Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου


Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου,εκτός των άλλων θεμάτων που αφορούσαν κυρίως της εκδηλώσεις του καλοκαιριού, την καθημερινότητα και διάφορα έργα, το Σώμα ομόφωνα αποδέχθηκε, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, την τιμητική και σημαντική όπως την χαρακτήρισε, πρόταση του αμερικανού μουσικολόγου και ερευνητή Κρίστοφερ Κίνγκ για την ίδρυση και λειτουργία Αρχείου Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά, στην οικία που δώρισε στο Δήμο ο αείμνηστος Κώστας Φωτέτσιος.


Με την πρόταση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Βαγγέλης Γκίκας. Μάλιστα ο Δήμαρχος σημείωσε ότι για τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στο κτίριο υπάρχει ένα σημαντικό ποσό που διέθεσε ο δωρητής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Ο κ. Κίνγκ προτίθεται να δωρίσει την σπάνια συλλογή του και ιδιαίτερα τους δίσκους 78 στροφών με ηχογραφήσεις ηπειρώτικης μουσικής που έγιναν στην Αμερική. Ο κ. Σπύρου μετέφερε στο Σώμα και πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» Βασίλη Παπαρούνα, για συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής από τις παρατάξεις για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας. Η προσφορά του κ. Κίνγκ για το Αρχείο που δεν θα είναι ένα απλά ένα μουσείο, αποτελείται από τις ακόλουθες συλλογές:
-Η συλλογή του με Ηπειρώτικα Δημοτικά τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη, πληρέστερη και υψηλότερης ποιότητας συλλογή παγκοσμίως (λείπουν μόνο 5-6 δίσκοι από όλους όσους έχουν ποτέ ηχογραφηθεί από Ηπειρώτες μουσικούς σε δίσκους 78 στροφών).
 -Η συλλογή του από δημοτικά τραγούδια της Ελλάδος, Αλβανίας και Τουρκίας σε δίσκους 78 στροφών. 3
-Η συλλογή του από Ηπειρώτικα, Ελληνικά, Αλβανικά και Τουρκικά δημοτικά τραγούδια σε δίσκους 33 στροφών.
 -Η συλλογή μου από δικές του υπαίθριες επαγγελματικές ηχογραφήσεις στην Ήπειρο.
 -Η συλλογή του από ιστορικά σημαντικά μουσικά όργανα από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
-Η συλλογή του από ιστορικά σημαντικές καρτ-ποστάλ από την Ήπειρο και Νότια Αλβανία. -Η συλλογή του από βιβλία και χειρόγραφα γύρω από την Ήπειρο και ειδικότερα την Ηπειρώτικη μουσική στα Ελληνικά και Αγγλικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: