Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Διπλό φονικό στη Λευκωσία: Πρωτοφανής στα κυπριακά και διεθνή χρονικά υπόθεση


Στην Αστυνομία πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη του πορίσματος και της δεύτερης χθεσινής νεκροτομής, από την εξ Ελλάδος Δρ. Χαρά Σπηλιωπούλου, η οποία όμως βασικά φαίνεται να επιβεβαιώνει το πόρισμα της πρώτης από την Ελένη Αντωνίου.Παράλληλα, η ανακριτική ομάδα συνήλθε εκ νέου σήμερα μαζί με την ιατροδικαστή προκειμένου να συντονιστούν στο έργο τους και να ξαναδούν, ίσως υπό άλλη οπτική γωνία τα ευρήματα.


Απόκλιση στην ώρα του φονικού

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι ανακριτές έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο φόνος διαπράχθηκε αρκετή ώρα προτού ειδοποιηθεί η αστυνομία από τον 15χρονο και τους γείτονες στους οποίους και προσέτρεξε για βοήθεια, με αποτέλεσμα να αναζητούν αυτά τα στοιχεία που θα οριστικοποιήσουν όσο το δυνατόν γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια την ώρα που διεπράχθη το ειδεχθές αυτό έγκλημα, δεδομένο που ενδεχομένως να αποτελέσει και «κλειδί» στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Εξάλλου, κατόπιν παραγγελίας του Γεν. Εισαγγελέα, αφίχθη χθες στην Κύπρο έφθασε και η εξ Ελλάδος ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιωπούλου, η οποία και διενήργησε την δεύτερη πολύωρη νεκροτομή επί των σορών το θυμάτων, στην παρουσία την Ελένης Αντωνίου και του Μάριου Ματσάκη, ο οποίος και εκπροσωπούσε την οικογένεια, με τα ιατροδικαστικά ευρήματα της παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από διάφορες πηγές συγκλίνουν στο ότι τα ευρήματα της δεύτερης νεκροτομής δεν διαφοροποιούνται σχεδόν καθόλου από αυτά της πρώτης που διεξήχθη από την Ελένη Αντωνίου. Όπως αναφέρεται και η κ. Σπυλιωπούλου διαπίστωσε ότι τα τραύματα που έφεραν τα θύματα προκλήθηκαν από στερεό μαχαίρι ενώ σε ότι αφορά την ώρα που διαπράχθηκε το φονικό, η απόκλιση παραμένει 2-3 ώρες όπως ανέφερε αρχικά και η Ελένη Αντωνίου. Επίσης η δεύτερη νεκροτομή κατέδειξε ότι η γυναίκα έφερε 11 μαχαιριές και ο άντρας 25.

Τα της πρώτης νεκροψίας – Ένας δράστης και ένα μαχαίρι στη διπλή δολοφονία
Σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρεται στο πόρισμα της πρώτης νεκροτομής βάσει της οποία συνάγονται πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το πρωτοφανές για τα κυπριακά όσο και διεθνή δεδομένα διπλό φονικό στο Στρόβολο, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Συγκεκριμένα, προκύπτει βάσει της πρώτης νεκροτομής, ότι το διπλό φονικό διεπράχθη από έναν δράστη και με ένα όργανο, κατά πάσα πιθανότητα μαχαίρι, το οποίο σημειωτέον, ακόμα δεν έχει εντοπιστεί, ενδεχομένως, και λόγω της αβλεψίας των αστυνομικών τις πρώτες ώρες μετά το έγκλημα να μην αποκλείσουν πλήρως την περιοχή, με αποτέλεσμα να περισυλλεγούν όλοι οι κάδοι απορριμμάτων.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε το γεγονός ότι ο 15χρονος στην μέχρι στιγμής μοναδική και προφορική του κατάθεση έχει αναφερθεί σε δύο δράστες και όχι έναν οι οποίοι εισήλθαν εντός της οικίας, ωστόσο όπως αναφέρει η εφημερίδα στην αυτοψία που έγινε στην σκηνή του εγκλήματος δεν εντοπίστηκαν ίχνη διαφυγής του δράστη ή των δραστών από το σπίτι του ζεύγους καθώς δεν βρέθηκε ούτε σταγόνα αίμα που να οδηγεί στην έξοδο.

Εκ παραλλήλου, σχεδόν από την αρχή εξέτασης της υπόθεσης, στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών βρίσκονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ζεύγους με σκοπό να διαπιστωθεί εάν έγιναν οποιεσδήποτε ύποπτες κινήσεις τον τελευταίο καιρό, εν μέσω γενικευμένης φημολογίας ότι οι σχέσεις του ζευγαριού με τον υιοθετημένο γιο τους περνούσαν τελευταίως από βαθιά και παρατεταμένη κρίση.

Ανησυχία στην Αστυνομία
Η διπλή δολοφονία στο Στρόβολο είναι μια πρωτοφανής υπόθεση για τα δεδομένα της Κύπρου και γι’ αυτό καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για πλήρη εξιχνίασή της, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο κ. Χρυσοστόμου επισκέφτηκε το απόγευμα του Σαββάτου τη σκηνή του στυγερού εγκλήματος, όπου είδε από κοντά το έργο των ανακριτών και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την πορεία των ερευνών.

Σε σύντομες δηλώσεις του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, χαρακτήρισε την υπόθεση ως πρωτοφανή και τόνισε τη θέληση της Αστυνομίας για πλήρη εξιχνίαση της.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που συνέβη κάτω από πολύ ιδιάζουσες συνθήκες», είπε, προσθέτοντας πως «γι’ αυτό το λόγο έχουμε μεριμνήσει να έχουμε στη διάθεσή μας όλη την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη, τόσο σε ανακριτικό, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας «είναι μια πρωτοφανής υπόθεση για τα δεδομένα της Κύπρου και όχι μόνο και γι’ αυτό καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για πλήρη εξιχνίασή της».

Σιωπητήριο από τους ιατροδικαστές
Το γεγονός ότι εκλήθη κατόπιν εντολής του Γενικού Εισαγγελέα, η εξ Ελλάδος καθηγήτρια ιστοπαθολογίας και ιατροδικαστής, Δρ. Χαρά Σπηλιωπούλου ενδεχομένως να καταδεικνύει πολλά, η οποία εξάλλου τόσο αυτή, όσο και ο Μάριος Ματσάκης από πλευράς οικογενείας των θυμάτων δεν έχουν αναφέρει το παραμικρό για το πόρισμά τους, ακόμα μια απόδειξη του έντονου προβληματισμού για την πορεία μιας υπόθεσης στην οποία υφίστανται κάποιες σαφείς μεν αρχικές πρώτες ενδείξεις και κατευθύνσεις, αλλά φαίνεται πως οι εξελίξεις στις έρευνες κάπου έχουν σκαλώσει.

Σιγή ιχθύος για την κατάθεση του 15χρονου
Παράλληλα, σε εκκρεμότητα φαίνεται πως βρίσκεται η δεύτερη και γραπτή πλέον κατάθεση του 15χρονου υιοθετημένου γιου του αγρίως δολοφονημένου ζεύγους, την οποία ειδήμονες θεωρούν ως «κλειδί» για την εξιχνίαση του στυγερού εγκλήματος που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και ενδεχομένως και για αυτόν τον λόγο να μην έχει δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να καταθέσει εκ νέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: