Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Γράμμα σ’ έναν τελειόφοιτο μαθητή

*Της Σέβης Ευθυμίου

8 Ιουνίου. Αυτή θα είναι φέτος η ημέρα που θα αναμετρηθείς με το τέρας των Πανελληνίων, με την ελπίδα το όνομά σου να έχει μια θέση ανάμεσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χωράς. Χωρίς μεταξύ μας να ξέρεις αν πραγματικά το θέλεις . Γιατί κανείς δεν σου έδωσε περιθώριο να το σκεφτείς, ούτε επιλογή. «Όπως όλοι κι εγώ», είπες.

     Ούτως ή άλλως σε έχουν προγραμματιστεί από μικρό γι αυτή τη μέρα. Γιατί αν το καλοσκεφτείς, οι πανελλήνιες είναι κάτι σαν το γάμο. Από πιτσιρίκια , για κάποιο λόγο που κανείς δεν ξέρει, όλοι γύρω μας, μας προετοιμάζουν γι αυτή τη ‘μεγάλη’ μέρα,οι προετοιμασίες και στις δύο περιπτώσεις είναι πυρετώδεις, όταν πλησιάζει ο καιρός μας λούζει όλους κρύος ιδρώτας,  κι όλοι το κάνουμε με την ελπίδα πως μια ζωή θα πορευτούμε με αυτό. 
     Αν δεις τις στατιστικές όμως, ένα στα δύο ζευγάρια παίρνει διαζύγιο και αντίστοιχα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ανθρώπων, εργάζεται σε διαφορετικό επαγγελματικό κλάδο απ’αυτόν που σπούδασε.
     Και πίστεψέ με, ταλέντο δεν σημαίνει μόνο να λύνεις εξισώσεις και αλγόριθμους. Υπάρχουν άπειρες κλίσεις, ταλέντα και δεξιότητες που το σχολείο όχι απλώς δεν τις λαμβάνει υπόψην  του, αλλά τις κατακερματίζει κιόλας, και δεν σου δίνει καν την ευκαιρία να ανακαλύψεις αν μέσα σου κρύβεις μία από αυτές.
     Και το ξέρω πως άθελά σου έχεις φορτωθεί  με τόσο άγχος από τους γονείς,τους καθηγητές,τον ίδιο σου τον εαυτό, και κουβαλάς στην πλάτη σου όνειρα, προσδοκίες, βλέψεις  και φιλοδοξίες, των οποίων το βάρος,  είναι δυσβάσταχτο.
     Κι όμως όχι, όσο κι αν τώρα δεν το πιστεύεις οι πανελλήνιες  εξετάσεις δεν θα καθορίσουν την αξία σου ούτε την πορεία της ζωής σου.  
     Τι κι αν δεν τα καταφέρεις τελικά με την πρώτη. Υπάρχει και δεύτερη και τρίτη προσπάθεια. Και πίστεψέ με η ζωή ξέρει να ανταμείβει τους ανθρώπους που προσπαθούν και να δίνει δεύτερες ευκαιρίες σε όσους τις αξίζουν.  Γιατί η αποτυχία δεν είναι αποτυχία, αλλά ένας άλλος δρόμος προς την επιτυχία κι αυτός. Εμπειρία και μάθημα ζωής. Και να ξέρεις αν δεν στο χουν πει ακόμη, πως μέσα από τις αποτυχίες μας γινόμαστε πιο δυνατοί και αναμετριόμαστε με τις δυνάμεις μας, ανασυγκροτούμαστε και ως ένας άλλος φοίνικας ξαναγεννιόμαστε από τις στάχτες μας. 
     Κι αν τελικά η σχολή που περάσεις, ανακαλύψεις πως δεν ήταν το όνειρό σου, βρες τι στ’ αλήθεια σε κάνει ευτυχισμένο και χαρούμενο, και πάλεψε γι αυτό και κυνήγησέ το με όλη σου την καρδιά. 
     Κι αν ακόμη δεν ξέρεις ποιος είναι ο προορισμός σου, κάπου πάνω στην βόλτα θα τον εντοπίσεις. Και θα το καταλάβεις ότι είναι αυτός που έψαχνες, γιατί θα  νιώσεις με το πιο δυνατό όργανό σου, την καρδιά, ότι εδώ είναι τελικά που ανήκεις, κι ότι, οι τόσες βόλτες που έκανες γύρω από τον εαυτό σου,άξιζαν τον κόπο
Καλή επιτυχία και καλή ζωή...!!! 

Σέβη Ευθυμίου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: