Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Τοποθετήθηκαν οι δεξαμενές καυσίμων,στον Κρατικό Αερολιμένα «Βασιλεύς Πύρρος»


Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανταποκρινόμενο στο αίτημα παραγωγικών και Αυτοδιοικητικών φορέων των Ιωαννίνων αλλά και υλοποιώντας ένα συνολικό σχεδιασμό αναβάθμισης του ρόλου των Ελληνικών αεροδρομίων και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος, από το Μάιο του 2017 , ξεκίνησε μεθοδικά και συστηματικά όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για την εκ νέου παροχή υπηρεσιών αεροπορικών καυσίμων στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο Αερολιμένας των Ιωαννίνων να είναι έτοιμος μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια


Από το Σεπτέμβριο του 2017 ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, δεσμεύτηκαν για την εγκατάσταση των προαναφερθέντων υπηρεσιών έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2018. Η δέσμευσή μας έγινε πραγματικότητα και σε χρονικό διάστημα συντομότερο και επιτυγχάνεται ακόμη και ο στόχος η πρώτη αναμενόμενη εμπορική πτήση που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Φεβρουαρίου 2018 να βρει το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων να παρέχει και αεροπορικό καύσιμο. Για την έγκαιρη υλοποίηση αυτού του έργου, απαιτήθηκαν συντονισμένες προσπάθειες και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Δημοσίων Υπηρεσιών και Ιδιωτικών Φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η πρώτη πτήση εξωτερικού αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2018, από την εταιρεία TUS AIRWAYS - προερχόμενη από τη Λάρνακα της Κύπρου- με αναμενόμενη ώρα άφιξης στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» (ΚΑΙΩΠ) την 11:30 τοπική. Με βάση τη θετική εξέλιξη ο ΓΓ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών , κ. Θάνος Βούρδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για ενίσχυση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων και με υπηρεσίες παροχής καυσίμων με τρόπο συστηματικό, μεθοδικό και έγκαιρο, ότι τα όσα είπαμε για το θέμα αυτό από την αρχή είχαν στέρεες βάσεις και δεν ήταν λόγια του αέρα για λαϊκή κατανάλωση . Σε συνεργασία με όλους τους φορείς των Ιωαννίνων , με την ΥΠΑ και τις υπηρεσίες της και όλους τους συναρμόδιους φορείς αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, υλοποιήσαμε το στόχο. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως είναι καλύτερο πρώτα να δουλεύεις για την επίτευξη στόχων και μετά να τους ανακοινώνεις ή να τους παρουσιάζεις, για να μην είναι κούφια και εύκολα λόγια. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους βοήθησαν και δίνουμε μία νέα πνοή και προοπτική και στο Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αλλά και στην Τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου»

 Ιστορικό βημάτων και ενεργειών
Το χρονικό που ακολουθεί, απεικονίζει την εξέλιξη των ενεργειών που υλοποιήθηκαν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης επαναδραστηριοποίησης των εταιρειών μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των έργων κατασκευής του σταθμού αεροπορικών καυσίμων και την έναρξη λειτουργίας του: Στις 14/09/2017 ο Αερολιμένας διαβίβασε στις αρμόδιες Δ/νσεις το αίτημα της ΒΡ μαζί με τη σύμφωνη γνώμη του, καθώς και μία αρχική πρόταση για τη θέση εγκατάστασης των καυσίμων. Στελέχη της εταιρείας επισκέφθηκαν τον Αερολιμένα για συνεργασία με τον Α/ΚΑΙΩΠ και από κοινού διερεύνηση του χώρου για την εγκατάσταση του σταθμού. Στις 05/10/2017 η εταιρεία κατέθεσε, αρμοδίως, αρχικό τεχνικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεών της στον Αερολιμένα. Στις 13/11/2017 η Δ/νση Αερολιμένων (Δ3) της ΥΠΑ σε συνεργασία με τον ΚΑΙΩΠ και τη ΔΤΥ, έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της ως προς την τελική χωροθέτηση της εταιρείας. Στις 24/11/2017 η εταιρεία κατέθεσε, αρμοδίως, τελικό τεχνικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων της, ενώ στις 07/12/2017 ενημέρωσε ότι ο φορέας παροχής των υπόψη υπηρεσιών θα είναι η εταιρεία GISSCO. Κατόπιν αυτού, σύμφωνη γνώμη για παραχώρηση υπαίθριων και στεγασμένων χώρων στην εταιρεία GISSCO δόθηκε από την ΔΤΥ-ΥΠΑ στις 11/12/2017, από τον Α/ΚΑΙΩΠ στις 13/12/2017 και από τη Δ3-ΥΠΑ στις 14/12/2017. Στις 15/12/2017 γνωστοποιήθηκε εγγράφως ο Φορέας επίγειας Εξυπηρέτησης (GISSCO), και στις 21/12/2017 η GISSCO απέστειλε επιστολή περί αποδοχής ανάληψης εξόδων κατασκευής σταθμού ανεφοδιασμού α/φών στον ΚΑΙΩΠ. Στις 28/12/2017 κατατέθηκε από την ΒΡ στη ΔΤΥ/Δ7 φάκελος για έκδοση οικοδομικής άδειας και στις 29/12/2017 κατατέθηκε φάκελος από την ΒΡ στη Δ3, για την επαναδραστηριοποίηση της GISSCO. Στις 03/01/2018 υπεγράφη μεταξύ της ΥΠΑ/Δ11 και της GISSCO συμφωνητικό για την εκμίσθωση δικαιώματος χρήσης στεγασμένων και υπαίθριων χώρων. Στις 10/01/2018 ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση της GISSCO. Στις 12/01/2018 εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού σταθμού ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων στην GISSCO από τη Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων. Στις 15/01/2018 εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης σταθμού ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων στην GISSCO από τη Γενική Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Στις 18/01/2018 εκδόθηκε έγκριση και άδεια δόμησης σταθμού ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων στην GISSCO από την ΥΠΑ/ΔΤΥ/Δ7/Γ. Στις 19/01/2018 έγινε η έναρξη των έργων κατασκευής των εγκαταστάσεων του σταθμού. Στις 29/01/2018 έγινε η μεταφορά του ανεφοδιαστικού οχήματος της GISSCO στον Αερολιμένα. Στις 10/02/2018 και μετά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής των εγκαταστάσεων του σταθμού έγινε παραλαβή και εκφόρτωση καυσίμων JETA-1 και AVGAS 100LL στις δεξαμενές της ΒΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: