Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Μακεδονία: Πονάνε τους Έλληνες οι υποχωρήσεις σε γλώσσα και εθνότητα – Τα επόμενα βήματα στη συμφωνία


Η κυβέρνηση μιλά για ιστορική συμφωνία. Κάπως έτσι χαρακτηρίζεται και από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ενώ στα Σκόπια το κλίμα είναι πανηγυρικό. Μερικές ώρες έχουν περάσει από τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τη Βόρεια Μακεδονία και ήδη άρχισε η “μετάφραση” των όρων η οποία φέρνει και αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και φορείς.Τα Σκόπια αποδέχθηκαν το erga omnes, ωστόσο στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το εάν πραγματικά αυτό ισχύει, έτσι όπως περιγράφεται η ονομασία για όλες τις χρήσεις στην συμφωνία.


Η νέα ονομασία είναι Βόρεια Μακεδονία. Περιγράφεται ως Severna Makedonija στη γλώσσα των Σκοπιανών και ως North Macedonia στα αγγλικά. Ο όρος για την χρήση αυτής της ονομασίας ωστόσο από τους βόρειους γείτονές μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό επί της ουσίας αναιρείται όταν μπαίνει το ζήτημα της εθνότητας και της γλώσσας.
Αυτό καθώς η εθνότητα που συμφωνήθηκε μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ να είναι “μακεδονική” με περιγραφή, θα υπάρχει δηλαδή δίπλα το: citizen of the republic of northern makedonija.
Παράλληλα σε ό,τι αφορά στην γλώσσα συμφωνήθηκε πως και αυτή θα είναι “μακεδονική” με περιγραφή ότι πρόκειται για μέρος των νοτίων σλαβικών γλωσσών.
Κάπως έτσι με τη συμφωνία οι όροι Μακεδονία, Μακεδόνας και Μακεδονικός ανήκουν πλέον και στους βόρειους γείτονές μας, κάτι το οποίο δημιουργεί αντιδράσεις.
Ήδη γίνεται λόγος για εκχώρηση των όρων στους Σκοπιανούς και για αναίρεση του ergma omnes υπό την έννοια ότι τυπικά θα υπάρχει ονομασία Βόρεια Μακεδονία, αλλά ένας κάτοικος αυτής της χώρας θα είναι Μακεδόνας, θα μιλάει μια μακεδονική γλώσσα και θα εξάγει ένα προϊόν που θα είναι Μακεδονικό.
Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω ένας κάτοικος της βόρειας Ελλάδας είναι Έλληνας πολίτης, μιλάει την ελληνική γλώσσα και εξάγει ένα ελληνικό προϊόν. Επί της ουσίας οι όροι “Μακεδονία” , “Μακεδόνας” και “Μακεδονικός” στο μέλλον θα παραπέμπουν στο γειτονικό κράτος και όχι στην Ελλάδα.

Ήδη η συμφωνία αυτή προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την υποχώρηση όπως την χαρακτηρίζει υποχώρηση σε γλώσσα και εθνότητα, ενώ το Κίνημα Αλλαγής περιμένει το κείμενο της συμφωνίας για να πάρει θέση. Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ήδη πριν τις ανακοινώσεις λέγοντας πως δεν θα ψηφίσει συμφωνία με τον όρο Μακεδονία. Το ΚΚΕ λέει όχι στη συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί για να μην υπάρξει συμφωνία. 
Την ίδια ώρα μακεδονικές ενώσεις ετοιμάζουν συλλαλητήρια αλλά και κινητοποίηση το ερχόμενο Σάββατο στις Πρέσπες με στόχο, όπως λένε, ακόμη και να ματαιώσουν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συζήτηση που αναμένεται να γίνει στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη ή πιθανότατα την Παρασκευή αναμένεται να γίνει σε πολύ θερμό κλίμα και αναμένονται ακόμη και εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο καθώς υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις διαφωνίες και εντός των πολιτικών σχηματισμών. Υπάρχουν διαφορετικές φωνές και εντός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής η πλευρά του Ποταμιού επιμένει στη γραμμή υπέρ μιας συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα και στα Σκόπια, όπου προβλέπεται δημοψήφισμα, ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή και στη συνέχεια συνταγματική αναθεώρηση βάσει της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: