Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Ο Λαουτίστας των Ιωαννίνων και το “Κάλεσμα”


Ο 28χρονος Βασίλης Κώστας, διεθνής λαουτίστας και απόφοιτος του Berklee College of Music της Βοστώνης, συμμετέχει –ως δημιουργός και μουσικός– στο “Κάλεσμα”, μια δράση με σκοπό την αξιοποίηση των ταλέντων και της κλίσης των παιδιών της «Κιβωτού» και παρουσιάζεται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.Ο Βασίλης Κώστας γεννήθηκε το 1990 στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Ωδείου Φίλιππος Νάκας της Θεσσαλονίκης. 


Η "μουσική" του πορεία –όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του σημείωμα στην σελίδα του στο Facebook– ξεκινά από την ηλικία των 5 ετών αρχίζοντας να μαθαίνει κιθάρα που του έδειχνε ο πατέρας του ενώ στην ηλικία των 16 ετών ξεκινά να συνθέτει τη δική του μουσική πάνω στο ίδιο μουσικό όργανο. 

Μετά από διακρίσεις σε διάφορους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες στη μουσική και την ταυτόχρονη εκμάθηση κιθάρας και αυτοσχεδιασμού με σημαντικούς δασκάλους, το καλοκαίρι του 2011 παρακολουθεί σεμινάρια πάνω στη τζαζ μουσική που διοργανώνει το Berklee College of Music στην Περούτζια της Ιταλίας αποκτώντας από εκεί το βραβείο ¨For Outstanding Musicianship¨ ανάμεσα σε πολλούς συνυποψήφιούς του. 

Η σημαντικότερη διάκριση αποκτήθηκε από το ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ύστερα από audition και συνέντευξη σε δύο από τους καθηγητές του κολλεγίου που έχουν έρθει στην Ελλάδα για την απόδοση υποτροφίας, ο νέος μουσικός τότε εξασφάλισε τη μεγαλύτερη δυνατή υποτροφία η οποία στη συνέχεια αυξήθηκε με νέα συνέντευξη. 

Ο Βασίλης Κώστας είναι επίσης δημιουργός της πρωτοβουλίας “Κάλεσμα”.

Στις 14 Ιουλίου στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης έξι διεθνείς μουσικοί του Berklee College of Music προσκαλούνται του "Καλέσματος" για μια συναυλία η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας δημιουργίας ενός μόνιμου μουσικού-εκπαιδευτικού προγράμματος για τα παιδιά του Ιδρύματος της ¨Κιβωτού του Κόσμου¨ αλλά και ευκαιριών για περαιτέρω μουσικές σπουδές στο εξωτερικό.

Όπως διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών: «Το “Κάλεσμα” έχει δημιουργηθεί από τον απόφοιτο του Berklee College of Music και διεθνή λαουτίστα Βασίλη Κώστα με σκοπό την αξιοποίηση των ταλέντων και της κλίσης των παιδιών της ¨Κιβωτού¨.

Οι μουσικοί του Berklee Global Jazz Institute που θα συμμετέχουν είναι: η Erini Tornesaki, ο Layth Sidiq, ο Chase Morrin, ο Aaron Holthus, ο Noam Israeli, ο Marco Pignataro και ο Βασίλης Κώστας. 

Η προετοιμασία της χορωδίας για την συγκεκριμένη συναυλία έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2017 από την Αγγελική Τουμπανάκη έχοντας ως βάση την Ελληνική παραδοσιακή, την τζαζ αλλά και την σύγχρονη μουσική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: