Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Στον πυρετό των εκλογών!

*Της Σέβης Ευθυμίου
Οι προεκλογικές περίοδοι στην Ελλάδα είναι κάτι σαν το καρναβάλι της Αχαϊκής πρωτεύουσας, με την μόνη διαφορά ότι τουλάχιστον αυτό γίνεται κάθε χρόνο και πλήθος κόσμου το διασκεδάζει. Κατά τα άλλα είναι μια κόπια. Φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, σκόρπια λεφτά δαπανημένα για κανέναν ιερό σκοπό, πολίτες να χαίρονται άνευ λόγου και αιτίας όντας όλοι μεθυσμένοι, οι μεν από τη Μαυροδάφνη, οι δε από τους δακρύβρεχτους λόγους των πολιτικών.


Τα κόμματα οσάν άλλες καρναβαλικές ομάδες, έχουν όλες ως σκοπό να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα group τους, και ο καλύτερος καρνάβαλος, ή εν προκειμένω, πολιτικός, να στεφθεί... βασιλιάς!

Ο ενδιαφερόμενος λοιπόν που εποφθαλμιά το θρόνο, προσπαθεί να εμφανίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο στο γυαλί, στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, δίνοντας συνεντεύξεις και κάνοντας προγραμματικές δηλώσεις, ως άλλος φίκος σε πάνελ. Από εμποροπανήγυρεις μέχρι debate και τούμπαλιν είναι εκεί, ακούραστος φρουρός, για να κερδίσει τις εντυπώσεις!

Και να σου οι διαφημιστικές καμπάνιες στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες, στα περιοδικά, ακόμη κι όταν ανοίξεις το ψυγείο σου, πολύ πιθανό να πεταχτεί κι από κει!

Αίολα λόγια, κούφιες υποσχέσεις, ατελείωτοι μονόλογοι, συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο ο πολιτικός προσπαθεί να κερδίσει κι άλλη ψήφο, κι άλλη ψήφο, κι άλλη ψήφο!

Μέσω της αφαιρετικής μεθόδου βγάζει όλους τους υπόλοιπους υποψήφιος knock out, μένοντας ως ο μόνος ικανός στον αγωνιστικό χώρο. Στους τυφλούς ο μονόφθαλμους!

Το κερασάκι στην τούρτα βεβαίως βεβαίως, είναι τα έργα που γίνονται κατά την προεκλογική περίοδο. Κατά ένα μαγικό και ανεξήγητο τρόπο ό,τι έργο έταξε 4 τέσσερα χρόνια πριν, πραγματοποιείται τέσσερα χρόνια μετά εν όψει των νέων εκλογών.

Και αν και μέχρι στιγμής στο παιχνίδι δεν είχαν μπει τόσο πολύ τα social media , κάτι μου λέει – ένεκα του έμφυτους διορατικού χαρίσματος-, ότι το hashtag έχει να πάει σύννεφο.
Πατρινό καρναβάλι για πάντα, έλα να μάθεις τι θα πει πολιτικός!

Σέβη Ευθυμίου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια: