Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Κομισιόν: Μήνυμα κινδύνου σε Τουρκία για το FIR Λευκωσίας

Η Κομισιόν εγκαλεί την Τουρκία για τη μη εκπλήρωση των κυπρογενών υποχρεώσεών της στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή της πορεία, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα και ζητά από την Τουρκία «να δεσμευθεί κατηγορηματικά για καλές σχέσεις γειτονίας, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο.



Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για κάτι ακόμη. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την αεροπορία, η Κομισιόν καταγράφει μεν ότι «η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στην εναρμόνιση με το κεκτημένο», ωστόσο, «η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των κέντρων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην Τουρκία και στην Κύπρο εξακολουθεί να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αεροπορική ασφάλεια στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Λευκωσίας».

Η Κομισιόν χαιρετίζει το γεγονός πως η Τουρκία «έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μια συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφάλειας. Ενέκρινε εκτελεστική νομοθεσία για την αξιολόγηση της ασφάλειας των εθνικών και ξένων αεροσκαφών, για τους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα και για τους περιορισμούς χρόνου πτήσης και υπηρεσίας και τις απαιτήσεις ανάπαυσης».

Καταγράφει ωστόσο ότι «δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις αερομεταφορές ή στους τομείς των αεροσκαφών και η ικανότητα της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας δεν συμβαδίζει με το μέγεθος και την ανάπτυξη του τουρκικού τομέα πολιτικής αεροπορίας».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται πως για το FIR Λευκωσίας πρέπει να βρεθεί «μια επιχειρησιακή λύση επειγόντως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: