Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Στον αέρα η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό μετά το «έντονο κλίμα» στη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Τρίτη και φαρμακερή ίσως αποδειχθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ με την παρουσία του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς; Ουδείς μπορεί να μιλήσει με κατηγορηματικότητα. Κανένας από τους δύο υπουργούς, άλλωστε, δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, αν και η ιστοσελίδα των Σκοπίων mkd σχολίασε χαρακτηριστικά πως «φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις».



Πέρα από τις υποθέσεις και τις διαρροές το δεδομένο είναι πως οι συνομιλίες διήρκησαν πάνω από 3,5 ώρες. Δεν υπήρξαν διαλείμματα ή ενδιάμεσα γεύματα εργασίας, ενώ η συζήτηση συνεχίσθηκε και στο δείπνο. «Οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα αφιερωμένες στην εξεύρεση λύσης και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες» είπε ο Μάθιου Νίμιτς βγαίνοντας από την συνάντηση, χωρίς να αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αποκωδικοποίησης της δήλωσής αυτής. Παραδέχτηκε, όμως, ότι «η συζήτηση έγινε σε έντονο κλίμα».

Και όλα αυτά στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν. Ο επίτροπος της ΕΕ είχε προεξοφλήσει συμφωνία εντός δύο εβδομάδων, προκαλώντας ένα μίνι διπλωματικό βραχυκύκλωμα! Προανήγγειλε λύση παρά τις μέχρι τώρα πληροφορίες ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα υπάρχει χάσμα που δεν γεφυρώνεται.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει γίνει κατανοητό πως το Μακεδονικό είναι ένα ζήτημα, το οποίο είναι ψηλά όσον αφορά τις ευαισθησίες των δύο πλευρών, γεγονός που περιορίζει τα περιθώρια υποχωρήσεων των δύο κυβερνήσεων. Απ’ ότι φαίνεται το ραντεβού της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου χάνεται, αν το επόμενο λίγο διάστημα δεν προκύψουν υπερβάσεις.

Η Αθήνα έχει ουσιαστικά αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία προτού συνομολογηθεί λύση. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως έχει χαθεί το παράθυρο συμφωνίας πριν τη σύνοδο του NATO τον Ιούλιο. Ο Ζόραν Ζάεφ έχει εκφράσει ωστόσο την αισιοδοξία ότι η χώρα του θα λάβει πρόσκληση εντός του έτους.

Η πρωτοβουλία του, εξάλλου, να δημιουργήσει την άτυπη ομάδα της Αχρίδος με τη συμμετοχή επιφανών προσωπικοτήτων από τη Δύση με σκοπό την προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ δείχνει τις προθέσεις του. Ακόμα, όμως, και το εναλλακτικό σενάριο της διεθνούς συμφωνίας, σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ δεν κάνει πίσω στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, απαιτείται ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο επίσης δεν είναι εύκολο να τηρηθεί με τον ρυθμό που εξελίσσονται τα πράγματα.

Σήμερα, ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού για τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι στην Θεσσαλονίκη το διήμερο 3 και 4 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: