έλεγα ακόμη και με ντροπή. Πριν μιλήσουμε εμείς οι πολιτικοί σε νέους που πασχίζουν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, πρέπει πρώτα απ’ όλα να πούμε μία συγνώμη. Ακόμη, και εμείς οι νεότεροι βουλευτές που έχουμε βρεθεί να απολογούμαστε για πεπραγμένα δεκαετιών...Πιστεύω, όμως, ότι μόνο αν αναδιαρθρώσουμε τις δυνάμεις μας ως χώρα μπορούμε να αναπτύξουμε νέες δυνατότητες. Γι’ αυτό με βλέπετε τόσο επίμονο ορισμένες φορές, όπως για παράδειγμα για τη φορολογική αναδιανομή, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στον εξορθολογισμό του σπάταλου κράτους, στα νέα αναπτυξιακά εργαλεία και στην εξωστρέφεια της ελληνικής περιφέρειας. Αυτός είναι ο δρόμος της ελπίδας και η μόνη περίπτωση να τον περπατήσουμε είναι να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που μπορούμε να έχουμε.
Είστε ένας νέος άνθρωπος σε ένα πολιτικό σκηνικό που δείχνει να καταρρέει. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του πολιτικού μας συστήματος;
Το πολιτικό σύστημα, ως αντανάκλαση της κοινωνίας, βιώνει και αυτό τις δικές του ωδίνες. Σε κάθε περίπτωση, από την απαισιοδοξία της σκέψης προτιμώ την αισιοδοξία της πράξης.  
Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
(8/9/2011)

De profundis... με την Άννα Ασημακοπούλου
Η σημερινή δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου δίνει αποκλειστική συνέντευξη στον Μίλτο Γήτα μιλώντας με το χέρι στην καρδιά, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά την ήττα της παράταξης του Νίκου Γκόντα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με την οποία και ήταν εκ νέου υποψήφια. Μιλάει για τους πρώτους μήνες στα έδρανα της αντιπολίτευσης, για την ήττα της παράταξης,  το νέο δήμαρχο αλλά και όσα ακούγονται εδώ και καιρό για τα δικά της πολιτικά σχέδια.
Κ. Ασημακοπούλου κάτι παραπάνω από έξι μήνες στην αντιπολίτευση. Θα μου πείτε τις εντυπώσεις από την Δημαρχία Φίλιου;
Θέλω να είμαι δίκαιη. Η Δημοτική Αρχή έχει να διαχειριστεί για πρώτη φορά ένα τέραστιο νέο δήμο, με θεσμικά κενά στον «Καλλικράτη» και εν μέσω μιάς άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Δεν είναι μικρό εγχείρημα. Όμως με αυτά ως δεδομένα υποσχέθηκε πράγματα που δεν τα βλέπουμε να γίνονται. Αντιθέτως, εμμένει στο να χρησιμοποιεί τη συγκυρία και το παρελθόν ως πολιτικό «άλλοθι» για την απραξία της και τις συνεχείς παλλινωδίες της σε όλα τα ζητήματα εν μέσω ενδοπαραταξιακών αναταράξεων που είναι πλέον οφθαλμοφανείς.Η καθημερινότητα όλων μας έχει χειροτερέψει. Η εικόνα της καθαριότητας, του πρασίνου, των οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων μιλάει από μόνη της.  Τα νέα δημοτικά διαμερίσματα αντιμετωπίζονται ως «δεύτερης κατηγορίας». Οι πολιτικές που αναγγέλονται για το κυκλοφοριακό, τους κοινόχρηστους χώρους, τα καταστήματα, είναι ασαφείς και συγκεχιμένες και δεν εφαρμόζονται. Η καίριας σημασίας κοινωνική πολιτική του Δήμου δείχνει αναλγησία και ανικανότητα.Τα συσσίτια κόπηκαν, τα ΚΑΠΗ βαίνουν προς κλείσιμο, τα τροφεία στους παιδικούς αυξάνονται. Στον πολιτισμό επικρατεί η υποστήριξη των «ημετέρων» με γνώμονα προσωπικά κριτήρια «κουλτούρας» και η πολιτική «χαρατσώματος» των πολιτών στις εκδηλώσεις. Νέα έργα δεν υπάρχουν και αυτά που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε δρομολογήσει διαχειρίζονται με επικίνδυνη προχειρότητα. Γενικά είμαι απογοητεύμενη. Ιδίως από την αντιμετώπιση μας ως αντιπολίτευση όπου η δημοκρατική συμμετοχή είναι μόνο στα λόγια και οι προτάσεις μας δεν αξιοποιούνται λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Θα έπρεπε σε αυτή την εποχή να είμαστε σύμμαχοι για το καλό της πολής μας.
Πως διαχειριστήκατε προσωπικά αλλά και σαν παράταξη την ήττα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές;
Αναμφισβήτητα η ήττα μας ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Ήταν και μια ευκαιρία για αυτοκριτική και αναδιοργάνωση. Η παράταξή μας «μεταβολίζει» τα μηνύματα που μας έστειλαν οι συμπολίτες για να βελτιωθεί και να διεκδικήσει εκ νέου το ρόλο της Δημοτικής Αρχής. Προσωπικά στενοχωρήθηκα ιδιαίτερα γιατί είναι πολλά τα έργα που με κόπο είχαμε δρομολογήσει και τα οποία θέλουμε για το καλό της πόλης να τα δούμε να γίνονται. Η Εθνικής Αντιστάσεως, η κεντρική οδός στο Νεοχωρόπουλο, η Βογιάνου, η μεγάλη παρέμβαση ύδρευσης και αποχέτευσης, ο καινούργιος παιδικός σταθμός του Βοτανικού, οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο, τα Λιθαρίτσια, η Όαση και σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε μια δύσκολη συγκυρία που τα περιθώρια για λάθος χειρισμούς είναι περιορισμένα. Ως αντιπολίτευση θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεισφέρουμε δημιουργικά στην ολοκλήρωσή τους. Σαν παράταξη συνεχίζουμε να προτείνουμε έργα και παρεμβάσεις που ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, με την ελπίδα ότι δε θα «θρηνούμε» χαμένες ευκαιρίες στο τέλος της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής.
Κάνατε την αυτοκριτική σας; Τι πιστεύετε πως δεν έγινε ώστε να έρθει η νίκη;
Πιστεύω ότι ο διευρυμένος Δήμος είχε μια κομματική δυναμική η οποία ήταν εις βάρος μας. Επίσης, η Δημοτική Αρχή του Νίκου Γκόντα έδωσε μεγάλη έμφαση στα έργα σε μια εποχή που η καθημερινότητα ήταν σε «πρώτο πλάνο» στην πολιτική συνείδηση των πολιτών. Σίγουρα έπαιξε ρόλο ότι μετά από 12 χρόνια εξουσίας υπήρχε «πολιτική φθορά» και ο κόσμος ήθελε από την παράταξή μας μεγαλύτερη ανανέωση.
Σήμερα ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στον διευρυμένο πλέον δήμου Ιωαννιτών;
Ο Καλλικράτης έχει τεράστια «κενά» στην εφαρμογή του τα οποία ταλαιπωρούν τους πολίτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η καθημερινότητα, ιδίως στους ενταγμένους δήμους όπου οι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τα κέντρα αποφάσεων και εξυπηρέτησης. Η κρατική ενίσχυση του Δήμου συνεχώς περιορίζεται και τα μόνα χρήματα για έργα είναι ουσιαστικά από το ΕΣΠΑ. Αν δε γίνει σωστή διαχείριση και απορρόφηση πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν.
Όλο αυτό το διάστημα ακούγονται σενάρια για διαδικασίες διαδοχής στην παράταξη του Νίκου Γκόντα, ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
Πιστεύω ότι η ιστορία θα αναδείξει τον Νίκο Γκόντα ως έναν από τους πιο πετυχημένους και αποτελεσματικούς Δημάρχους της πόλης των Ιωαννίνων. Ως αρχηγός της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας δικαιούται να έχει τον πρώτο λόγο για το μέλλον της παράταξης. Είμαι σίγουρη ότι οι όποιες επιλογές του θα γίνουν με γνώμονα το καλό της παράταξης και της πόλης που τόσα χρόνια πιστά και δυναμικά υπηρέτησε.
Διανύουμε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Πιστεύετε πως είναι καιρός για ριζικές αλλαγές;
Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Νόμιζω ότι οι ριζικές αλλαγές είναι πλέον «λαϊκή απαίτηση» σε όλους τους τομείς από τη δημόσια διοίκηση, στην επιχειρηματικότητα, στο φορολογικό, στην υγεία, στην παιδεία, παντού! Πρέπει να γίνουν συστημικές αλλαγές οι οποίες απαιτούν σωστό σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο κόσμος τις θέλει αλλά δεν τις βλέπει να προχωρούν και δεν έχει εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που τις προωθούν και τις διαχειρίζονται.  Αισθάνεται ότι γίνονται «εις βάρος του» και όχι για να τον βοηθήσουν. Γι’αυτό έχει «αγανακτήσει» και έχει απαξιώσει το όλο σύστημα.
Είναι αυτή εποχή για πολιτικούς και πολιτικές;
Προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη εποχή να είναι κανείς πολιτικό πρόσωπο από πλευράς αντιμετώπισης από τον κόσμο. Αυτό θέλει «στομάχι» όπως θέλει και η πολιτική γενικότερα. Είναι όμως εποχή που χρειάζονται νέοι, άφθαρτοι και ικανοί άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι δέσμιοι συμφερόντων και οι οποίοι, ανεξάρτητα από την πολιτική ιδεολογία τους ή την κομματική τους προτίμηση, μπορούν να προσφέρουν. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα τους αναζητήσει και θα κάνει υπερβάσεις παραδοσιακών «προσωπικών συμφερόντων» γιατί βλέπει πως απλά «δεν πάει άλλο».  Πιστεύω επίσης ότι ο κόσμος αναζητά τον αυθεντικό και ειλικρινή πολιτικό λόγο και μετράνε πλέον οι πράξεις και η αποτελεσματικότητα.
Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό αν σας ζητούσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς να είστε υποψήφια για βουλευτής Ιωαννίνων, θα το σκεφτόσασταν;
Εκτιμώ τον Αντώνη Σαμαρά για τη δουλειά που κάνει ως Πρόεδρος της Ν.Δ. και για τις σωστές και σταθερές πολιτικές του θέσεις και προτάσεις.  Επειδή τον γνωρίζω και προσωπικά από την εποχή που ήταν στις Βρυξέλλες, θεωρώ ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία έχει αποδείξει ότι είναι πραγματικό «παλικάρι». Τον στήριξα ανοιχτά για την προεδρεία του κόμματος και θα συνεχίσω να τον στηρίζω. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό και είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσουμε στον πλέον κατάλληλο στο μέλλον.
Θεωρείτε πως η χώρα μας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκεται σε καλύτερηκατάσταση; Θα υπάρξει σωτηρία;
Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δε σας κρύβω ότι υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι οργισμένη με αυτά που βλέπω γύρω μου. Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλοι τεράστιες προσωπικές θυσίες που θα αλλάξουν δραματικά τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας και την καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε. Το θέμα είναι «να πιάσουν τόπο». Αλλά βλέπουμε την ύφεση να βαθαίνει λόγω της πολιτικής που ακολουθείται. Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μας εξαγόρασαν χρόνο, άγνωστο πόσο. Το τίμημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Πιστεύω ότι αν δεν εκμεταλλευτούμε το χρόνο μας σωστά, θα χάσουμε την τελευταία ευκαιρία που έχουμε.
Οι νέοι άνθρωποι έχουν μέλλον σε αυτό τον τόπο;
Τα πράγματα για τους νέους είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δικαίως όσοι έχουν τα προσόντα και την ευκαιρία αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να τους κοιτάξει κανείς στα μάτια και να τους υποσχεθεί ότι άμεσα θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Κατά την άποψή μου, θα πρέπει όσοι μείνουν να στραφούν στην παραγωγή και στην επιχειρηματικότητα. Τέρμα πιά το όνειρο να γίνει κανείς «δημόσιος υπάλληλος». Οι Έλληνες δε διαπρέπουν τυχαία στο εξωτερικό. Απλά τους δίνεται η ευκαιρία και τους το επιτρέπει το σύστημα. Αυτό πρέπει να γίνει και εδώ. Και να γίνουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που να τους κάνουν να πιστέψουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα και αξία.
Αυτή την εποχή η Άννα Ασημακοπούλου τι στόχους και τι όνειρα κάνει;
Σε επαγγελματικό επίπεδο συνεχίζω να ασχολούμε με το Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, μια ενασχόληση που με γέμιζε ανέκαθεν. Έχω περισσότερο χρόνο τώρα που δεν είμαι Αντιδήμαρχος και συνεργάζομαι πιο συχνά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες καθώς και με μια εταιρεία συμβούλων με έδρα το Λουξεμβούργο. Στην προσωπική μου ζωή, μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον που όλοι βιώνουμε, προσπαθώ να εστιάσω στα θεμελιώδη πράγματα που είχαν περάσει σε «δεύτερη μοίρα». Οικογένεια, φίλοι και αλληλεγγύη στα δύσκολα. 
Ποιο απόφθεγμα μέχρι σήμερα στην πολιτική σας ζωή σας φάνηκε χρήσιμο;
Όταν αποφάσισα να κατέβω για Δημοτική Συμβουλός κάποιος με προειδοποίησε ότι 90% του χρόνου μου θα ασχολούμουν με τα «αυτονόητα». Πέντε χρόνια αργότερα έχω «εμπεδώσει» αυτή την προειδοποίηση. Ελπίζω ότι από τη δύσκολη αυτή συγκυρία, θα ανατείλει μια νέα πολιτική εποχή, όπου θα περάσουμε από τα αυτονόητα στην πραγματική δημιουργία.  
Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας 
(5/9/2011)

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: "Αν μου το ζητήσει ο λαός..."
Ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μιλάει στον Μίλτο Γήτα για τα χρόνια που ήταν δήμαρχος, τα σημαντικά έργα πνοής που έγιναν επί της δημαρχίας του, τη σημερινή εικόνα της Θεσσαλονίκης αλλά και για το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στη χώρα μας. Μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά  έχουν οι απαντήσεις που δίνει για τη σχέση του με το νέο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και πως τον αξιολογεί αυτούς τους πρώτους μήνες στην καρέκλα του δημάρχου.
Μιλήστε μου  για τα χρόνια που ήσασταν Δήμαρχος. Όταν τα σκέφτεστε τι συναισθήματα σας διακατέχουν;
Τα 12 Χρόνια που κατείχα την τιμημένη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ήταν τα πιο δημιουργικά της ζωής μου. Υπηρετώ τους συμπολίτες μου από διάφορες θέσεις ευθύνης με την ψήφο τους εδώ και πολλά χρόνια, προσέφερα πιστεύω αρκετά είτε ως Δημοτικός Σύμβουλος, είτε ως Βουλευτής, είτε ως Υφυπουργός Πολιτισμός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, τα τελευταία όμως 12 χρόνια ήταν τα πλέον παραγωγικά. Όταν σκέφτομαι τι έγινε τα τελευταία 12 χρόνια με καταλαμβάνουν αισθήματα  ικανοποίησης, αισθήματα υπερηφάνειας και αισθήματα ευγνωμοσύνης. Αισθήματα ικανοποίησης  για το έργο που καταθέσαμε ως παράταξη της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» στην πόλη μας, αισθήματα υπερηφάνειας γιατί σπάσαμε όλα τα ρεκόρ, μας εμπιστεύθηκε ο λαό της Θεσσαλονίκης το τιμόνι της πόλης μας επί 3 εν συνεχεία 4ετίες κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τους συμπολίτες μου από τους οποίους ζήτησα συνολικά 11 φορές την ψήφο τους και 11 φορές μου την έδωσαν απλόχερα. Ίσως τέτοια τιμή να μην έχουν επιφυλάξει σε άλλο συμπολίτη μας.
               
Επί της δημαρχίας σας πιο έργο ξεχωρίζετε ως ένα από τα πιο σημαντικά;
Στα 12 χρόνια της Δημαρχίας έγιναν πολλά και σημαντικά. Όλα έχουν τη αξία τους. Αν όμως προσπαθήσω να ξεχωρίσω κάποια, τότε θα ξεχώριζα το Δημαρχείο που έλειπε από την πόλη μας από το 1869 τότε δηλαδή που δημιουργήθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και εξυπηρετεί πλέον 100άδες Θεσσαλονικείς κάθε μέρα, την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της πόλης μας, ένα έργο που άλλαξε κυριολεκτικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης και το έργο στην Αλάνα της Τούμπας (Κέντρο Πολιτισμού, Κολυμβητήριο, Πεζογέφυρα, Γήπεδα Μπάσκετ, έργο Κατζουράκη, πράσινο) ένα έργο που την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης μας την μεταμόρφωσε ίσως στην πιο όμορφη.

Πως αισθάνεστε που μετά από τόσα χρόνια δήμαρχος πλέον κι εσείς είστε ένας απλός πολίτης αυτής της πόλης;
Αισθάνομαι πολύ άνετα, νοιώθω πλήρης, διότι έχω την αίσθηση ότι ανταποκρίθηκα στην εμπιστοσύνη του Λαού της Θεσσαλονίκης, διότι κάθε μέρα νοιώθω την αγάπη των συμπολιτών μου. Συγχρόνως παραμένω ενεργός πολίτης, έτοιμος για δράση αν αυτή είναι η θέληση των Θεσσαλονικέων.
Ποια θεωρείτε πως είναι τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλονίκης αυτή την εποχή και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν;
Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι η ανεργία, η έλλειψη υποδομών, η έλλειψη ανάπτυξης, το κυκλοφοριακό, η αποβιομηχάνηση της περιοχής μας. Θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας, η έναρξη αμέσως των βασικών έργων υποδομών της πόλης, η άμεση έναρξη λειτουργίας της Ζώνης Καινοτομίας και η δημιουργία με όλες τις παραπάνω ενέργειες χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Συγχρόνως στη Τ.Α. πέφτει το βάρος της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, η οποία βρίσκεται σε υποχώρηση το τελευταίο χρονικό διάστημα.
 
Γνωρίζω πως οι σχέσεις σας με τον σημερινό δήμαρχο δεν είναι και οι καλύτερες. Πως αξιολογείτε τους πρώτους μήνες τον  Γιάννη Μπουτάρη ως δήμαρχο;
Όπως είχε δηλώσει κορυφαίος πολιτικός παράγων της πόλης μας την επομένη των τελευταίων Δημοτικών εκλογών, ο Γιάννης Μπουτάρης θα φέρει στην πόλη μας ένα καινούριο «πολιτικό πολιτισμό». Αυτό ακριβώς έχει έρθει στην Θεσσαλονίκη μας τους τελευταίους 6 μήνες. Τα παραδείγματα καθημερινά: από τις εξαγγελίες για Μνημείο Νεοτούρκων στην Πλατεία Ελευθερίας, τις απολύσεις εργαζομένων επί 20ετία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, την εξύβριση (φασίστα κ.λ.π.) του Προέδρου των Εργαζομένων στον Δήμο, το κάπνισμα μέσα στο Δημαρχείο, την ουσιαστική κατάργηση των εορτασμών για το 2012, την μη παρουσία του Δημάρχου στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στην Πλατεία Αγ.Σοφίας την 19η Μαΐου για την γενοκτονία των ποντίων, μέχρι την «απαγόρευση» της εκδήλωσης του Μίκη Θεοδωράκη στην Πλατεία Αριστοτέλους και τα παράνομα παράθυρα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τόσα άλλα, είναι φανερό ότι οι αλλαγές στην πόλη μας τους τελευταίους μήνες είναι πολύ μεγάλες… Οι Θεσσαλονικείς πράγματι εμβρόντητοι βρίσκονται μπροστά σε έναν καινούριο «πολιτικό πολιτισμό» και σε πλήρη απουσία έργων και αποτελεσματικότητας.
Πως αντιδράτε κατά καιρούς στις «επιθέσεις» των πολιτικών σας αντιπάλων;
Τους αντιμετωπίζω με κατανόηση. Γνωρίζω ότι το έργο της 12ετίας είναι σημαντικό, ότι οι Θεσσαλονικείς το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι όπου και να γυρίσεις θα δεις και ένα έργο της Διοίκησης της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» Όλα αυτά δημιουργούν αντιδράσεις σε ορισμένους, αλλά το σημαντικότερο είναι να είναι ικανοποιημένοι οι πολλοί.

Το τελευταίο διάστημα το πολιτικό σύστημα καταρρέει. Πως βλέπετε εσείς την πορεία των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας;
Προσωπικά πιστεύω ότι έχει καταρρεύσει πλήρως το διεθνές πολιτικό σύστημα. Η διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ, ο καλπασμός της τεχνολογίας που μίκρυνε τις αποστάσεις και η αναπόφευκτη παγκοσμιοποίηση, βρήκε ανέτοιμες τις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες συμπτωματικά τα τελευταία χρόνια ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε την πλήρη επικράτηση των «αγορών» επί των τηλεκατευθυνόμενων πολιτικών ηγεσιών, φθάνουμε στην σημερινή παγκόσμια οικονομική –πολιτική –κοινωνική κρίση. Μέσα στο αποκαρδιωτικό αυτό παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό θα πρέπει η Ελληνική πολιτική τάξη να αναδείξει προσωπικότητες που θα μπορέσουν να οδηγήσουν τον τόπο μπροστά. Η σημερινή Κυβέρνηση, δυστυχώς για τον τόπο, δεν μπόρεσε να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της πατρίδας και σύντομα απεδείχθη ότι αυτά που έλεγε και υποσχόταν προεκλογικά ήταν μόνο και μόνο για να καταλάβει την εξουσία . Ήδη βρισκόμαστε σε μία συνεχή καθοδική πορεία που έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση και την μέση Ελληνική οικογένεια και όλη την Νεολαία. Θα πρέπει άμεσα να προσφύγουμε στον Λαό, ο οποίος θα κληθεί με την σοφία του να επιλέξει μια νέα πολιτική ηγεσία και να της δώσει την εντολή να βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο, να δημιουργήσει προοπτικές, να δώσει ελπίδα, να ανοίξει νέους δρόμους, να φέρει ανάπτυξη και άνοδο του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού.
Πως είναι η ζωή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης σήμερα; Τι όνειρα και τι σχέδια κάνετε για το μέλλον;
Η ζωή μου είναι απλή. Κάθε μέρα πηγαίνω στο πολιτικό μου γραφείο, όπου συναντώ τους φίλους μου και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και για την Θεσσαλονίκη και για τον τόπο. Τα Σαββατοκύριακα μικρές αποδράσεις στην γειτονική Χαλκιδική. Γενικώς νοιώθω πλήρης. Νοιώθω ότι έκανα το καθήκον μου απέναντι στους συμπολίτες μου και απέναντι στην πόλη που γεννήθηκα και την υπηρέτησα με πάθος. Είτε σαν Βουλευτής με εκατοντάδες ερωτήσεις και επερωτήσεις, είτε σαν Υπουργός με την κατασκευή 14 κλειστών Γυμναστηρίων, 1 κολυμβητηρίου, του Γυμναστηρίου Ενόργανης Γυμναστικής, του Κλειστού του ΠΑΟΚ και τόσων άλλων αθλητικών έργων, είτε σαν Δήμαρχος με την κατασκευή 12 δημοτικών κτιρίων, του Δημαρχείου, 1 κολυμβητηρίου, την ανάπλαση της Παραλίας, την ανάδειξη των μνημείων της πόλης μας, την φύτευση 50.000 δένδρων, την δημιουργία νέων πάρκων , την διοργάνωση εκατοντάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλοτάτου επιπέδου κάθε χρόνο, την δημιουργία ενός πολύ σημαντικού πλέγματος θεσμών κοινωνικής προστασίας, την δημιουργία νέων θεσμών (Αγειοριτική Εστία, Δίκτυο Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων με έδρα την Θεσσαλονίκη, εκπροσώπηση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην Βαλκανική, ετήσια σύσκεψη των Φορέων της πόλης μας - έγκριση ψηφίσματος και διαβίβαση του στον Πρωθυπουργό της χώρας) και τόσα άλλα. Από την  άλλη πλευρά νοιώθω στρατιώτης. Αν ο Λαός ζητήσει την συνδρομή μου για οτιδήποτε, θα είμαι πάντα στην διάθεση του.

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
(22/8/2011)


O πρόδερος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων για την εκπαίδευση και όχι μόνο...
Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Μίλτο Γήτα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων, Νίκος Μαυρομμάτης. Μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων, και για τη σχέση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με τη νεολαία. Αναλύει τις θέσεις της ΟΝΝΕΔ για την ανώτατη εκπαίδευση ενώ δε διστάζει να μιλήσει για το πως αντιδρά στα αρνητικά σχόλια και για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Θεωρείς πως η Νέα Δημοκρατία πλέον κοιτάζει με άλλο μάτι το μέλλον; Έχει γίνει η ολική επαναφορά του κόμματος;
Ολική επαναφορά έχει πλέον επέλθει κατά την άποψη μου, αυτοί που δέχθηκαν απειλές και εκβιασμούς από την κυβέρνηση Παπανδρέου κάθε μέρα καταδικάζουν την συγκεκριμένη πολιτική. Η ΝΔ αναγεννημένη εκμηδένισε τη διαφορά και πλέον προηγείται. Το δίλλημα Παπανδρέου έχει απορριφθεί, ο λαός τιμωρεί το ΠΑΣΟΚ  που ξεγέλασε και επιχείρησε να  εκβιάσει το λαό ενώ όσοι στήριξαν το μνημόνιο πήραν το μήνυμα τους. Η ΝΔ πέτυχε τους στόχους της. Αίτημα του λαού είναι η αλλαγή πολιτικής», και η αναγεννημένη ΝΔ προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική και ελπίδα.
Πως είναι η σχέση της νεολαίας με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;
Δεν θα μπορούσε παρά να είναι άριστη. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η Νομαρχιακή του κόμματος  από την πρώτη στιγμή έχουν σταθεί δίπλα μας και έχουν αποδείξει στην πράξη πως πιστεύουν τους νέους ανθρώπους και τους στηρίζουν. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να έχουμε κοντά μας κάθε στιγμή τον Πρόεδρο αρωγό σε κάθε μας προσπάθεια, καθώς και τη Νομαρχιακή οργάνωση της περιοχής μας.
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχεις θέσει σαν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων μαζί με  τους συνεργάτες σου;
Από την αρχή θέσαμε στόχο να βγάλουμε την ΟΝΝΕΔ από την αδράνεια και να μπορέσουμε να ακουστεί και πάλι η φωνή της όσο πιο πολύ γίνεται. Να δείξουμε πως η νεολαία είναι παρούσα και μπορεί να δώσει λύσεις. Να μην έχει διακοσμητικό ρόλο. Και ταυτόχρονα να πείσουμε τους φίλους μας, τους συνομηλίκους μας, την γενιά στην οποία ανήκουμε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτές τις προτεραιότητες θέσαμε εξ αρχής και πιστεύω πως προχωρούμε στο σωστό δρόμο. Μέσα από μία συντονισμένη προσπάθεια δράσεων, παρεμβάσεων και επισκέψεων προσπαθούμε να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος για λογαριασμό όλης της γενιάς μας. Ο ρόλος της γλάστρας δεν μας ταιριάζει. Το άνοιγμα στην κοινωνία, η δημόσια συζήτηση. Τα κλειστά γραφεία έχουν τελειώσει. Ο κόσμος θέλει να έχει λόγο πλέον σε ό,τι αφορά την ζωή του και το μέλλον του. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι δεν δέχονται καμία χειραγώγηση και καμία ειλημμένη απόφαση. Και αυτή είναι και η δική μας επιλογή. Στόχος μας μέσα απ όλα αυτά είναι η νεολαία να ξαναμιλήσει με όρους πολιτικούς, όχι στην φρασεολογία, αλλά στην ουσία.
Σαν ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων τι προβλήματα αντιμετωπίζετε σήμερα;
Τα προβλήματά μας σαν τοπική ΟΝΝΕΔ είναι συγκεκριμένα φίλε Μίλτο, τα κυριότερο είναι η απαξίωση των νέων προς την πολιτική. Η εικόνα των βολεμένων παιδιών η οποία είχε περάσει ενώ οι γύρω μας έψαχναν για δουλειά κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί στην πραγματική εικόνα της ΟΝΝΕΔ.Η μεγάλη απόσταση των χωριών από το κέντρο λόγω ιδιομορφίας του εδάφους άρα και η απομόνωση κατά κάποιο τρόπο από αρκετά μέλη μας.
Ποιες είναι οι θέσεις της ΟΝΝΕΔ για την εκπαίδευση γενικότερα;
Οι θέσεις της ΟΝΝΕΔ για την εκπαίδευση φίλε Μίλτο είναι πάρα πολλές για να μπορέσω να στις αναλύσω όλες, θα σε παραπέμψω στην πρόταση παιδείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που έλαβε χώρο στο πανεπιστήμιο Πειραιά, παρουσία του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά. Μεταφέροντας στην πράξη το σύνθημα “αλλάζουμε νοοτροπία, αλλάζουμε Παιδεία”, βασική φιλοσοφία των προτάσεων είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι ίδιοι οι φοιτητές και οι εκπρόσωποι τους αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, εξελίσσοντας αυτά σε φορείς ανάπτυξης και προσφοράς στην κοινωνία. Η φιλοσοφία της νέας Πρότασης στηρίζεται σε τέσσερις Πυλώνες που αντανακλούν τέσσερις βασικές κατηγοριοποιήσεις των προβλημάτων λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η σχέση της ανώτατης εκπαίδευσης με την κοινωνία, η σχέση Πολιτείας και λειτουργίας των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, ο ρόλος του σύγχρονου φοιτητή – σπουδαστή αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εισάγονται οι φοιτητές στα ιδρύματα, αποτελούν κρίσιμες θεματικές γύρω από τις οποίες καταθέτουμε προτάσεις.
Ποιο είναι το όραμα της ΟΝΝΕΔ για την ανώτατη εκπαίδευση;
Όραμα μας, είναι μέσα από τολμηρές και ριζοσπαστικές προτάσεις όπως αυτές, να δώσουμε στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ την απαραίτητη «ανάσα ζωής» που θα τους επιτρέψει να ξεχωρίσουν στο διεθνή ανταγωνισμό και να παράγουν αξιόλογους επιστήμονες που θα απολαμβάνουν “πτυχία με αξία” και βρίσκουν εύκολα και άμεσα δουλειά στο αντικείμενο σπουδών τους. Το γεγονός πως η ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές εδώ και τώρα δε χωράει καμία αμφισβήτηση. Χρόνια προβλήματα έχουν διογκωθεί συνθέτοντας ένα μείγμα αποσύνθεσης, από το οποίο χρειάζεται να απαλλαγεί άμεσα. Προς αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε στις 21 Φεβρουαρίου 2011 την Πρόταση Παιδείας. Ένα συγκροτημένο σχέδιο θέσεων και προτάσεων, μέσα από το οποίο θα μπορέσουν τα ελληνικά ΑΕΙ να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτή την προσπάθεια, την οποία στήριξαν περισσότεροι από 55,000 φοιτητές, δυστυχώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αγνόησε, αποφασίζοντας να φέρει εν μέσω καλοκαιριού, ένα νέο Νόμο-Πλαίσιο.
Εσύ αλλά και η ΟΝΝΕΔ στο σύνολο της πως βλέπετε τις πρόσφατες αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας;
Εμείς δεν κρυβόμαστε. Στις 110 σελίδες του σχεδίου νόμου, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία θα μπορούσαμε ως νέοι άνθρωποι να συμφωνήσουμε. Αυτά όμως, δεν αρκούν. Η αντιδημοκρατική λογική που διέπει πολλές από τις διατάξεις του, οδηγεί ξεκάθαρα στην εγκατάσταση ολιγαρχικών καθεστώτων μέσα στα Ιδρύματα. Η κα. Διαμαντοπούλου στην προσπάθεια της, να ελέγξει τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων επιβάλει «νύχτα» πανίσχυρα Συμβούλια Διοίκησης για «ημέτερους», δημιουργώντας ξεκάθαρο έλλειμμα δημοκρατίας στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση από την επόμενη ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Με το νέο μοντέλο διοίκησης η ηγεσία του Υπουργείου μετατρέπει κυριολεκτικά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε ένα ακόμα μέσο βολέματος για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πετώντας στα σκουπίδια μία μοναδική ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές. Την ίδια στιγμή που στην κοινωνία το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 17%, ο νέος νόμος δεν αναφέρει ούτε μία ουσιαστική πρόταση για τη σύνδεση με την αγορά-εργασίας. Σήμερα, που το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας μειώνεται μέρα με τη μέρα, η κα. Υπουργός αυξάνει το κόστος σπουδών, υποχρεώνοντας τους φοιτητές να πληρώνουν οι ίδιοι για να τυπώνουν τα συγγράμματα και επιβαρύνει τις οικογένειες τους με επιπλέον 7-8 ενοίκια, αφού καταργεί και τις πτυχιακές εξεταστικές. Και όλα αυτά, ενώ η ανώτατη εκπαίδευση απαιτεί ένα νέο συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργίας. Άσυλο, ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων, έρευνα, αξιολόγηση, ελεύθερη ιδιωτική χρηματοδότηση, σύνδεση με αγορά εργασίας κ.α. είναι μερικές από τις πτυχές του ίδιου ζητήματος που πρέπει να εξεταστούν συνολικά. Αλλά όχι, με αποσπασματικά μέτρα και εξιλαστήρια θύματα. Όπως είναι γνωστό άλλωστε, ήδη από το 2007 με το νόμο Γιαννάκου, οι φοιτητές συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο στα όργανα διοίκησης που αφορούν ζητήματα σπουδών. Οι εξελίξεις καθηγητών, τα οικονομικά και διοικητικά θέματα, τα ερευνητικά προγράμματα κ.α. έχουν μεταφερθεί σε Συνελεύσεις Ειδικής Σύνθεσης όπου δε μετέχουν φοιτητές ενώ στις εκλογές ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών η συμμετοχή είναι καθολική από όλα τα μέλη του ιδρύματος.
Στα αρνητικά σχόλια πως αντιδράς;
Το να σχολιάζεσαι αρνητικά κατά την άποψη μου έχει δύο εκδοχές. Πρώτον σημαίνει ότι κάποιοι παρακολουθούν τα λεγόμενα σου και αντιδρούν λογικά αν έχουν κάποια διαφορετική αντίληψη και δεύτερον υπάρχει και μία συγκεκριμένη μερίδα που σχολιάζει αρνητικά προκειμένου να αναδειχθεί εις βάρος των απόψεων μου. Η προσωπική μου αντίδραση σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι ανάλογη. Σε ανώνυμα κείμενα δεν απαντώ ποτέ, όποιος έχει το θάρρος της άποψης του το γράφει ενυπόγραφα, μόνο σε αυτά απαντώ. Εξάλλου και η αρνητική διαφήμιση έχει και αυτή τα οφέλη της.
Κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις ποιες είναι οι δικές σου φιλοδοξίες;
Μια φιλοδοξία έχω αυτή τη στιγμή και προς αυτή αναλώνω τις δυνάμεις μου, αυτό θέλω, αυτό προσπαθώ καθημερινά. Να επαναφέρουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Να πείσουμε την κοινωνία πως η εικόνα των βολεμένων παιδιών, τη στιγμή που αρκετοί συνάνθρωποι μας αναζητούν δουλειά, δεν είναι η σημερινή εικόνα της ΟΝΝΕΔ.  Για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να έχει μια σύγχρονη πολιτική νεολαία που θα παράγει σύγχρονες θέσεις αντιλαμβανόμενη το ρεύμα της κάθε εποχής.

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
(5-8-2011)


Νατάσα Ράγιου: Εφ' όλης της ύλης...

H δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Νατάσα Ράγιου δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη στον Μίλτο Γήτα και μιλά χωρίς ενδοιασμούς για τα χρόνια που ασκούσε τη δημοσιογραφία, τη μετέπειτα αποχώρηση της από την τηλεόραση και για τη νέα της ζωή στην πόλη της Πάτρας με την οικογένεια της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που δίνει για την πολιτική της πορεία, τους ανθρώπους που την παρακίνησαν στον πολιτικό στίβο και φυσικά για τα δύο σημαντικά κεφάλαια της πολιτκής της ζωής: τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά.

-Θα ήθελα να τα πάρουμε από την αρχή. Αλήθεια τι σ’ έκανε να αποχωρήσεις από το χώρο της τηλεόρασης;
-Δυο πράγματα: Ο φόβος μήπως γίνω μαϊντανός και βαριέται ο κόσμος να με βλέπει και η απόφαση να κάνω οικογένεια, μετά από έναν  κεραυνοβόλο έρωτα που ήρθε την στιγμή που ήμουν ήδη αρκετά «γεμάτη» αλλά και κουρασμένη από μια δεκάχρονη  πορεία στα ΜΜΕ, με καθημερινή παρουσία σε εφημερίδα και τηλεόραση, σε εξοντωτικούς ρυθμούς.  Είπα ναι στην πρόταση γάμου του Αλέξη  κι επέλεξα για μόνιμη κατοικία τα ιερά χώματα της Αχαΐας, κάτι που ήθελα πάντα.


-Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται κάποιος για να γίνει ένας καλός δημοσιογράφος στην εποχή μας;
-Το έχω ξαναπεί: Η δημοσιογραφία είναι τρόπος ζωής. Πρέπει να την έχεις στο αίμα σου και να ζεις μέσα από αυτήν. Το κυνήγι της είδησης, η δίψα για ενημέρωση του κοινού, η αγάπη και η αφοσίωση γι αυτό το ιερό λειτούργημα αποτελούν απαραίτητα  στοιχεία ενός υγιούς δημοσιογραφικού μυαλού.  Όταν έχεις  ήσυχη τη συνείδηση  σου  και κάνεις τη δουλειά σου σύμφωνα με τις αρχές σου, είσαι στο σωστό δρόμο. Οφείλεις να είσαι οξυδερκής, γρήγορος, ευρηματικός και αντικειμενικός.   Και θα επιμείνω στο «καθαρός, χωρίς εξαρτήσεις». 


-Τα χρόνια που ασκούσες τη δημοσιογραφία στην τηλεόραση με τι συναισθήματα τα σκέφτεσαι;
-Με τα καλύτερα και γεμάτα νοσταλγία φυσικά. Ήταν σημαντική εμπειρία  το ότι  βρέθηκα και να κρίνω την τηλεόραση κάνοντας τηλεκριτική μέσα απ την εφημερίδα αλλά και κρινόμενη ως τηλεοπτικό πρόσωπο. Το ίδιο έγινε κι όταν πέρασα από τη δημοσιογραφία στην αντίπερα όχθη, την πολιτική. Γενικά όλη η ζωή μου είναι  αντιφατική, στα άκρα κι αυτό μόνο καλό μου έχει κάνει γιατί είναι απολύτως συμβατό με το DNA μου.

-Και μετά ήρθε η πολιτική. Αλήθεια τι ή ποιος σε παρακίνησε προς αυτή την κατεύθυνση;
 
-Δυο Βαγγέληδες είναι υπεύθυνοι για την στροφή μου στην πολιτική. Ο Βαγγέλης Φλωράτος, πρώην δήμαρχος Πάτρας, που με έπεισε να  ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μπω στο ψηφοδέλτιο του στις δημοτικές εκλογές στην Πάτρα και μετά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος με παρακίνησε να εμπλακώ με την κεντρική πολιτική σκηνή και  να ενταχθώ στο πολιτικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα, με την  κάθοδο στις εθνικές εκλογές.
 
 -Τα πράγματα στο χώρο της πολιτικής τα βρήκες όπως τα φανταζόσουν ή διαφορετικά; Χειρότερα ή καλύτερα;
-Σε έναν κόσμο που μόνο αγγελικά πλασμένος δεν είναι, πάντα τα πράγματα αποδεικνύονται χειρότερα απ ότι τα φαντάζεσαι, σε όλα τα επίπεδα. Στην αρχή ενθουσιάζεσαι θέλεις να δώσεις ό,τι καλύτερο έχεις μέσα σου,  αφιερώνεις τις δυνάμεις σου , ξοδεύεις τον εαυτό σου, θυσιάζεις πράγματα(και πρόσωπα καμιά φορά..) και μετά συνειδητοποιείς την πραγματικότητα: Το πόσο σκληρά ανταγωνιστικός και σαρκοβόρος  είναι αυτός ο χώρος, τις παγίδες που σου στήνουν συνέχεια όλοι, το ψέμα, τη συκοφαντία, την αδικία , την αχαριστία, οτιδήποτε εκτός από το αυτονόητο δηλαδή… Και προσγειώνεσαι απότομα.

-Κι από τότε, την πολιτική σου εκκίνηση εννοώ έχουν αλλάξει πολλά. Οι πολιτικοί έχουν πάψει πλέον να κυκλοφορούν με άνεση στους δρόμους εξ αιτίας της οργής του κόσμου. Εσύ το έχεις εισπράξει αυτό;
-Μια χαρά κυκλοφορώ και στους δρόμους και παντού. Κοίτα, όλα είναι συνάρτηση του τι χαρακτήρας  είναι ο καθένας , τι κουβαλάει και ποια είναι η διαδρομή του .  Με εξοργίζει η ισοπέδωση.  Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί κλέφτες ούτε όλοι γιατροί επίορκοι ούτε όλοι οι ποιητές άχρηστοι.  Ευθύνη του κάθε πολίτη, αν μιλάμε για πολιτική είναι να επιλέξει αυτούς που  είναι ντόμπροι, εργατικοί και «καθαροί» Όλα τα άλλα είναι υποκριτικά και αστήρικτα.

-Τι πιστεύεις πως έφταιξε για να φτάσει η χώρα σ’ αυτή την κατάσταση;
-Είναι δυνατόν να  σου αναπτύξω τώρα αυτή την απάντηση?  Χρειάζομαι καμιά εβδομάδα… Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και ανήκουν σε όλα τα κόμματα εξουσίας εδώ και  τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Κι επειδή έχω βαρεθεί την «καραμέλα» του γενικού και αόριστου αναθέματος  «κάποιοι τα φάγανε, όλοι  φταίνε ,όλοι οι πολιτικοί είναι λαμόγια» και λοιπά , νισάφι πια ! Ας σταματήσει επί τέλους αυτή η ανοησία .Όσοι φταίνε έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να εντοπιστούν και να πληρώσουν.

-Με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείς πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τη χώρα μας;
-Όχι. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να έχει πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική προς κάθε τρίτο , τότε ξανασυζητάμε.. Και μην ανοίξουμε τώρα συζήτηση περί Γερμανίας και Μέρκελ, γιατί θα συγχυστώ κι αυτά που θα πω θα δημιουργήσουν διπλωματικά και άλλα επεισόδια..

-Θα ήθελα να μου μιλήσεις λίγο για τη Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή και για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.
-Μπήκα στην πολιτική με τον Κώστα Καραμανλή, εκλέχτηκα με Καραμανλή συνεργάστηκα μαζί του, θεωρώ ότι τίμησα την εμπιστοσύνη που μου έδειξε κι εκείνος και ο κόσμος που με ψήφισε ,δίνω συνεχώς τον αγώνα μου γι’ αυτά που πιστεύω στην Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίζω να το κάνω όσο με εκφράζουν  . Ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο γνωρίζω από τα πολύ παλιά δημοσιογραφικά μου χρόνια, υπήρξε ένα σημαντικό στέλεχος και της παράταξης και της  κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.  Σήμερα αποδεικνύει, με σταθερές απόψεις και χωρίς φανφάρες,  ότι κρατά άξια το τιμόνι  ενός  κόμματος που  έχει αφετηρία, συνέχεια και συνέπεια κι απ ότι φαίνεται -και δεν το λέω μόνο εγώ- εξελίσσεται σ έναν σοβαρό  ηγέτη που τον  χρειάζεται,  ειδικά τώρα, η Ελλάδα .

-Πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε ενόψει του Ελληνικού λαού ένα ολοκληρωμένο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το γνωστό Ζάππειο ΙΙ. Πόσο εφικτό είναι και στην πράξη και πως μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση;
-Σήμερα, που  πολιτική και πολιτικοί  θεωρούνται  όροι αμφισβητούμενοι, επικίνδυνοι  και για πολλούς κατάπτυστοι,  μόνο η ειλικρίνεια και η αλήθεια θα κάνουν τη διαφορά . Κατά τη γνώμη μου αυτό έκανε ο Σαμαράς στο Ζάππειο 2.  Μίλησε απλά και ξεκάθαρα, πρότεινε πρακτικά μέτρα,  όχι για να ..αναστήσει τη χώρα  αλλά για να βγει, όσο γίνεται πιο ανώδυνα από τη μαυρίλα και το χάος στο οποίο την έχει οδηγήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήταν σαφής και κατανοητός. Δεν παρουσιάστηκε ως Μεσσίας αλλά ως διαχειριστής μιας σοβαρής κρίσης για την οποία έχουμε ευθύνες όλοι είτε για πράξεις είτε για παραλείψεις είτε για ωχαδερφισμό. Κι όταν λέω όλοι εννοώ πολιτικοί πρωτίστως αλλά ΚΑΙ πολίτες. Οι οποίοι, όλα αυτά τα χρόνια, ψηφίζουν με παράλογα κριτήρια  . Πετροβολούν τους βουλευτές  που, την προηγούμενη μέρα είχαν πάει στο γραφείο τους να τους ζητήσουν τα πιο  απίθανα και κυρίως, παράνομα πράγματα. Πονάει η αλήθεια.. Χρειάζεται ψυχραιμία και λογική. Η  ιστορία έχει αποδείξει ότι εκεί που η πολιτική έχει αποτύχει, πάλι η πολιτική θα δώσει τη λύση, αρκεί να υπηρετείται από καθαρά και  έντιμα πρόσωπα.

-Είσαι αναπληρώτρια του Τομέα Γυναικών της Ν.Δ. και η Κατερίνα Παπακώστα Τομεάρχης γυναικών. Μίλησε μου για αυτόν τον τομέα και για την συνεργασία σας.
-Οι γυναίκες και οι νέοι είναι τα πιο ζωντανά κομμάτια της Νέας Δημοκρατίας.  Θεωρώ προνομιακή αυτή τη θέση μια και οι αγώνες μου πάντα -και στη δημοσιογραφία-είχαν κατεύθυνση και επίκεντρο τις γυναίκες  και όλα τα θέματα που τις αφορούν. Η Κατερίνα είναι πολύ δραστήρια γυναίκα και, από  την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια στη Γραμματεία Γυναικών αλλά και μέσα στο Κοινοβούλιο,  έχει αποδείξει ότι  είναι άξια εκπρόσωπος για τις γυναίκες, διεκδικητική, μαχητική και αποτελεσματική  .

-Οι ελληνίδες γυναίκες σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα; Πως τις έχει επηρεάσει όλο αυτό το «σκηνικό θλίψης»;
-Όπως και όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, ίσως με λίγο περισσότερο συναίσθημα που βγαίνει άλλοτε  πιο θετικά κι άλλοτε πιο αρνητικά. Επειδή οι γυναίκες είμαστε από τη φύση μας πιο περίπλοκες συναισθηματικά, όλα περνούν από το μυαλό και την ψυχή μας με  μεγαλύτερη ένταση.  Κι αυτό ακριβώς το σκηνικό της θλίψης, που εγώ το λέω εθνική κατάθλιψη, είναι πιο βαρύ κι απ την ίδια την οικονομική κατάσταση.

-Εκτός από την κεντρική πολιτική σκηνή θα σκεφτόσουν ποτέ και την τοπική αυτοδιοίκηση;
-Μα από την τοπική αυτοδιοίκηση ξεκίνησα αλλά δεν πρόλαβα να την υπηρετήσω όσο ήθελα γιατί πέρασα πολύ γρήγορα στην κεντρική πολιτική.  Η τοπική αυτοδιοίκηση δίνει πιο πολλές ευκαιρίες για δράση γιατί σε φέρνει πιο κοντά στα ειδικά προβλήματα του τόπου σου. Φυσικά και είναι πάντα στο μυαλό μου σε ότι αφορά την Αχαΐα. Όμως νομίζω ότι τώρα προέχει  η μάχη για τη χώρα.

-Μίλησε μου λίγο για την οικογένεια σου. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις οικογένεια, καριέρα και πολιτική;
-Δεν είναι εύκολο. Δεν συνδυάζονται με τίποτα κι όποια γυναίκα λέει το αντίθετο, λέει ψέματα. Πάντα κάπου θα υπολείπεσαι.  Συνεχίζεις λοιπόν να ισορροπίες μεταξύ όλων, με την ευχή να κάνεις τα λιγότερα δυνατά λάθη. Το ότι από τότε που γεννήθηκε ο γιος μου,  δεν είμαι όσο χρόνο πρέπει μαζί του γιατί τρέχω για θέματα της Αχαΐας είναι γεγονός . Όμως, ό,τι έχω καταφέρει μέχρι στιγμής για τους συμπολίτες μου στο νομό μου και ότι ελπίζω να κάνω ακόμα, μπορεί και να τον κάνουν   περήφανο κι ίσως με  συγχωρήσει πιο εύκολα..  Κι αν τον ρωτήσεις τον Φάνη, θα σου πει ότι «η μαμά μου πρέπει να ξαναπάει επειγόντως στη Βουλή για να μη με  βασανίζει όλη την ώρα  με την ορθογραφία και τα γαλλικά!!» 

-Τι περιμένεις να σου φέρει ο χρόνος που κυλάει; Ποια όνειρα και σχέδια κάνεις;
-Δεν περιμένω τίποτα. Δεν  κάνω σχέδια,  ονειρεύομαι πολύ και πολλά αλλά τα όνειρα δεν τα μοιράζομαι .  Ο χρόνος που έχει κυλήσει μέχρι τώρα, μου έχει φέρει πολύ περισσότερα από όσα περίμενα κι είμαι ευγνώμων στο Θεό. Μακάρι να συνεχίζει να κυλάει έτσι.

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
(2/8/2011)