Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Διπλός κίνδυνος από ιλαρά και γρίπη: Δύο νέα θανατηφόρα κρούσματα


Σε έξαρση βρίσκονται την περίοδο αυτή τόσο η ιλαρά όσο και η γρίπη στη χώρα μας, όπως πάντως ανέμεναν γιατροί και ειδικοί για την εποχή. Χθες Πέμπτη, κατέληξε μια 35χρονη Ελληνίδα που είχε προσβληθεί από ιλαρά, ενώ την τελευταία εβδομάδα τα θύματα της γρίπης ανέβηκαν στα δέκα.Το τελευταίο θύμα της ιλαράς, υποτιμημένης από τους περισσότερους, θεωρούμενης ως «παιδικής» ασθένειας, είναι μια 35χρονη Ελληνίδα, από τον γενικό πληθυσμό όπως την προσδιορίζει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να τη διαχωρίσει από όσους νόσησαν σε κοινότητες Ρομά. Η άτυχη γυναίκα, κάτοικος Αττικής,  είχε εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου όπως μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού ηλικίας 25 έως 44 χρόνων, και ο ατελής εμβολιασμός την άφησε εκτεθειμένη τελικά στην ιλαρά. Μετά τη νόσησή της η 35χρονη εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.


Υπενθυμίζεται πως οι άλλοι δύο θάνατοι αφορούν σε άτομα από κοινότητες Ρομά. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.  

To κύμα της νόσου συνεχίζεται αμείωτο.  Μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή  ομάδα 25-44  ετών)  που δεν  έχουν  ανοσία στην  ιλαρά, μεταξύ  των  οποίων  και επαγγελματίες  υγείας  που  ήταν  ανεμβολίαστοι  ή ατελώς  εμβολιασμένοι. Η τελευταία καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ άλλωστε έδειξε 125 νέα κρούσματα.

Ένας ακόμη νεκρός προστέθηκε αυτήν την εβδομάδα στα θύματα της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά δέκα άνθρωποι έχουν καταλήξει λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη.

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από τους ασθενείς αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις τέσσερις (10%). Πρόκειται για 26 άνδρες και 16 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη. Σε ό,τι αφορά τον τύπο της γρίπης, τα 21 από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 21 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Από τους δέκα θανάτους που έχουν καταγραφεί, οι εννέα αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ωστόσο, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί με αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου που έπρεπε να εμβολιαστεί για τη γρίπη. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 39 έως 87 έτη. 

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και συνιστούν αντιγριπικό εμβολιασμό, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: